Сфинкс

Сфинкс Снимка: Istock

Други имена

Sphynx

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 33-38 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Канада

История

Сфинксът не е първата котка в света, която няма козина. От години, може би дори векове се наблюдават котки без козина в различни части на света. Липсата на козина е резултат на естествена генетична. Конкретно породата Сфинкс започва да се развива през 60-те години, когато в Канада от две домашни котки с козина се ражда котило, като едно от бебетата няма козина. Кръщават го Прюн (от английски език „prune“ - синя слива). Интерес към котето без козина проявяват развъдници и решават да започнат програма по развъждането на още такива представители. Първоначално породата е наречена „Канадска без козина“ (Canadian Hairless). Прюн се чифтосва с майка си, като едно от котетата взима неговия ген и се ражда без козина. През 70-те години Асоциацията на любителите на котки (CFA) дава временен статут на породата. Проблемът обаче е, че повечето мъничета умират от недиагностицирани здравословни проблеми, което води до оттегляне на признанието ѝ.

Към края на 70-те години и началото на 80-те, в Торонто са открити две безкосмени котенца, които вероятно са имали връзка с Прюн. Те са изпратени в Холандия, където селекционери работят по породата. В крайна сметка, след множество опити с потомството на котката Прюн – женските котки не могат да родят, а ако успеят – котенцата умират.

През 1975г във ферма в Минесота от домашна котка се ражда коте без козина, което е кръстено Епидермис (външният слой на кожата). На следващата година се ражда още едно такова коте и името му също е вдъхновено от биологията и е кръстено Дерма (слоят кожа под епидермиса). Различни селекционери започват да развиват породата, като кръстосват котетата с представители на породата Корниш Рекс.

Горе-долу по същото време сиамски селекционер открива в Торонто три голи котета. Те, заедно с Епидермис и Дерма са основата на породата Сфинкс, както я познаваме днес. Като цяло породата не е приета положително, тъй като се предполага, че генът, отговорен за липсата на козина е генетично заболяване, защото тези приятели са много чувствителни на студ и топлина.

Dogsandcats.bg

Все пак, през 90-те години породата е призната от множество организации – Международна асоциация на котките (TICA), Американска асоциация на любителите на котки (ACFA), Асоциация на любителите на котки (CFA) и други.

Външен вид

Най-отличителната черта на котките Сфинкс е липсата на окосмяване. Те са една от малкото породи без козина. Кожата им е мека и наподобява праскова или велур. Може да имат мустаци и вежди, или да липсват напълно. Поради липсата на козина, са топли на допир. Обикновено имат малко косъмчета по носа и ръба на ушите. Тялото им е средно по размер, силно, мускулесто и атлетично. Срещат се във всички цветове и окраски. Цветът им се вижда върху пигмента на кожата и върху малкото налични косми. Друга отличителна черта на тези приятели е ушите. Те са големи, продълговати и приличат малко на ушите, които имат породите Рекс (Корниш Рекс и Девън Рекс).

Макар че изглежда сякаш тези приятели имат бръчки, всъщност кожата им е нагъната точно толкова колкото и на останалите котки, просто при тях това не се вижда заради козината.

Сфинксовете са хипоалегенна котка, но това се дължи на липсата на козина, а защото излъчват по-ниски количества алергени.

Характер

Котките Сфинкс са палави, игриви, любопитни и много умни. Подвизите по високите места в дома са им любимото занимание. Те са изключително социални и искат постоянно внимание. Привързват се към семействата си и не обичат да бъдат сами. Размахват опашките си като кучета, тъпчат на мекото одеяло с лапички и мъркат от удоволствие, когато са с любимите си хора. Заради липсата на козина доста, често им е студено, но понеже са интелигентни, си намират начин да се стоплят – сгушени в скута или под одеялото на стопаните си, пред монитора или пред слънчевия прозорец. Сфинксовете имат известна нужда от стопаните си, особено когато им е студено, така че като цяло не са порода, която е подходяща за заети хора. Все пак, ако имате такова коте у дома можете да бъдете сигурни, че ще е лоялно към вас и ще ви обича с цялото си сърце.

Здраве

Въпреки многото заболявания при разработването на породата, днес котките Сфинкс са здрави. Разбира се, те са податливи на някои общи заболявания като проблеми със зъбите и сърдечни проблеми. Забелязва се, че тези приятели могат да са податливи на наследствена миопатия, което се характеризира със слабост в мускулите. Поради липсата на козина, кожата им е податлива на прекомерно омазняване, изгаряне на слънце и студ.

Грижа

Липсата на козина не означава, че котките Сфинкс са лесни за поддръжка. Всъщност – точно обратното. Грижите за тяхната кожа напомнят фино за начина, по който ние трябва да се грижим за нашата. Тези приятели имат нужда от редовно къпане, тъй като кожата им е податлива на омазняване. Всъщност козината им може както да изпуска секрети, така и да попива, което води до замърсяване и дори неприятна миризма. Къпането може да става веднъж в седмицата или няколко пъти в месеца, като трябва да използвате подходящ за целта котешки шампоан, препоръчан от ветеринарен лекар. Тъй като тези приятели изгарят на слънце както нас, лятото трябва да се внимава с техния престой пред слънчевия прозорец, а зимата трябва да се обличат или да имат задължително обособено легълце или пространство с одеяла, където да им е топло.

Почистването на ушите също е от съществено значение, тъй като в тях се натрупва секрет, поради мазната си кожа.

Хранене

Храненето с висококачествена храна е изключително важно, защото тази порода котки имат много засилен метаболизъм. Апетитът им е голям и имат по-висок, от средния, дневен калориен прием. Това е причината, заради която трябва да следите теглото им. Кръглите коремчета и крушовидните тела са част от чара им. Хранете ги по установен график, на малки и чести хранения. В помощ биха могли да ви дойдат автоматичните хранилки, които можете да настроите да пускат определено количество храна няколко пъти на ден. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Котките Сфинкс обичат да поздравяват всеки нов човек, който посещава дома. Повечето се разбират добре с кучета, деца и други домашни любимци. За тях би било радост да се гушнат до някое друго животинче, където да се стоплят.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още