Каква е разликата между породите Сфинкс и Петерболд

Сфинкс Снимка: iStock

К отките от породата Петербалд и Сфинкс си приличат, но са две различни породи с уникален произход. Въпреки че и двете са практически безкосмести, те са покрити с много фин пух. Макар че Петерболдът изглежда безкосмест, той има светла козина, налична в пет разновидности въз основа на доминантен ген, докато Сфинксът няма козина поради рецесивен ген. Котките от породата Петерболд също са по-здрави от своите събратя от породата Сфинкс.

Подробно за Петерболд

СфинксСнимка: iStock

Петерболдската котка е руска порода, наречена на името на град Санкт Петербург, откъдето произхожда. Започва да се развъжда през 80-те или 90-те години на миналия век и представлява смес от Донски Сфинкс и Ориенталска късокосместа котка. Има тънко, но мускулесто телосложение, бадемови очи, клиновидна муцуна, големи уши и дълга тънка опашка. Козината може да се промени през първите няколко години, като те придобиват или губят косми. През 2009 г. е приета от Американската асоциация на любителите на котки за участие в състезанията за шампионски клас през 2009 г.

Външен вид на Петерболд

Въпреки че се счита за безкосместа, тя се предлага в пет разновидности на козината:

Dogsandcats.bg

СфинксСнимка: iStock

  • Плешива - тази козина най-много прилича на тази на Сфинкса. Няма косми по тялото, нито пък мустаци или вежди.
  • Безкосместа - това е 90% безкосместа котка с кожа, която наподобява кожа, мустаци и вежди.
  • „Велур“ - това е 70% безкосместа котка с мустаци, вежди и тънка козина с дължина до 1 мм, която наподобява прасковен пух.
  • Малко по-дълга козина - може да достигне до 5 мм дължина. Присъстват и мустаци и вежди.
  • Права - тази козина наподобява късокосместа котка без забележим косопад.

Груминг и грижи за Петерболд

Ще трябва да почиствате зъбите на котката ръчно с паста за зъби, безопасна за котки, да подрязвате ноктите, ако започнат да трошат мебелите, и да я къпете на всяка седмица или две, за да отстраните маслата, които се натрупват. Тези масла могат да причинят неприятна миризма и да направят кожата лепкава, което ще привлече и задържи мръсотията. Също така ще трябва да следите за температурата, тъй като на тези котки им е хладно.

За разлика от повечето породи котки, при Петерболдската котка не е известна склонност към здравословни проблеми, което ѝ позволява да остане здрава през целия си живот с много малко посещения при ветеринар. Може да се появят проблеми със зъбите или теглото, но няма по-висок риск от рак, дисплазия на тазобедрената става или други генетично предавани здравословни проблеми.

СфинксСнимка: iStock

Питърбалд е чудесен семеен домашен любимец или компаньон за един собственик. Те са гласовита порода и обичат да следват членовете на семейството. Ако им стане хладно, ще седнат в скута ви и ще се опитат да се сгушат, а освен това се радват на компанията на други котки и дори кучета и също ще се сгушат до тях.

Подробно за Сфинкса

Въпреки името си, Сфинксът няма нищо общо с Египет и е канадска порода, създадена на базата на две групи безкосмести котки, открити през 60-те и 70-те години на миналия век. Сфинксът е екстровертна порода, която обича да е сред хора. Много собственици го описват като притежаващ кучешки характеристики, защото обича да ви следва и тича към вратата, когато се приберете.

СфинксСнимка: iStock

Външен вид на Сфинкса

Плешивият и набръчкан Сфинкс има необичайна форма на тялото. Твърда и мускулеста, котката може да има гладка козина или мека покривка от пухкава козина.

Сфинксът се среща в голямо разнообразие от цветове и шарки, включително черни, червени, бели, шоколадови, лавандулови, таби, костенуркови, калико, двуцветни, както и заострени и норкови шарки. Тъй като кожният пигмент е на дълбочина на кожата, при светлинни условия може да е трудно да се различи истинският цвят.

Поддържане и грижи за Сфинкса

СфинксСнимка: iStock

Котката Сфинкс няма никаква козина и мустаци. Тъй като няма косми, маслата остават по тялото, което прави котката лепкава на допир. Тези масла също така привличат и задържат мръсотията, която се трие по мебелите и пода. Ако останат твърде дълго, котката може да започне да мирише лошо. Експертите препоръчват да къпете Сфинкса си всяка седмица, за да отстраните маслата. Безкосместите котки сякаш се наслаждават на топлата вода много повече от обикновените котки и бързо свикват с нея, ако сте бдителни със седмичните бани.

Сфинксът бързо изстива и много хора предпочитат да облекат котката в дрехи, за да я стоплят. През студения сезон те често ще стоят в близост до отоплителен уред или печка. Също така ще трябва да подрязвате ноктите от време на време и да почиствате зъбите им с паста за зъби, безопасна за котки.

СфинксСнимка: iStock

За съжаление Сфинксът страда от няколко здравословни проблема и е особено податлив на рак на кожата поради липсата на козина. Важно е да пазите тези котки от пряка слънчева светлина, включително от прозорци, на които котката ви може да обича да седи. Облеклото може да помогне, когато слънчевата светлина е неизбежна.

Котката Сфинкс е подходяща за семейства с топъл климат, които могат да ѝ отделят много внимание. Търсенето на топлина ще ги накара да прекарват много време в скута ви или заровени под одеялата в леглото ви. Това може да ги постави и в ситуации, в които могат да се изгорят, ако се доближат твърде много до отоплителен уред, затова е важно никога да не ги оставяте без надзор, когато отоплителните уреди работят.  Въпреки това това е енергична порода, която обича да играе игри и е много привързана.

СфинксСнимка: iStock

Коя порода е подходяща за вас?

Коя порода е подходяща за вас, зависи донякъде от степента ви на ангажираност с надзора на вашия домашен любимец. Сфинксът ще се нуждае от почти постоянен надзор и внимание. Той е по-подходящ за големи семейства, в които винаги има някой вкъщи. Също така не трябва да имате нищо против да предотвратявате проникването на пряка слънчева светлина в дома ви по всяко време.

Питърболдът е много по-здрава котка, а ако си вземете каквато и да е козина освен плешивата, можете да допускате минимално количество слънчева светлина в дома си. Тези котки са по-независими и е по-малко вероятно да се наранят, търсейки топлина. Те ще идват при вас за топлина и ще прекарват значителна част от времето в скута ви. Това също така е гласовита порода, която ще ви повика от друга стая.

СфинксСнимка: iStock

Виж още