Каква е разликата между породите Рагдол и Хималайска котка

Рагдол Снимка: iStock

А ко търсите уютна, спокойна котка с най-меката козина и най-сладкия темперамент, има вероятност да сте разглеждали Хималайската котка или Рагдол. И двете са сред най-популярните породи котки в света, за което има основателни причини, много от които ще откриете в тази статия!

Тъй като тези две породи имат сходна окраска, характер и структура на козината, може би се чудите как да разберете коя е тя. В тази статия ще разгледаме подробно всяка от тези породи и разликите между тях, включително външния вид, характера и здравословните проблеми. Също така ще ви помогнем да разберете коя порода може да е най-подходяща за вас!

Подробно за Хималайската котка

Хималайска коткаСнимка: iStock

Хималайската порода е резултат от кръстосването на Сиамски и Персийски котки и в някои чистопородни регистри се класифицира като цветна разновидност на персийската порода. Поради това те имат сходни характери с персийските си роднини.

Dogsandcats.bg

Хималайските котки са сладки и нежни животни, които са изключително любвеобилни. Те обичат вниманието, но обикновено не са нуждаещи се или взискателни. Породата е дружелюбна и социална, като може да се разбира с различни хора и други домашни любимци.

Те са игриви, но като цяло не са много енергични, като предпочитат да прекарват повече време в дрямка, отколкото в катерене и тичане. Хималайците могат да бъдат малко по-разговорливи от персийците поради сиамското си потекло, но не са прекалено гласовити котки.

  • Грижи за козината на Хималайската котка

Хималайските котки са известни с пухкавата си козина, но поддържането ѝ в чист вид изисква известни усилия. Те имат гъста козина и дълга, копринена горна част на козината козина, която лесно се заплита. Хималайските котки се нуждаят от ежедневна грижа, за да поддържат козината си без кичури.

Породата също така е склонна към оцветяване на сълзите и изпускане на секрет от очите поради формата на лицата им. Избърсването на очите и гънките на лицето също трябва да бъде част от редовното им обгрижване.

  • Здраве на Хималайската котка

Хималайските котки могат да страдат от сходни здравословни проблеми като персийските си братовчеди, включително проблеми с дишането заради плоските си лица. Те са предразположени към генетично заболяване, наречено поликистоза на бъбреците, и сърдечен проблем, наречен хипертрофична кардиомиопатия. Хималайските котки могат да страдат и от очни заболявания като ентропион и прогресивна атрофия на ретината, както и от стоматологични заболявания.

Хималайска коткаСнимка: iStock

Хималайските котки са подходящи за повечето условия на живот. Тяхната общителност и кротост ги правят отлични семейни и детски домашни любимци. В същото време спокойствието и сравнително ниското им енергийно ниво означават, че те са прекрасни компаньони за възрастни хора.

Те се разбират добре с повечето други домашни любимци, ако бъдат правилно представени. Единственото нещо, което Хималайците не понасят, е животът на открито, поради високата им нужда от грижа и възможността да страдат от дихателни проблеми.

Подробно за Рагдол

РагдолСнимка: iStock

Тези гальовни животни са едни от най-популярните котки в света. Разкошните им сини очи и плюшената козина със сигурност играят роля за тази популярност, но ги отличава предаността и връзката им с човека.

Понякога котките Рагдол се наричат „кучешки“, защото са склонни да се интересуват много повече от човешката компания, отколкото много други породи котки. Те често следват стопаните си от стая в стая, като се възползват от всяка възможност да се гушнат или да потърсят внимание. Рагдоллите са дружелюбни и спокойни, щастливи да общуват с всеки, независимо дали е човек или животно.

Те са интелигентни котки, които приемат обучението по-добре от много други породи и като цяло са добре възпитани в сравнение с други по-палави и проблемни котки. Породата е игрива, но не се отличава с високо ниво на енергия, като предпочита да води по-малко активен начин на живот. Те са изключително спокойни котки, толерантни към почти всяка ситуация.

  • Грижа за козината на котките Рагдол

За разлика от Хималайските котки, Рагдолите нямат подкосъм, което прави нуждата им от разресване по-малко интензивна. Копринената им козина е средно дълга и трябва да се четка около два пъти седмично, за да се пребори със заплитанията. Те линеят сезонно, но обикновено не в същата степен, както котките с гъст подкосъм.

  • Здраве на котките Рагдол

Основният проблем за здравето на тези мяукащи приятели е сърдечното заболяване хипертрофична кардиомиопатия. Рагдоллите са носители на генетична мутация, която увеличава риска от този проблем.

РагдолСнимка: iStock

Рагдоллите се вписват почти навсякъде, ако не винаги буквално, то в преносен смисъл, заради размера си! Те се чувстват еднакво добре както в забързано семейство, пълно с деца и други домашни любимци, така и като единствен довереник на един човек. Породата е достатъчно спокойна, за да живее в малки пространства и на тихи места за възрастни хора.

Коя порода е подходяща за вас?

И двете породи имат прекрасен външен вид и чудесен темперамент, което ги прави отлични домашни любимци за почти всеки. Ако живеете в по-тесни помещения, по-малката Хималайска котка може да бъде по-добър избор. Ако обаче не сте готови да прекарвате част от деня си в четкане на котка, по-подходяща може да е Рагдола с по-ниски изисквания към поддръжката. Която и котка да изберете, уверете се, че работите с отговорен развъдчик, който извършва всички препоръчани здравни прегледи. И както винаги, преди да заведете новия си домашен любимец у дома, се уверете, че разполагате с време и средства, за да се грижите за него през целия му живот.

Виж още