Как котките „говорят“ с ушите си

котка език на тялото Снимка: iStock

К отешкият език надхвърля вокализациите, които обикновено включват съскане, ръмжене и мяукане. Невербалният език като движение на опашката ни дава много информация за емоционалното състояние на гальовния спътник. Тя обаче не е единствената част на тялото, по която можем да се ориентираме как котката ни се чувства в даден момент.

Може би ще се изненадате, но позицията на ушите също е начин на комуникация, който котките използват.

Комуникация чрез езика на тялото при котките

Можем да разчетем как се чувства мъркащия домашен любимец, ако наблюдаваме неговото лице и позициите и движението на тялото. Обите на котката също могат да ни дадат информация.

Например котките, които са доволни и щастливи, обикновено имат широко отворени очи или донякъде затворени, ако са много спокойни. Гальовните животни, които в момента са спокойни, могат да установят зрителен контакт и да задържат поглед към собственика си за няколко минути. Котките, които се страхуват или се чувстват агресивни, често имат разширени зеници.

Dogsandcats.bg

За щастие собствениците могат да разчетат настроението на котката и по позицията на ушите, а по-долу описнаме четири начина, по които котките изразяват чувствата си чрез ушите:

  • Любопитство

котка език на тялотоСнимка: iStock

Гледащите напред уши изразяват интерес. Това също така служи за насочване на външното ухо към интересни звуци, за да се събере възможно най-много информация за ситуацията. Собствениците може да забележат, че дори по време на котешка дрямка, тяхното коте насочва ушите си дори към най-фините шумове.

  • Неспокойство

Когато котката се чувства застрашена или неспокойна, ушите се обръщат настрани. Приличат малко на самолетни крила, стърчащи от двете страни на главата на котето. Това може да помогне за буфериране на всякакви неприятни звуци. Гледащите настрани уши също са по-защитени. Считайте „ушите на самолета“ за ранно предупреждение да се отдръпнете и да спрете всичко, което е накарало котката да се почувства застрашена.

  • Вълнение

Трептенето на ушите може да показва нарастваща възбуда. Гледащите настрани уши пърхат или вибрират много бързо в отговор на силна възбуда. Ако това продължава, може също да е признак за здравословен проблем, затова не е лошо да проверите с ветеринар.

  • Яд или упраха

уплашена коткаСнимка: iStock

Уплашените или ядосани котки прилепват ушите си плътно към главата или ги поставят назад. Това държи ушите извън обхвата на ноктите и зъбите на другото животно, в подготовка за битка или бягство. Котките със загладени уши могат да нападнат, ако нападателят им пренебрегне предупреждението.

Както виждате, по ушите на гальовния домашен любимец може да научите доста. Ако забележите, че котката ви държи ушите си назад - вероятно се страхува или нещо я смущава в този момент. Обратно - ако ушите са щръкнали напред - това значи, че мъркащият домашен любимец е любопитен или щастлив.

Вижте още:

Кога и защо котките съскат

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Виж още