Рагдол

Рагдол Снимка: Istock

Други имена

Ragdoll

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 43-53 см.

Тегло

4 - 9 кг.

Живот

12 - 19 г.

Произход

САЩ

История

Съществуват много догадки, относно произходът на породата Рагдол. Къде точно е истината е трудно да се разбере. Това, което се знае е, че породата е разработена и усъвършенствана през 60-те години на миналия век от жена на име Ан Бейкър, която живее  в Ривърсайд, Калифорния. Първата котка, представител на съвременната Рагдол, е женска котка, наречена Жоузефин. Предполага се, че тази котка е Персийска или Турска ангорска, която се чифтосва с Бирманска или Бурманска котка. Основа на породата дават котенцата, които тя ражда. Те са изключително красиви – с бели лапички и бели връхчета на опашките. Ан Бейкър продължава със селективното размножаване на бъдещата порода, а в началото на 70-те решава да кръсти породата „Рагдол“ (от английски език „rag doll“ - „парцалена кукла“). Благодарение на много усилия, породата официално е призната от всички големи северноамерикански котешки асоциации в началото на 21-ви век. От тези котки се появява и породата Рагамъфин, която се радва на много голямо разнообразие от цветове.

Външен вид

Рагдол е доста голяма котка, много сладка и с миловиден лъншен вид. Пропорциите на тялото на тези пухкави приятели са балансирани. Козината им е средна по дължина и копринена на допир. Срещат се в три различни типа окраски – колорпойнт, двуцветни и с различен цвят на лапичките. Цветовете може да бъдат тюленови, сини, шоколадови, люлякови, канелени, светлокафяви, червени и кремави, заедно с вариациите на окраските тип костенурка и таби. Като цяло се срещат в по-светли бежови и бели тонове. Имат миловиден израз, подчертан от големите им сини очи.

Характер

Котки Рагдол са спокойни, тихи и с щастлив характер. Те са доста популярни котки за семейство, тъй като имат доста мек темперамент. Най-често са приятелски настроени и релаксирани, но това не означава, че са отегчени. Те са изключително обичливи, но не ангажират постоянно вниманието на стопанина си. Не са много активни, но все пак обичат да играят. Често са сравнявани с кучетата, заради приветливостта си, интелекта и възможността да бъдат научени да си носят играчките, например. Също така, ще се наслаждават на пъзели и играчки, които ги карат да мислят.

Здраве

Те са относително здрави и не са склонни към много заболявания. Възможно генетично заболяване е хипертрофична кардиомиопатия, което се среща при повечето гальовни приятели. Все пак при котките Рагдол, болестта може да се прояви в ранна възраст, така че рутинните прегледи при ветеринар в никакъв случай не трябва да се пренебрегват.  

Dogsandcats.bg

Тези приятели растат бавно и достигат пълна зрялост до четвъртата си година. Важно е да не им позволявате да затлъстеят, защото това може да доведе до сериозни здравословни проблеми като диабет, например.

Грижа

Рагдол имат полудълго окосмяване, което варира по дължина и плътност според сезона. Структурата на козината е копринено мека, с малко подкосмие. Трябва да се сресват редовно, поне веднъж седмично, за да се избегне заплитането. Повечето от тях се наслаждават на четката и времето със семейството си. Важно е козината да се сресва цялостно, като се стига до кожата, а не да се сресва само повърхностно върху горната част на косъма. Почистването на ушите също трябва да се прави в определени периоди.

Хранене

Пухкавите Рагдол не са капризни при хранене. Като всички котки и те се нуждаят от висококачествена диета, богата на протеини и хранителни вещества. Могат да бъдат склонни към напълняване, затова игрите с тях и контрола на порциите са задължителни, за да ги поддържате във форма.

Деца и домашни любимци

Котките Рагдол са очарователни, пухкави домашни любимци, които обичат да се гушкат с децата и спокойно се отпускат, докато те играят или гледат телевизия. Склонни са да се оставят в ръцете им – подобно на „парцалена кукла“, откъдето идва и името на породата. Известни са със своята толерантност към други, приятелски настроени животни.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още