Как котките контролират опашките си

Котка опашка Снимка: IStock

О пашките на котките се състоят от редица мускули, връзки, сухожилия и нерви, които дават на мъркащите животни пълна гама от движения с опашката им.

Разбирането как котките контролират опашките си и какво означават движенията на тази част на тялото може да ви помогне да прецените как се чувства гальовният домашен любимец. 

Малко за котешката опашка 

Мяукащите животни имат много нервни окончания, които им позволяват да усещат опашката си и да използват различни мускули, за да контролират движенията ѝ. Опашките са продължение на гръбначния стълб и са изградени от много прешлени. Това прави тази част на тялото много чувствителна и тя може да се мърда при най-малкия сигнал от мозъка. 

Dogsandcats.bg

Тъй като котките не могат да говорят, за да общуват със стопаните си, трябва да обърнете голямо внимание на езика на тялото на мяукащия спътник, за да сте сигурни, че котката ви се чувства доволна и комфортно, а не е в състояние на раздразнение и страдание. За щастие, това е лесно да се определи, тъй като котките постоянно контролират опашките си по такъв начин, че вие ​​като собственик лесно можете да идентифицирате позицията на опашката.

Как котките могат да контролират опашката си

Котка опашкаСнимка: IStock

Мъркащите животни могат да контролират опашката си, като използват мускулите, разположени в основата на опашката. Точно като тялото на вашата котка, опашката е гъвкава и се управлява автоматично от нервната система чрез нервни импулси, изпратени до мозъка, които „движат“ опашката в съответствие с емоционалното или физическо състояние на гальовния домашен любимец. 

Интересното е, че котките движат опашките си в зависимост от това как се чувстват, подобно на кучетата, когато размахват опашките си от вълнение.

Всички връзки, сухожилия, кости, мускули и нерви играят роля в това как вашата котка контролира опашката си. Следователно, котка, която е увредила специфичен нерв или сухожилие на опашката си, може да изглежда, че губи известна подвижност в засегнатата област, придавайки на опашката си прегъване там, където е настъпило нараняването.

Има два основни начина, по които котките могат да движат опашките си, а именно:

  • Доброволно

Това се случва, когато котката е в съзнание и осъзнава движенията и позициите, в които се намира опашката ѝ. Например - свободно махане на опашка, което обикновено може да се види по време на дейност, която я кара да се чувства развълнувана, като хранене или игра. Мъркащите животни контролират опашката си според настроението си, независимо дали е емоционално или физическо. През това време домашният любимец е напълно наясно какво прави с опашката си. 

  • Неволно

Неволните движения на опашката обикновено се случват, когато котката ви е в дълбок сън. В някои случаи това може да е рефлекс, който движи опашката на вашата котка, без тя да осъзнава. Същото може да се случи, ако мъркащият приятел е уплашен. Тогава опашката може да се размърда неволно. 

Защо котките мърдат опашките си?

Комуникацията е основната причина вашата котка да движи опашката си. Това не само е доброволен отговор на това как се чувстват, но също така помага на гальовните животни да общуват с други котки или кучета, тъй като езикът на тялото е ключов, когато става въпрос за комуникация с животни. Понякога котките движат опашката си и общуват едновременно, особено когато са развълнувани или стресирани, но рядко, когато са спокойни и доволни.

Какво показват различните движения на котешка опашка

Котка парноСнимка: IStock

Контролът на опашката при нашите котешки приятели може да даде добра представа за това как се чувстват.

Една щастлива и уверена котка ще люлее опашката си в отпусната позиция с леко извит връх. При котенцата опашката им забележимо ще маха, докато си играят с любимите си играчки.

Котките, които се чувстват спокойни и сънливи в своята среда, ще махат и махат леко с опашката си, обикновено когато лежат на удобно място.

Ако вашата котка клати върха на опашката си напред или назад, може да има нещо в околната среда, което събужда любопитството ѝ. Това обаче може да се наблюдава и при котки, които се чувстват раздразнени, като например от силни шумове или смущения от непознати или други домашни любимци в домакинството.

Често срещан знак, че вашата котка ви поздравява или търси някакво човешко взаимодействие, е когато опашката им е насочена право нагоре с върха, извит напред. Това може да обясни защо вашата котка движи опашката си в тази позиция, когато се приберете у дома или ако не ви е виждала известно време.

Ако котката ви се чувства уверена, тя може да се разхожда с високо вдигната опашка във въздуха с лека извивка към средата, наподобяваща въпросителен знак. Това показва, че тя е щастлива в заобикалящата ги среда, за да се движи свободно и да изследва всяка дейност, случваща се около нея.

Въпреки това, уплашена котка може да държи опашката си, насочена неподвижно във въздуха, понякога с козина, изправена близо до основата на опашката, което показва, че нещо в околната среда не я прави щастлива или я смущава.

Интересни факти за вашата котка опашка

  • Котките, които са родени без опашка, ще продължат да движат каквато и да е останала част от опашката в зависимост от това как се чувстват, което допълнително показва, че контролът на опашката е автоматичен телесен отговор на стимули. Това няма да изглежда толкова грациозно като котка с напълно функционална опашка, но показва колко важна е опашката на котката по отношение на езика на тялото. Това се отнася и за котки, на които опашката е била ампутирана или дори наранена.
  • Опашката на гальовните животни им помага с баланса и координацията, поради което котките са толкова пъргави. Котките родени без опашка или с много къса такава, нямат абсолютно никакви проблеми с движението и са също толкова ловки и пъргави, колкото мяукащите животни с опашка. 
  • Нараняванията на опашката могат да причинят трайно увреждане на котка. Имайте предвид, че тъй като опашката на вашата котка е свързана с гръбначния стълб, нараняванията могат да играят роля в мобилността на мяукащите животни и ветеринарният лекар трябва да провери дали нараняванията са достатъчно тежки, за да причинят увреждане на гръбначните прешлени или нервната система. 
  • Приблизително 10% от общия брой кости на мяукащите животни са в опашката им, която има между 19 до 23 прешлена.
  • Въпреки че кучето маха с опашка е ясен знак за щастие, при котките това е точно обратното.

Степента на контрол върху опашката на вашата котка е очарователно откритие. Това ви позволява визуално да видите как се справя домашният любимец от емоционална гледна точка и може да бъде особено полезно, когато общувате с котката си и искате да видите дали тя се радва на определена дейност или се дразни от нея. Гледането как мъркащият спътник движи и контролира опашката си също може да бъде забавно и да ви помогне да разберете по-добре как той се изразява невербално.

Виж още