Как точно работят драскалките - изострят или изтъпяват котешките нокти

котешки нокти Снимка: iStock

К отешка драскалка предоставя на котките начин да се ангажират с обичайното си поведение на чесане, което им помага да поддържат здравето на ноктите си. Котките трябва да се чешат. Помага им да премахнат външната обвивка на ноктите си, която трябва да се отделя от време на време, докато ноктите им растат. Следователно драскалката за котки всъщност не е за подостряне или затъпяване на ноктите на котката – а за премахване на външния, мъртъв слой.

Котешките драскалки не изострят ноктите на котката, както можете да наточите нож. Вместо това старият, износен слой се отстранява, за да се направи път за свежия слой под него, който често е по-остър. Въпреки това, котешките нокти може да бъдат прекалено остри и без котешката драскалка, което може да бъде значителен проблем за вас, защото бъдете сигурни, че тези хитри животни ще намерят начин да се „почешат“, дори и да не осигурите правилното място или материал. Това е инстинктивна нужда, която им помага да поддържат ноктите си здрави.

котешки ноктиСнимка: iStock

Как да намалим щетите от котешките нокти в дома

Без подходяща грижа ноктите на вашата котка могат да станат все по-остри. За щастие има няколко неща, които можете да направите, за да помогнете на ноктите на вашата котка да останат здрави и да не са ужасно остри.

Dogsandcats.bg
  • Осигурете повърхност за надраскване

Първо, трябва да предоставите на котката си достъп до котешка драскалка или подобна повърхност, за да се чеше. Може да имате нужда от няколко от тези повърхности за надраскване, ако имате голяма къща или няколко котки.

Различните котки също имат различни предпочитания за чесане. Някои предпочитат да се чешат вертикално, а други - хоризонтално. Следователно спазването на тези предпочитания може да бъде полезно.

Котките естествено обичат да драскат, за да маркират територията си, да разтягат мускулите си и да поддържат ноктите си здрави. Стълбът за драскане им осигурява подходяща повърхност за драскане, което може да помогне за естественото изпилване на ноктите и да предотврати да станат прекалено остри.

  • Изберете правилния материал

Докато някои котки може да имат индивидуални предпочитания за драскане на повърхности, някои са по-придирчиви от други. Обикновено сизалът, килимът и картонът са най-добрият вариант. Повечето търговски котешки драскалки са направени с един от тези материали.

„Правилният“ материал варира от котка до котка. Следователно може да се наложи да експериментирате с различни материали, за да определите кой вариант е най-подходящ за вашата котка.

котешки ноктиСнимка: iStock

  • Поставете драскалките на подходящо място

Разположението на драскалката също има значение, въпреки че някои котки ще бъдат по-придирчиви от други в това отношение. Трябва да поставите драскалката там, където вашата котка прекарва най-много време. Ако котката ви драска на определено място естествено, може да искате да я поставите там.

Ако имате няколко драскалки, поставете ги на различни места. Това помага на вашата котка да намери къде да се почеше, независимо къде се намира.

  • Насърчавайте котката си, когато използва драскалката

Въпреки че не искате котките да драскат мебелите, вие искате те да драскат по подходящите повърхности. Като драска тези повърхности, вашата котка се грижи за ноктите си, което е точно това, което искате да прави.

Ето защо е най-добре да пренасочите и насърчите котката си да се чеше на правилните места. Ако се докоснете до тях само когато драскат на грешните места, те може да предположат, че изобщо не искате те да драскат. Разбира се, това може да е проблем и да доведе до врастване на ноктите.

  • Редовно подрязване на ноктите

котешки ноктиСнимка: iStock

За някои котки може да е необходимо редовно подрязване на ноктите. Различните котки имат различни нужди от подрязване. Понякога ноктите им растат по-бързо, отколкото могат да ги износят. Затова трябва да им подрежете ноктите, ако е необходимо.

Стълбовете за надраскване правят ли котешките нокти по-остри?

Не, стълбовете за драскане не правят котешките нокти по-остри, нито ги правят по-заострени или опасни. Стълбовете за драскане осигуряват необходимата  повърхност, която позволява на котките да участват в естественото си поведение на драскане.

Котешките нокти стават ли тъпи?

Да, котешките нокти могат да станат тъпи с времето. Външната обвивка на котешкия нокът е направена от кератин, същият материал, от който са изградени човешките нокти. Тъй като котките използват ноктите си за различни дейности като драскане, катерене и игра, външният слой на нокътя може да се износи или протрие.

Редовното драскане върху подходящи повърхности, като стълбове за драскане, помага на котките да свалят външния слой на ноктите си, разкривайки по-остри нокти отдолу.

котешки ноктиСнимка: iStock

Въпреки това, ако ноктите на котката не се поддържат редовно или ако те нямат достъп до подходящи повърхности за надраскване, външният слой на ноктите може да се натрупа и да стане тъп. Това може да доведе до дискомфорт за котката, тъй като прекалено дългите или тъпи нокти могат да причинят проблеми като захващане, затруднено прибиране на ноктите или неудобно ходене.

За да предотвратите прекомерното изтъпяване или израстване на ноктите, важно е да осигурите на котките подходящи повърхности за драскане, да насърчавате мъркащият приятел да ги ползва, ако е необходимо, да подрязвате ноктите им с помощта на котешки нокторезачки. Редовната поддръжка на ноктите помага да се гарантира, че ноктите са с подходяща дължина и състояние за комфорта на котката.

Котешките драскалки всъщност не правят ноктите на котката по-остри или по-тъпи. Вместо това нокътят постоянно се освежава с нови слоеве. Старият слой бавно ще се износва, докато котката използва ноктите им. В крайна сметка този по-стар слой ще бъде отстранен чрез надраскване, разкривайки по-новия, по-остър слой отдолу.

Виж още