Как да запознаем котка със заек

котка и заек Снимка: iStock

М оже да се изненадате, но зайците и котките могат да съжителстват под един покрив. Разбира се, много зависи от това какъв характер има котката ви, но не е невъзможно заек и котка да съжителстват заедно. Често ключът е в запознаването на двете животни.

За щастие, стъпките за запознаване на на котка и заек не са много по-различни от запознаването на котка с друга котка или с куче.

Преди да оставите вашия заек да започне да се разхожда из всекидневната, първо трябва да направите нещо: да се уверите, че животните се чувстват удобно около вас. Доста просто, но собствениците на домашни любимци често пропускат тази важна стъпка.

Не бива да забравяме, че зайците са плячка, а котките са ловци.

Dogsandcats.bg

И двете животни ще проявят поведение на хищник и плячка, когато се видят за първи път. Но когато вашият заек и котка ви се доверяват, е по-вероятно те да се доверят един на друг, когато сте в стаята и да бъдат по-спокойни като цяло.

Вашето зайче трябва да се чувства спокойно във ваше присъствие, без да е необходимо да се крие. По същия начин котката ви трябва да се наслаждава на компанията ви, вместо да бяга от вас в секундата, когато влезете през вратата. Първо изградете по отделно с вашия заек и котка, след което можете да се съсредоточите върху представянето на двата домашни любимци.

1. Започнете с размяна на миризми

котка и заекСнимка: iStock

Животните общуват чрез миризмата, така че обменът на аромати винаги е началото. Размяната на аромати означава да дадете на вашата котка предмет, покрит с аромата на заека и обратно. Сякаш двама души разговарят при затворени врати.

Можете да предложите всичко, стига да е безопасно, като любима играчка или одеяло.

2. Намерете спокойно пространство

Пространството, което избирате, влияе върху успеха на срещата и запознаването. Уверете се, че избирате спокойно и широко място. И двете животни могат да проявят страх или агресия при срещата си, така че им осигурете необходимото пространство и спокойствие при срещата.

3. Осигурете безопасно място за заека

Първата среща и поздрав трябва да бъде само за визуално представяне. Никога не знаете какво може да се случи, така че е най-добре да бъдете внимателни и да държите заека си в клетката. Дори и мъркащият приятел да се хвърли, заекът ви ще бъде защитен.

4. Предложете лакомства по време на запознаването

Можете да предложите лакомства на вашата котка и заек, за да бъде запознаването забавно и без стрес. Лакомството трябва да е нещо вкусно и привлекателно, което котката ви обикновено не яде. Същото направете и със заека.

5. Следете за признаци на стрес

котка и заекСнимка: iStock

Наблюдаването на признаци на стрес е най-важната част от първото запознаване с всяко животно. Колкото повече опознавате своя заек, ще се подобрявате, но някои често срещани признаци на стрес включват:

  • Сплескани уши към тялото
  • Напрегната, свита позиция
  • Бягане и криене
  • Сумтене
  • Показване на зъбите

Вашият заек ще покаже поне един от тези признаци по време на първото запознаване, но не се притеснявайте много. С времето тези признаци ще намалеят. Скривалището ще осигури безопасно място, така че вашият заек да може да се декомпресира.

Бъдете търпеливи и срещайте котката със заека си периодично

Често хората допускат грешката да срещнат веднъж двете животни, срещата да не мине добре и те да се отчаят. Трябва да проявите търпение. Животните няма да свикнат едно с друго от първия път.

Взаимоотношенията между животните отнемат време, за да се развият, особено приятелствата хищник-плячка. Котките трябва да се научат да преодоляват ловните си инстинкти, а зайците трябва да се научат да запазят спокойствие в присъствието на ловец. Това не е лесно, така че отделете време и в крайна сметка ще видите резултатите.

Могат ли зайците и котките да съжителстват заедно? Възможно е. Стига да им дадем време да се запознаят и да свикнат взаимно с присъствието си. Това не означава, че вашата котка и заек ще бъдат най-добри приятели, но резултатът е много по-добър, когато представите животните правилно. Бъдете търпеливи и наблюдавайте реакцията на двете животни.

Вижте още:

Как кучетата и котките си комуникират

Мразят ли се котките и кучетата

Лисиците нападат ли котки

Виж още