Как ви поздравява вашата котка?

поздрав на котка Снимка: iStock

Е дин от най-сладките моменти от притежаването на домашен любимец е когато той ни посреща в момента, в който влезем през вратата. Поздравът на котката не е същият като поздрава на кучето и начинът, по който мъркащите животни поздравяват хората, може да разкаже много за доверието, което котките имат (или нямат) към вас. След като разберете тайните зад различните поздрави, които котките отправят, можете да разберете по-задълбочено какво чувства вашата котка към вас и към другите хора.

Котешкият поздрав

Когато непознат влезе в дома ви, е много вероятно котката ви да се държи на разстояние. Може дори да забележите, че тя поздравява всеки човек във вашето семейство по различен начин.

поздрав на коткаСнимка: iStock

Котките са много независими животни и когато полагат усилия да поздравят някого, това е защото имат доверие на този човек и го смятат за част от своя свят.

Dogsandcats.bg

Котките имат ароматни жлези на главата и около ушите си и често търкат главите си в хора и неодушевени предмети, които ценят. Те искат да разтрият аромата си и да опознаят и вашия аромат. Когато котката за първи път тества дали трябва да се довери на някого, тя може да се търка в краката на този човек. Понякога, когато котките започнат този процес на триене, непознати си мислят, че котката иска да бъде галена. Въпреки това, ако човек посегне да погали мяукащия приятел веднага, има вероятност котката да „излети“ и да се скрие. Така че, ако имате достатъчно късмет котка да се отърка в вас, насладете ѝ се за няколко минути, преди да опитате да я погалите.

Главата съдържа скрито послание

Независимо дали го наричате „блъскане с глава“, когато котка търка главата си в своя човек, тя показва, че чувства изключително тясна връзка с този човек. „Удрянето“ на главата е интимно и се запазва за най-близките приятели на котката и най-доверените хора. Това търкане с глава е малко по-различно от простото триене на главата около нещо. Това е „силно“ натискане на главата в собственика или пък в друг домашен любимец. Когато котка притисне главата си в друго животно или човек, това е най-добрият знак за доверие и любов!

поздрав на коткаСнимка: iStock

Обръщане на котката по корем

Ако котката ви не се търка в крака ви или никога не ви блъска главата, това не означава, че тя не ви харесва. Някои мяукащи животни обичат да лежат наоколо и вместо да изразходват енергия, за да дойдат да ви видят, те вместо това ще се преобърнат и ще изложат корема си. Това не означава, че те искат да дойдете и да ги разтриете по корема.

Вместо това те показват, че се чувстват в безопасност, а откритият корем показва, че са готови да се оставят уязвими. Ако котката ви прави това, за да ви поздрави, говорете тихо с нея, но не я докосвайте веднага. Тя може да се помръдне и да започне да се търка или може да мига към вас.

Тайната на бавното мигане

Когато котките срещат странни хора или други котки, които не познават, те обикновено ги поздравяват с немигащ поглед и известно напрежение, тъй като не знаят дали трябва да се защивата. Бавното мигане може да е знак за задоволство и обич. Можете бавно да примигнете към котката си и да видите колко дълго продължава размяната на този жест. Това мигане може да бъде начин да се свържете с котката си, без да я докосвате. Това е особено важно при нова котка или по-стара котка, която може да е имала лоши преживявания, преди да бъде осиновена във вашия любящ дом.

поздрав на коткаСнимка: iStock

И накрая, котките общуват и с опашките си. Много котки използват опашка издигната високо във формата на въпросителен знак, за да поздравят някого, когото харесват, или да сигнализират, че искат да играят. Опашката в напълно изправена позиция също показва познаване, доверие и обич.

Независимо дали става въпрос за сигнали с опашка, бавно мигане, удари по главата или просто триене на краката, котките показват своята привързаност по много начини и поздравяват хората, на които имат доверие и които обичат, с тези странности на езика на тялото. Разбирането на тези видове поздрави може да ви помогне да общувате по-добре с домашния си любимец и да укрепите връзката си с течение на времето!

Виж още