Петерболд

Петерболд Снимка: Istock

Други имена

Peterbald

Научно име

Felis catus

Размери

20-30 см. 30-43 см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Русия

История

В края на 80-те години, в руския град Ростов на Дон, за първи път се ражда коте без козина. Новата порода е наречена Донски сфинкс и се смята за естествена мутация. Интересното в породата е, че някои от котенцата се раждат без козина, докато други се раждат с козина, но с времето постепенно я губят. До ден днешен продължават изследванията за този ген, тъй като предизвиква много въпроси в генетиката.

През 90-те години, в Санкт Петербург, Донски сфинкс се кръстосва с Ориенталска късокосместа котка. Малките котенца са регистрирани като „експериментални“. Едно от тях, на име Nocturne Iz Murino, става основата на новата порода Петербалд. Тя е регистрирана в шампионско състезание през 2005г. Днес, тези приятели са още доста редки, което ги прави силно желани.

Външен вид

Петерболд могат да бъдат изцяло обезкосмени или с много къса козина, наподобяваща кадифе или плюш. В някои случаи се раждат с козина, която с времето напълно изчезва. Други приятели пък имат окосмяване само по главата или крайниците. Мустаците може да се променят и да изглеждат къдрави или смачкани. По размер са средно големи, мускулести и с издължени пропорции, подобно на Ориенталската късокосместа котка, но са по-тежки. Главата има формата на триъгълник и имат удивително големи уши. Очите са големи с формата на бадем. Имат дълъг и тънък врат. Краката са дълги и прави, завършващи с овални лапички с дълги пръсти. Опашката също е с голям размер, наподобяваща камшик. Козината им се среща в различни цветове, а при някои - краиниците могат да бъдат в друг цвят (pointed), подобно на Сиамските котки.

Характер

Петерболд са атлетични и активни, приятелски настроени и любопитни. Те не се плашат от непознати и са в хармонични отношения с други котки и приятелски настроени кучета. Петерболд се привързват много към стопаните си, обичат да се сгушват в скута им и да ги следват навсякъде. Много голяма част от тях са силно гласовити и бъбриви. Не обичат да остават дълго време сами, така че ще ви чакат на врата като куче, докато се приберете.

Dogsandcats.bg

Здраве

Те са относително здрави и не са склонни към много заболявания. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване. Предвид, че почти нямат козина, или тя е много фина – са предразположени към слънчеви изгаряния, измръзване и потенциални кожни проблеми или рани.

Грижа

Грижата за тази порода зависи от вида на козината. При напълно обезкосмените представители е нужно да се къпят от време на време. Проверете с ветеринарния си лекар колко често трябва да го правите, тъй като баните могат да варират от веднъж в месеца, до по-рядко. Все пак, не трябва да се прекалява с къпането, тъй като това ще предизвика обратния ефект – кожата да започне да се омазнява още повече. Ушите също следва да се почистват редовно, иначе мастните секрети се натрупват, а това води до инфекции. Както другите им плешиви братовчеди - Сфинкс и Донски сфинкс - тези приятели са чувстителни към атмосферните условия. Кожата им може да изгори на слънце, а през зимата им става хладно. Осигуряването на одеяло, кутия или легълце през зимата ще ги поддържа топли, а през лятото – добре да следите колко време прекарват спейки под слънчевите лъчи.

Хранене

Породата трябва да бъде в добра, мускулеста форма, така че храненето им е препоръчително да бъде балансирано. Добре е да имат достъп до храната през целия ден, тъй като са обичат да ядат по малко количество на чести интервали. Както почти всички породи, тези приятели са склонни към затлъстяване или сърдечни проблеми, така че балансираното хранене със суха и мокра котешка храна е ключово.

Деца и домашни любимци

При ранно запознанство с децата, котките Петерболд стават чудесна компания за тях. По природа са приятелски настроени, което ги прави подходящи за съжителство с други домашни любимци. Естествено, от голямо значение е характерът на всеки отделен индивид, така че наблюдавайте поведението им, докато се опознаят помежду си.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още