Какво да направим, ако котката изгуби зъб

котешки зъби Снимка: iStock
З а много хора е изненада, но котките имат млечни зъби, които в последствие сменят, за да може на тяхно място да изникнат постоянните, също както при хората. В случай че котката ви е възрастна и забележите, че е загубила зъб, това е нещо, което не трябва да пренебрегвате. Загубата на зъб при възрастна котка може да е признак за стоматологични проблеми, които могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми.

В тази статия разглеждаме различните последици от загубата на зъби от котката и начините за справяне със ситуацията.

Признаци за загуба на зъби при котката

Мъркащите животни умеят отлично да прикриват всякаква болка, която могат да изпитват. Затова е добре да познавате някои от признаците, които показват, че котката ви е загубила зъб или дори няколко. Освен очевидната липса на зъб, има и други признаци, които може да следите:

котешки зъбиСнимка: iStock

  • Прекомерно слюноотделяне
  • Лош дъх
  • Загуба на тегло и загуба на апетит
  • Прекомерно количество зъбен камък или плака по зъбите
  • Възпалени, кървящи или зачервени венци
  • Намаляване на линията на венците
  • Пукнатини по зъбите
  • Гной в устата заедно със зъбите или венците
  • Поведенчески промени, включително агресия, избягване и криене

Трябва да се притеснявате, когато установите, че котката ви е загубила зъб, тъй като проблемът може да е причинен от сериозни здравословни проблеми. Причините варират от загуба на бебешки зъби до много други сериозни заболявания, които изискват незабавно внимание. Котките могат да губят зъби в разични ситуации:

Dogsandcats.bg

1. Физически наранявания

Понякога зъбът може да се извади или счупи вследствие на физическо нараняване. Нараняването може да се случи, когато котките се бият или дори играят. Счупването на зъбите може да се случи и когато мъркащият приятел дъвче предмети, които може да са прекалено твърди за него. Нараняванията могат да доведат до загуба на зъба или до нарушаване на целостта му. В случай на разкъсване вашият ветеринарен лекар може да отстрани зъба или да извърши хирургично възстановяване в зависимост от ситуацията.

котешки зъбиСнимка: iStock

2. Пародонтално заболяване

Загубата на зъб или зъби на вашата котка може да бъде причинена и от пародонтоза. Заболяването се причинява от лоша зъбна хигиена. Ако котката ви е засегната от това заболяване, то може да причини други стоматологични проблеми, като инфектирани венци, зъби, лош дъх и раздразнени венци.

Най-добрият начин да гарантирате, че котката ви няма да развие пародонтоза, е като почиствате зъбите на котката си. Поддържането на зъбите на котката ви чисти е идеалният начин за предотвратяване на заболявания на венците и зъбите.

3. Резорбция на зъбите на котката

Засегнатата от това заболяване котка има лезии по венците, които приличат на дупки или кариеси в зъба на котката по линията на венците. То може да причини на котката ви силна болка и да изисква незабавно професионално лечение от ветеринарен лекар.

Загубата на зъби се получава, ако не обърнете внимание на състоянието незабавно. Най-доброто лечение на този проблем включва премахване на всички засегнати зъби.

4. Старост

котешки зъбиСнимка: iStock

Когато една котка е на седем или повече години, тя се счита за котка в напреднала възраст. На този етап процесът на стареене се отразява на мъркащия приятел и той започва да изпитва отслабване на венците. По този начин венците не могат да задържат зъбите на място. Този проблем става по-често срещан, когато котката е на десет или повече години.

5. Нездравословно хранене

Диетата, с която храните котката си, може да повлияе на здравето на зъбите и устната кухина. Затова трябва да храните котката си с храна, съдържаща специфични хранителни вещества, необходими за укрепване на зъбите. Ако забележите, че котката ви губи зъби, причината може да е неправилно хранене. Липсата на балансирана диета може да доведе до разваляне на венците и зъбите на котката ви.

Освен това диетата, съдържаща голямо количество мокра мека храна, може да доведе до заболяване на зъбите, тъй като насърчава гингивита и растежа на зъбен камък. Можете да избегнете стоматологичните проблеми, като храните котката си с храни, богати на калций, магнезий, калий и фосфор.

Как се справят котките с липсващи зъби?

Ако мъркащият приятел е загубил зъб или няколко, нещата могат да се променят, тъй като животното може да не се храни правилно. Въпреки това все още можете да откриете, че котката се храни нормално дори и със загубените зъби. Зъбите на котката ви са заострени и се използват главно за срязване и хващане, вместо за смилане или дъвчене. Езикът е изцяло покрит с папила, която помага за придвижването на храната, включително плячката, до задната част на устната кухина преди преглъщане.

Когато зъбите страдат от стоматологично заболяване, котката рядко използва засегнатите зъби. Дори при загубен зъб или зъби котката обикновено придвижва храната в устната кухина, без да я дъвче.

Никак не е приятно за гальовния приятел да загуби зъб, но от друга страна котките могат да се справят добре и с някой липсващ такъв. Следвайте съветите на ветеринарния лекар относно храненето на котката и не пропускайте редовните прегледи при ветеринар, за да се уверите, че ситуацията на домашния любимец не се влошава.

Виж още