Мразят ли се котките и кучетата

котка и куче Снимка: iStock

И ма някои неща в този живот, в които сме научени да вярваме. Съществува много добре познат мит за котките и кучетата, че не се харесват. Благодарение на приказки, анимационни филми и информация, която ни залива от различни посоки, дори сме убедени, че котките и кучетата са смъртни врагове, които без нашата намеса биха воювали цял живот. Но дали това е вярно? Дали котките и кучетата се мразят или това е просто поредният мит, в който са ни научили да вярваме?

Истината е, че това е мит. По цял свят съществуват безброй котки и кучета, които живеят чудесно и са най-добри приятели. Нека разгледаме отношенията им, да развенчаем митовете и да обясним защо някои котки и кучета се разбират, а други сякаш не могат да съжителстват.

Защо митът, че котките и кучетата не се харесват?

котка и кучеСнимка: iStock

Преди да започнем да развенчаваме митовете, нека се опитаме да разберем защо хората възприемат котките и кучетата като врагове. Ако погледнете, те наистина са най-популярните домашни любимци в света. Да, има и други животни, които внасяме в домовете си като - например птици, гризачи и други, но котките и кучетата са на първо място в списъка.

Dogsandcats.bg

При това положение е съвсем естествено, че старите анимационни филми са ги използвали като антагонисти, за да привлекат вниманието ни. Кой не обича трогателна приказка за куче или забавен филм за коте? Попаднали сме и на фрази като „бият се като котки и кучета“, които сякаш засилват разделението между двата вида.

Всичко това обаче често се базира на стереотипи, които влизат в действие. Започнало е като малка забавна приумица поради факта, че това са най-популярните опитомени животни. След това се превръща в мит, възприеман по цял свят. Въпреки това не може да се отрече как разликите между тези две животни могат да накарат хората да вярват, че те са естествени врагове.

Кучетата и тяхната ловна история

котка и кучеСнимка: iStock

Една от причините, поради които толкова много хора вярват, че кучетата и котките не могат да се разбират, е историята. Първоначално кучетата са били опитомени, за да помагат на човешката раса да ловува и да се защитава. Техният стремеж към плячка е напълно естествен. Разбира се, когато става въпрос за вълци, те са известни с това, че повалят по-големи животни, но много породи кучета първоначално са създадени, за да ловуват по-малки от тях животни.

С тази история е разбираемо, че някои породи кучета днес поддържат този висок стремеж към плячка. Това ги кара да лаят по катерици, да гонят зайци и в някои случаи да преследват котки. Стремежът към плячка не означава, че всяко куче ще преследва всяка котка, която види. Това просто означава, че те имат това в себе си, но с подходящо обучение и социализация силният хищнически нагон може да бъде контролиран, като котките са в безопасност около кучета, известни с това, че ловуват.

Отчуждената котка

Докато ловната природа на кучето е движещата сила на мита, странната природа на котката е тяхна. Кучетата са се приспособили да разпознават по-добре емоциите на своя човек и са доста силно зависими от стопаните си, докато котките просто нямат толкова голяма нужда от хората. Ако сте забелязали бездомни котки в квартала си, най-вероятно сте видели, че те оцеляват доста добре. Те ловуват и намират подслон сами.

Дори когато са в дом, котките предпочитат да имат малко време за себе си, без да взаимодействат с хората в дома. Това не означава, че те не могат да бъдат грижовни животни. Много котки показват на стопаните си много обич и дори имат мяукане, което е специфично за техните хора. Тъй като котките имат способността да се грижат за себе си, това показва, че те се радват на своите хора, а не просто зависят от тях.

котка и кучеСнимка: iStock

Въпреки това не можете да отречете възходящите и низходящите настроения на котката, особено когато са замесени други животни. Една котка може да забележи куче и да поиска да бъде най-добър приятел. Инстинктите им за оцеляване може да се задействат и те да избягат, за да избегнат конфликт. Същото може да се каже и за котките в дома. Всички сме виждали как котките реагират на неща, които не виждаме или не чуваме. Те дори ни обсипват с любов и след това ни хапят. Това е просто тяхната природа. Когато сравним това с лоялната, ориентирана към стопанина природа на кучетата, развитието на мита придобива още по-голям смисъл.

Различни реакции на котките и кучетата

До момента обсъдихме, че кучетата са опитомени по-рано от котките и взаимодействат със стопаните си много по-ефективно отколкото котките, които често предпочитат самотата. Но какво да кажем за отношенията между самите котки и кучета и техните реакции?

Когато кучето види непозната котка, най-честата му реакция е да лае. Може би това не се отнася за всяко куче, но се случва често. Както вече споменахме, това може да се дължи на стремежа им към плячка. Някои кучета може да живеят в дом, в който никога не са срещали котка или не са виждали такава през прозореца. От друга страна, има кучета, които просто обичат котките и искат да се запознаят с всяка, която видят.

Котките са по-отстъпчиви по природа. Когато видят куче, ако не са запознати с това какво е то, те могат да реагират по различни начини. Най-често срещаните са бягство, криене или дори подготовка за борба. Ако котката е запозната с това какво представляват кучетата, може да не забележите много реакции. Най-често котката ще остане назад и ще се вгледа в ситуацията. Това обаче не означава, че няма котки, които обичат кучетата и веднага биха се насочили към въпросното кученце, за да му предложат малко любов.

Котки и кучета в един и същи дом

котка и кучеСнимка: iStock

В днешно време е по-вероятно да намерите домове с няколко домашни любимци. Да, в някои от тях може да има само котки или само кучета, но в много от тях и двата вида живеят заедно под един покрив. Когато това съжителство се случи, често се оказва, че котките и кучетата в крайна сметка се сближават и стават приятели. Котето ще намери време да предложи на кучето да се гушне, а кучето защитава и обича котката като всеки член на семейството.

Но както при всеки член на семейството, и тук ще се появят разногласия. Когато това се случи, не се изненадвайте да видите как котката маха бясно с опашката си или кучето лае в опит да изплаши котето. Това се случва, но не означава, че те са заклети врагове. Те просто общуват помежду си.

Както виждате мит е, че мъркащите животни и кучетата задължително се мразят. Факт е, че те имат доста различни поведения, но много зависи от тяхното възпитание и усилия на стопаните, за да ги възпитат да се разбират и да свикнат едни с други. Винаги е по-добре, когато животните да се запознаят докато са малки, за да пораснат заедно, но дори и да срещнете котка и куче в различни възрасти с повече усилия и възпитание може да направите съжителството им хармонично.

Вижте още:

Защо кучетата гонят котки

Защо кучетата и котките ни поздравяват толкова различно

Как да сприятелим успешно куче с котка

Виж още