Лисиците нападат ли котки

котка и лисица Снимка: iStock

В еднъж след като заживеем с мъркащ домашен любимец, той често се превръща във фокус в нашето ежедневие. Освен че чакаме с най-голямо нетърпение прибирането от работа, за да се позабавляваме с котката ние, със сигурност се притесняваме и за нейното здраве и психическо състояние.

Макар и в България да не съжителстваме особено с лисици за разлика от други държави, все пак в по-отдалечени и планински райони тези очарователни животни се срещат. Ако котката ви би могла да се срещне с лисица, вероятно се питате дали тези животни ще нападнат и наранят вашия гальовен домашен любимец. Сега ще научим малко повече за взаимодействието на котките с лисици!

Опасни ли са лисиците за котките?

Краткият отговор е да и не. Като цяло лисиците се пазят колкото е възможно повече. Те не са известни с това, че нападат хора, но понякога нападат домашни любимци като кучета и котки, когато се почувстват застрашени. Въпреки това, документираните случаи на лисици, които нападат и ядат котки, са малко и рядко се срещат. Всъщност случаите на котка да гони лисица вероятно са повече отколкото обратното.

С други думи - лисиците могат да представляват опасност за котките, но рискът е малък.

Dogsandcats.bg

Лисиците предпочитат да избягат и да се скрият, отколкото да се справят дори с малко животно като котка, когато се чувстват застрашени или несигурни.

Все пак е препоръчително да държите гальовния домашен любимец под око, когато е навън и знаете, че наоколо може да се мотаят лисици. Ако те дойдет наблизо, можете да ги изплашите, за да гарантирате безопасността на вашия котешки домашен любимец.

лисицаСнимка: iStock

Как да държите лисиците далеч от вашия имот

Тъй като тези животни могат да бъдат заплаха за вашата котка, добра идея е да предприемете стъпки, за да ги държите далеч от имота си като цяло. Първото нещо, което можете да направите, е да се уверите, че вашите кофи за боклук са недосегаеми. Тъй като те търсят храна - съвсем логично е да се насочат към кофата за боклук. Затова е добре да изхвърляте боклука си често, както и да се уверите, че никое животно не може да влезе в кофата ви.

Котешката храна или тази за други домашни любимци също трябва да стои прибрана, за да не изкушава лисици или други животни, които могат да я надушат наоколо. Ако храните мъркащия си приятел навън - след това приберете купите и почистете остатъците от храна.

Истината е, че лисиците представляват само малка заплаха за котките. Въпреки това, колкото повече защитавате собствеността си от потенциалните хищници, толкова по-добре можете да защитите гальовните си домашни животни, когато прекарват времето си на открито. Ако живеете в район, където лисиците са известни обитатели, важно е да разберете опасностите от тях и да предприемете допълнителни стъпки, за да предпазите евентуална среща между домашния любимец с диви животни.

Вижте още:

Котките нападат ли зайци? Могат ли да съжителстват с тях?

Бяс при котките, какво трябва да знаем?

Виж още