Каква е разликата между бяла котка и котка албинос

бяла котка Снимка: iStock

К отките с бяла козина са невероятно красиви и нежни, но не винаги могат да се открият често.От друга страна - съществуват мъркащи животни, които се наричат „албинос“, които са още по-редки. Всъщност, съществува разлика между двата вида гальовни животни и сега ще разберем как да ги различим!

Белите котки и котките албиноси не са еднакви

Албинизмът е резултат от генетична мутация, което дава на котките бяла козина и сини очи. Експертите са установили, че само около 2% от всички котки са албиноси. Въпреки това, някои мутации могат да доведат до частичен албинизъм, което дава възможност за частично оцветяване на козината.

бяла коткаСнимка: iStock

Дали едно коте ще се роди албинос или не, ще зависи от неговите родители и гените, които те предават на потомството си. Някои котки могат да бъдат носители на албиносния вариант. Следователно може да има шанс те да се появят котенца албиноси. От друга страна, ако две котки албиноси се чифтосват, котенцата вероятно също ще бъдат албиноси.

Dogsandcats.bg

Котките с бяла козина и сини очи

На пръв поглед котка албинос може да изглежда като всяко друго коте, което има сини очи и напълно бяла козина. Но ако се вгледате в определени детайли, ще започнете да виждате какво ги прави различни поради липсата на пигментация.

Кожата, вътрешните уши и носът на котка албинос ще изглеждат розови, така че това е една характеристика, която трябва да търсите, когато не сте сигурни дали бялата котка е албинос. В допълнение, можете да разрошите козината, така че да видите какъв е цветът на кожата. Котките албинос обикновено имат изцяло розова кожа.

Освен това очите на коте албинос ще бъдат светлосини или дори смесица от синьо и други нюанси, дори и розово. По същия начин, по който можете да видите розов оттенък на кожата, може да го забележите и в очите.

Здравословни проблеми при котешкия албинизъм

Котките албиноси са красиви и рядко срещани, но има някои неща, които трябва да имате предвид. Те нямат меланин, който би им придал пигментация. Това означава, че те са чувствителни към светлина и твърде много слънце може да повлияе на кожата и очите им. Следователно оставянето на вашето коте албинос да прекарва много време на пряка слънчева светлина може да не е разумно, тъй като излагането може да увеличи риска от рак на кожата, слънчево изгаряне или увреждане на очите.

бяла коткаСнимка: iStock

Освен това, тъй като меланинът може да поддържа имунната система, котките албиноси може да са по-податливи на здравословни проблеми. Ако вашият котешки спътник е албинос, добра идея е да се консултирате с ветеринарен лекар, който може да ви помогне да се грижите много за тях. А редовното преглеждане на вашето коте може да ви предупреди за проблеми в ранните им стадии.

Белите котки и котките албиноси може да изглеждат еднакви, но само рядка мутация в гените ще накара котето да бъде албинос. Освен това, тъй като албинизмът може да накара домашните любимци да са по-податливи на определени здравословни проблеми, важно е да осъзнаете, че тези животни се нуждаят от малко повече внимание и грижи. Генетичните тестове могат да ви помогнат да разберете породата на вашата котка и дали е албинос или просто носи великолепна бяла козина.

Вижте още:

Любопитни факти за котешките очи

10 породи котки с красиви сини очи

Защо някои котки имат две различни на цвят очи

Виж още