Как мога да разбера дали котката ми е твърде слаба

котка у дома Снимка: iStock

Р азбирането на оптималното тегло на вашата котка зависи от нейната порода, тип тяло и цялостно здраве. Ако можете да видите ребрата ѝ и не можете да усетите мазнина по ребрата или гърба на мъркащия приятел, той вероятно е твърде слаб. Котка с поднормено тегло трябва да види ветеринаря, за да се увери, че няма медицинско състояние зад леката си конструкция.

Кльощавата котка твърде кльощава ли е?

Много се набляга на опасностите от наднормено тегло - ставни заболявания, диабет и по-кратката продължителност на живота и други са свързани със затлъстяването. Котките с поднормено тегло обаче също са по-податливи на наранявания и заболявания.

котка у домаСнимка: iStock

При дългокосместите породи кльощавите котки често могат да останат незабелязани. Може да не осъзнаете, че вашата котка се изтощава (освен ако не забележите, че не яде или козината ѝ загуби блясъка и красотата си. В случай на хипертиреоидизъм, от друга страна, вашата котка ще яде много.

Dogsandcats.bg

Въпреки че някои котки са много придирчиви, на други може да им е трудно да се хранят поради проблеми със зъбите, болка или други физически състояния, които не се забелязват лесно. Стресът, безпокойството или промени като преместване, нов домашен любимец или преустройство на къщата също могат да накарат вашето коте да спре да се храни.

Обърнете внимание на всички промени, които виждате в поведението на гальовния приятел, включително как се храни. Например: тя поглъща ли суха гранула, без да дъвче? Тя дъвче ли едната страна на устата си? Храната пада ли от устата ѝ, докато яде? Ако е така, тези навици може да показват основни здравословни проблеми, като болка в зъбите, които допринасят за това колко или колко малко яде вашата котка.

Бъдете запознати с това колко трябва да тежи вашата котка. Мейн куун, например, накланя везните до 8-10 кг, докато Сиамците могат да бъдат напълно здрави само с 3-4 кг. От време на време отбелязвайте колко тежи вашата котка, за да имате запис във времето, защото така ще може да проследите теглото ѝ.

Типа тяло на котката

Гальовните животни се срещат в 6 различни форми и размери, включително ориенталски, чуждестранни, полу-чужди, полу-кръгли, кръгли и големи. Тези форми варират между различните породи.

Повечето домашни късокосмести котки от смесени породи са комбинация от два от двата типа тяло, ориенталско и кръгло. Характеристиките на ориенталската конструкция включват стройна котка с фини кости, дълги, тънки крайници, тънки, заострени опашки и дълги, триъгълни глави. От друга страна закръгления тип тяло може да има тежки кости, едро тяло и дълги, пухкави опашки.

Преценете визуално теглото на вашата котката

котка у домаСнимка: iStock

Доста лесно е да погледнете мъркащия приятел и да разберете дали е с идеалното си тегло. Застанете над нея и я погледнете добре. Видимите признаци, че котката е с поднормено тегло са:

  • Много тясна талия
  • Изпъкнала гръден кош
  • Явни лопатки и тазобедрени стави
  • Видими гръбнак и ребра

Ако котката ви има дълга козина, може да е трудно да проверите теглото ѝ само като я гледате, затова използвайте ръцете си, за да измерите теглото ѝ. Застанете зад нея и разтворете пръстите си върху ребрата ѝ, докато леко натискате палци върху гръбнака ѝ. Докато нежно разтривате страните ѝ, може да усетите индикации, че тя е с поднормено тегло, като например липса на мазнини по гърба и ребрата или ресно различими ребра и гръбначни кости.

Котка със здравословно тегло трябва да има минимално покритие от мазнини по гърба и ребрата.

Завесете котката си на ветеринар

​Ако вашият мъркащ домашен любимец е твърде кльощав, той трябва да посети ветеринарния лекар​. Има множество медицински състояния, които могат да причинят загуба на тегло включително диабет, рак, депресия или други състояния.

Котка, която губи твърде много тегло, особено твърде бързо за период от 3 до 4 дни, също е уязвима към котешка чернодробна липидоза. Това е потенциално фатално състояние. Цялото тяло използва мазнините за енергия. И когато това се случи, черният дроб става неспособен да обработи всичко. След това мазнините се съхраняват в и около черния дроб. Това натрупване на мазнини допълнително компрометира способността му да функционира. Чернодробната липидоза е по-вероятно да се появи при котки с наднормено тегло.

В случай че вашият гальовен приятел е твърде слаб - консултирайте се с ветеринарен лекар. Може да става дума просто за капризна котка, която не харесва храната си, но не е изключен и здравословен проблем, затова ще трябва да проверите.

Виж още