Каква е разликата между домашната дългокосместа котка и породата Мейн Куун

Дългокосместа котка Снимка: iStock

Н а пръв поглед може да си помислите, че Мейн Куун и домашната дългокосместа котка са едни и същи. Ако ги поставите една до друга обаче, веднага ще забележите много физически разлики. Първо, Мейн Куун превъзхожда с размера си значително домашната дългокосместа котка. Въпреки че има много големи мъркащи приятели, рядко можем да открием домашна котка с размера на Мейн Куун.

Освен очевидните разлики в размерите, има много начини да ги различавате - въпреки че е напълно възможно в родословието на домашната дългокосместа котка да има ДНК на Мейн Куун.

Подробно за домашната дългокосместа котка

Дългокосместа коткаСнимка: iStock

Домашните дългокосмести котки са широка категория котки, тъй като не са определена порода. Те не са възникнали на конкретно място, а са пряк резултат от смесването на няколко породи. Те са просто класификация на дългокосместите котки без умишлено регистрирано развъждане.

Dogsandcats.bg
 • Физически характеристики

За разлика от Мейн Куун, домашните дългокосмести котки са с размерите на средностатистическа домашна котка, като в зряла възраст тежат около 4-6 кг. Една от тези котки може да се появи и в почти всяко котило, ако генетиката е подходяща. Терминът „домашна дългокосместа“ се използва за описание на широк спектър от опитомени котки, като ги групира в категория със смесен произход.

Тъй като не са конкретна порода, при тях няма определени физически характеристики, а само широк спектър от възможности. Дългокосместите домашни котки могат да бъдат буквално с всеки цвят или шарка от спектъра. Ако имате дългокосместа котка, която не сте получили от развъдник, нито пък има някакъв произход, тя вероятно попада в тази категория.

Дългокосместа коткаСнимка: iStock

 • Личност и темперамент

Тъй като не са изрично развъждани за определени темпераменти, шарки или характеристики, характерите им могат да се различават доста драстично. Може да имате домашна дългокосместа котка, която е хиперактивна и хаотична. Или пък е напълно възможно да имате някоя от тези котки, която е изключително нехайна, спокойна и уравновесена. Това до голяма степен зависи от генетичните особености на всеки от родителите.

Поради неизвестните фактори на домашната дългокосместа котка е трудно да се предвиди техния характер (макар че и при породистите котки често стават грешки в тази област), но това е част от това, което я прави вълнуваща. Много по-вероятно е тези котки да произхождат от непланирани и обикновено случайни котила. Но не позволявайте това да ви откаже от притежаването на дългокосместа домашна котка - някои от най-добрите котки са смесени котки.

 • Здраве и грижи

При домашните дългокосмести котки смесената им генетика им дава както предимство, така и недостатък. Може да е по-трудно да се определят предразположените здравословни проблеми, когато не се знаят здравословните проблеми на родителите. Въпреки това те винаги изглеждат много по-здрави от чистите породи.

Дългокосместа коткаСнимка: iStock

Като цяло има проблеми, с които могат да се сблъскат, както и много други котки. Те включват:

 • Бъбречни заболявания
 • Артрит
 • Инфекции на горните дихателни пътища
 • Рак

Както всяка котка, дългокосместите домашни котки се нуждаят от високопротеинова диета и прием на вода и разбира се - игри.

Подробно за породата Мейн Куун

Дългокосместа коткаСнимка: iStock

Както може да се предположи от името, котките от породата Мейн Куун произхождат от щата Мейн. Тежката им козина и структура на тялото им помагат да издържат лесно на суровите зимни условия.

 • Физически характеристики

Мейн Куун са едни от най-тежките, величествени и опитомени котки, които съществуват. Те могат да бъдат в много цветове, шарки и размери. Някои от най-едрите Мейн Кууни могат да тежат над 10 кг. Мейн Куун имат гъста, плюшена козина, която наподобява лъвска грива около главата им.

Козината им е рошава, мека и еластична и виси по-дълго в областта на краката и корема. Очите им са големи, кръгли, често с черни пръстени, които очертават ириса.

 • Личност и темперамент

Дългокосместа коткаСнимка: iStock

Въпреки величествения си и дори страшен външен вид, по характер тези котки са много мили. Дори и да са свирепи ловци навън сред майката природа, вкъщи те са изключително любящи компаньони.

 • Здраве и грижи

Мейн Куун са много издръжливи котки, които се справят добре в различни климатични условия и най-вече студ. Те не срещат твърде много здравословни проблеми, особено при правилно отглеждане. Въпреки това има специфични заболявания, които се наблюдават по-често при тези гальовни приятели:

Дългокосместа коткаСнимка: iStock

 • Хипертрофична кардиомиопатия
 • Дисплазия на тазобедрената става
 • Спинална мускулна атрофия

Тъй като Мейн Куун е голяма котка с тежки кости, протеините са още по-важни за диетата ѝ, отколкото при обикновените котки. Винаги се уверявайте, че вашият голям гальовен спътник се храни с високопротеинова храна, за предпочитане в комбинация с мокра храна, която подпомага хидратацията.

Коя порода е подходяща за вас?

Дългокосместа коткаСнимка: iStock

Много неща могат да изиграят роля при вземането на решение коя порода да си вземете. Най-важното е да определите дали искате да платите парите за породиста котка или просто да намерите такава с дълга козина, ако сте твърдорешени да имате дългокосместа котка. Можете да намерите еднакво страхотни котки независимо от породата или цената.

Независимо от това какво ще изберете, вашата дългокосместа красавица несъмнено ще ви бъде страхотна котешка компания, която ще споделя с вас цял живот хубави спомени.

Виж още