Какви са рисковете от почистването на зъбите при по-възрастни котки?

почистване на зъби на котка Снимка: iStock

Г рижата за зъбите на котките трябва да се полага, независимо колко много котката ви не харесва това. Ако мъркащият ви приятел напредва в годините, трябва да имате предвид опасностите от професионалното почистване на зъбите при възрастни котки.

Поради анестезията професионалното почистване на зъбите на по-възрастна котка носи риск. По-възрастните котки често имат здравословни проблеми, които могат да се влошат, ако бъдат упоени, и понякога котката не може да се възстанови. Ако котката е здрава и ветеринарният лекар даде зелена светлина, ползите надвишават рисковете.

Имат ли котките нужда от почистване на зъбите от ветеринарен лекар?

почистване на зъби на коткаСнимка: iStock

Грижата за зъбите често е пренебрегвана част в отглеждането на котките, но е много важна. За да се предотвратят заболявания на устата и болки, котките трябва да бъдат заведени на ветеринар за почистване на устната кухина.

Dogsandcats.bg

Много хора вярват, че захарта е единственото нещо, което причинява кариес, но логично това не е така при мяукащите животни, тъй като те не консумират захар. Въпреки това мяукащите животни не са застраховани от проблеми със зъбите и венците.

Завеждането на вашата котка на ветеринар за професионално почистване на зъбите е най-добрият начин да премахнете плака върху зъбите на вашата котка.

Как котките развиват проблеми със зъбите?

Бактериите от храната се натрупват върху повърхността на зъбите и образуват плаки. След това плаката се втвърдява в зъбен камък поради минералите в слюнката. Зъбният камък се натрупва и разпространява под и около венците, което води до загуба на венци и тъкан, оголване на зъба и завършващо със загуба на зъби. Зъбният камък върху венците причинява зъбен проблем, наречен гингивит, а когато венците започнат да се разграждат, той причинява пародонтит.

При котките един от най-често срещаните и тежки проблеми е състоянието на резорбция на зъбите, което се дефинира като състояние, при което зъба се разпада.

почистване на зъби на коткаСнимка: iStock

Безопасно ли е почистването на зъбите за по-възрастни котки?

Почистването на зъбите е голям риск за по-възрастните котки, но не защото самата процедура е проблем.

Притесненията идват от даването на успокоителни на котката, за да може ветеринарят да работи върху нея. Анестезията е необходима, ако ветеринарният лекар трябва да почисти правилно зъбите на котката. Въпреки това, колкото по-възрастна е котката, толкова повече проблеми вероятно ще възникнат, когато дойде време за почистване на зъбите.

По-възрастните животни често имат респираторни проблеми, сърдечни заболявания, проблеми с бъбреците и черния дроб и нарушена двигателна функция. Упояването, докато имат тези основни проблеми може да е опасно, предвид състоянието им. Затова ветеринарният лекар трябва да прецени дали процедурата ще е безопасна за вашия мъркащ приятел.

Можем ли да почистим зъбите на котката сами?

почистване на зъби на коткаСнимка: iStock

Можете да миете зъбите на котката си, но не можете да извършите пълно почистване на зъбите.

Почти невъзможно е да накарате котка да си сътрудничи достатъчно, за да достигне всичките ѝ зъби. Ако направите почистването сами, няма да можете да премахнете цялата плака, така че рисковете от орални заболявания ще останат.

И още - може дори случайно да нараните котката си, когато се опитвате да почистите зъбите ѝ по-старателно. Инструментите, използвани за орални процедури, са остри, така че неправилното им боравене може да има сериозни последствия.

В обобщение можем да кажем, че няма конкретна възраст, в която мъркащият приятел е твърде стар за почистване на зъбите. Имайки предвид заболяванията на вашата котка и нейното общо състояние трябва да прецените заедно с ветеринарния лекар доколко е необходимо и дали е възможно професионално почистване на зъбите, тъй като то се прави с анестезия.

За да избегнете рязката нужда от почистване на зъбите на вашата котка, когато това е опасно за нея, започнете да се грижите за зъбите на мъркащия си спътник от по-рано. Така ще избегнете евентуални усложнения в по-късен етап, когато котката ви е възрастна.

почистване на зъби на коткаСнимка: iStock

Виж още