Как Сиамските котки променят цвета си

Сиамска котка Снимка: iStock

С ъс 73 породи котки, признати от Международната асоциация на котките, може да е трудно да различим някои породи една от друга. Въпреки това повечето от нас ще разпознаят на мига Сиамската котка.

Известни със своите тъмни маски за очи, чорапи и опашки, наречени „points“, които се открояват на фона на кремавите им тела и искрящи сини очи, Сиамките са една от лесно разпознаваемите породи в света.

Тези цветове на козината произтичат от генетична мутация, известна като „хималайски ген“, открита в породата през 2005 г. Този рецесивен ген, предаван от двамата родители, също така дава на котките чувствителна към температура козина, която може да променя цвета си.

Сиамска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Сиамските котета преди да се родят

В утробата Сиамските котенца се развиват при температури от около 38 градуса, което е нормална температура за котка. След като се родят, изцяло белите котенца в крайна сметка започват да изстиват в крайниците си, като опашката, краката, ушите и лицето. Тези по-ниски температури карат хималайския ген да активира меланина в тялото, пигмент, който се среща и при хората. Ето защо по-топлите тела на сиамската котка остават светли, но по-хладните им части стават по-тъмни, когато пораснат.

Постепенната промяна на цвета на козината на Сиамските котки

Сиамските котенца се раждат бели, като цветовете им се развиват с възрастта.

Породата се среща в различни цветове - светла кремава козина с тъмнокафяви нюанси на лапите, опашката, носа и ушите.

Сиамска коткаСнимка: iStock

Любопитно е, че дори може да видите как козината им се променя, ако имате такова коте у дома. На около две седмици след раждането си, бебетата започват да придобиват тъмни нюанси по крайниците си.

На около един месец се появява окончателният им цвят, който може да бъде един от няколкото възможни разновидности.

Да научим повече за хималайската мутация

Сиамска коткаСнимка: iStock

Хималайската мутация се среща естествено при домашните котки от Южна Азия. С течение на времето, когато хората селективно отглеждат котки с поразителен блед цвят и тъмни крайници, те предават гена на различни породи, като Сиамска, Бирманска, Багдол и други. Смесените породи също могат да носят тази генетична мутация.

Хималайската мутация кара козината да потъмнява с възрастта на котката, въпреки че всякакъв вид травма или промяна на козината на котката може да промени нейните нюанси.

Ако Сиамска котка се подложи на операция, например, участък от козина, който е бил обръснат, може да потъмнее отново, защото засегнатата област е по-хладна, докато козината расте отново.

Едни от най-известните котки в цял свят, Сиамките са много обичани домашни спътници. Те са очарователни, интелигентни, гласовити, а както научихме току-що имат и любопитни възомжности да променят цвета на козината си.

Сиамска коткаСнимка: iStock

Виж още