Защо някои котки имат две различни на цвят очи

бяла котка различни очи Снимка: iStock

О чите на котките са много красиви и проницателни. Често когато мъркащият приятел се втренчи в нас, имаме чувството, че сякаш за него сме прозрачни и той вижда „през нас“.

По отношение на външния вид, котешките очи могат да бъдат сини, зелени, жълти, кафяви или комбинация от тези цветове. Рядко дори виждаме котки с две различни по цвят очи, състояние, известно като хетерохромия. Въпреки че точната причина за хетерохромията е неизвестна, това което се знае е, че меланинът достига само до едното око. Котките, които са с различни очи най-често са с бяла козина или такива, които имат поне малко бяло.

Любопитното е, че при бяла котка с хетерохромия, има вероятност да бъде глуха само откъм страната на синьото око.

Цвят на котешко око

Всички котенца се раждат със сини очи и цветът на очите им се променя с възрастта. Меланинът бавно достига до ирисите с порастването на гальовните животни. Това е процес, който обикновено започва на около два месеца след раждането им и може да продължи, докато достигнат тримесечна възраст. След като котката ви достигне тази възраст, тя трябва да е развила напълно цвета на очите си и това е цветът, който ще остане.

Dogsandcats.bg

Котките с две различни очи

бяла котка различни очиСнимка: iStock

Рядко, но можем да открием мяукащи животни, които имат очи с различни цветове. Това най-често се наблюдава при бели котки. Тези приятели имат ген, който произвежда бял цвят на козината, или ген за двуцветна козина, но единия цвят е бял.

И в двата случая генът пречи на меланиновия пигмент да достигне козината им, придавайки им отличителната бяла козина. Същите тези гени пречат на меланина да достигне и до очите. Това означава, че едното или двете очи няма да се променят от оригиналния син цвят, който котенцата имат при раждането и ще пораснат със сини очи.

Котките с хетерохромията страдат ли от здравословни проблеми

Хетерохромията не засяга зрението на котката по никакъв начин и няма да доведе до проблеми със зрението или глухота. Тъй като най-често се среща при бели котки, мяукащ приятел с бяла козина и различни очи може да е глух, тъй като вродената глухота е свързана със същите гени, които причиняват цвета на бялата козина, но не е резултат от цвета на очите.

Приблизително 10% от белите котки без сини очи се раждат глухи, докато 40% от тези с едно синьо око ще бъдат глухи само с едното ухо. Този брой може да нарасне рязко при мяукащи животни, които имат две сини очи. Все пак, трябва да отбележим че голяма част от породистите котки с бяла козина, тъмни петна по крайниците (опашка, глава, крака) и сини очи обикновено не са глухи.

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

10 породи котки с красиви сини очи

Кога очите на котенцата променят цвета си

Виж още