Как работят ДНК тестовете за котки

котка при ветеринар Снимка: iStock

К отките са неразделна част от живота ни, когато споделяме дома си, сърцето си и дивана с мъркащ приятел. Затова като котешки стопанин, със сигурност искаме да знаем колкото се може повече за него и за котките като цяло.

Това може би е причината котешките ДНК тестове да набират популярност. Може да поръчате на вашата котка собствен ДНК тест, точно както бихте могли да го направите за куче или за себе си.

И така, колко точни са котешките ДНК тестове? Краткият отговор е, че те са доста точни, но не толкова напреднали, колкото човешките или кучешките. Освен това има фактори, които затрудняват получаването на определена информация от ДНК теста.

Какво може да се научи от котешки ДНК тестове

котка при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За съжаление ДНК тестовете на котки не могат да осигурят същото количество информация, както ДНК тестовете на кучета и хора. Учените нямат толкова много информация за произхода и генетиката на котките, колкото тези на кучетата и хората. Следователно може да не сте в състояние да разберете точно от каква порода е вашата котка, но можете да научите за части от генома на вашето коте и какви части от гените на вашата котка са подобни на познатите и документирани породи котки.

Може да е възможно да идентифицирате конкретни породи, от които е съставена вашата котка, но е по-вероятно да придобиете широка представа за видовете породи, с които котката ви може да бъде свързана. Котешкият ДНК тест може също да ви даде представа за всички генетични и здравословни предразположения, които вашата котка може да има, което може да ви помогне да предотвратите, идентифицирате и управлявате бъдещи здравословни заболявания. Способността да се предсказват диагнозите много преди да се случат е най-голямата привлекателност на ДНК тестовете. Те също могат да предоставят информация за определени алергии или чувствителност.

Точността на котешките ДНК тестове

котка при ветеринарСнимка: iStock

Котешките ДНК тестове са точни за това, което се очаква да направят. Въпреки това, когато става въпрос за идентифициране на точната порода или породи, от които е съставена вашата котка, отговорите могат да бъдат малко мътни. Така че, въпреки че вероятно можете да се доверите на ДНК теста на вашата котка, за да ви предостави информация за техните генетични маркери и здравословни предразположения, не трябва да разчитате на научаване на специфики за тяхната порода. Ако имате късмет, ще научите за породите, които съставляват генетиката на вашата котка, но тъй като данните са толкова ограничени, породата или породите на вашата котка може да не са документирани в базата данни на компанията за ДНК.

Прилагането на ДНК тест на вашата котка може да ви разкаже за здравословните проблеми, с които може да се сблъска в бъдеще. Може също да ви разкаже за всички генетични силни и слаби страни, които биха могли да ви помогнат да се грижите по-добре за вашия космат котешки член.

Виж още