Какво да направим, ако намерим бездомно коте

бездомно коте Снимка: iStock

З а някои хора намирането на бездомно коте би бил чудесен начин да се сдобият с домашен пухкав приятел, на когото да помогнат и да споделят дом изпълнен със забавения. Други хора обаче може да откриет коте в нужда и да нямат представа какво да направят в тази ситуация. За съжаление в България историите на стопани, които са спасили коте от улицата и така то е заживяло у тях никак не са рядкост, поради огромния брой бездомни животни, които се скитат по улиците ни. Макар и с усилия от неправителствени организации, броят на бездомни кучета и котки е наистина голям.

Все пак, какъвто и да е вашият случай, е хубаво да знаете как да помогнете на мъничето, за да порасне в здраво и щастливо животинче.

Преди да вземете котето у дома, трябва да предвидите няколко неща

бездомно котеСнимка: iStock

Преди да вземете каквито и да било решения относно това какво да правите с бездомното коте, което току-що сте намерили, има няколко детайла, които да вземете под внимание. Първото нещо, което трябва да направите, е да устоите на желанието да вземете малкия си приятел, особено ако е с котило.

Dogsandcats.bg

Вместо това спазвайте известно разстояние и потърсете признаци или звуци на майката на котенцата, която може да ги е оставила, за да търси храна за себе си. Коте без майка не е точно същото нещо като бездомна котка и често майките трябва да оставят малките си бебета сами, за да намерят храна или да потърсят по-добро място за мъничетата. Ако котилото ѝ бъде преместено от вас, кралицата няма как да да намери мъничетата си след това. Ако видите котило с новородени котенца, прибрано на сигурно място и можете да останете наоколо, за да наблюдавате, изчакайте да видите дали майката ще се върне.

Ако майката е наоколо

Ако майката се върне и е приятелски настроена, бихте могли да ѝ помогнете като преместите семейството на безопасно място близо до вас, където можете да се грижите за тях, ако желаете и можете да го направите. Свързването с местен приют за животни или спасителна организация може да ви помогне да настаните тези котки в любящи домове, когато настъпи моментът, а също така може да ви помогне с ресурси относно медицински грижи.

бездомно котеСнимка: iStock

Ако майката е с див нрав и не желае да има интеракция с вас, осигуряването на храна и чиста вода ще даде най-добрата възможност за оцеляване на нея и нейните малки. Дори и кралицата да не е приятелски настроена, пак може да се свържете с организация, които да помогнат в по-късен етап за кастрирането както на нея, така и на малките.

Ако майката не се появи

Ако кралицата не се върне за своите котенца или ако просто намерите едно бездомно коте само, което очевидно е без майка, имате няколко възможности и ще трябва да изберете тази, която е подходяща за вас. Ако не можете или не желаете да осигурите незабавна грижа за това коте, потърсете някой, който може – не е срамно да уважавате собствените си граници и извършването на няколко обаждания потенциално може да спаси живота на животното.

Може да се консултирате с приятели, семейство и съседи за незабавна временна помощ или да се свържете с установена организация или близкия ветеринарен кабинет.

Грижа за бездомно коте

Ако имате средствата, времето, пространството и желанието да се грижите сами за бездомно коте, това е страхотна новина за вас и вашия котешки приятел! Възрастта на вашето коте ще определи нивото на грижи, от които ще се нуждае, като по-малките или новородените бебета изискват много повече време и отдаденост. Задължително започнете с преглед при ветеринарен лекар, за да се установи евентуалната възраст на малкото, от какво има нужа и в какво здравословно състояние се намира. Ветеритарният лекар ще ви даде необходимите насоки как да се грижите за животинчето.

бездомно котеСнимка: iStock

Новородено бебе трябва да се храни с адаптирано мляко за котенца от зоомагазин, а не с краве мляко, на всеки два до три часа, от бутилка. След това той ще трябва да бъде стимулирано да използва тоалетната, което може да стане чрез триене на топла кърпа под дупето му.

Ако вашето коте е достатъчно голямо, за да яде повече твърди храни, което обикновено се случва на възраст около четири седмици, можете да направите "каша", като смесите формула за котенца и мокра храна за котенца. Около петата седмица вашето коте може да премине към твърда мокра храна и да увеличи количествата и честотата на хранене. Обучението на котенцето и социализирането на му е друга много важна част от грижата за котето, особено ако сте негов приемен стопанин и предстои то да бъде осиновено от други хора, така че не забравяйте да се занимавате с малкия си приятел няколко пъти на ден и отделете време за игра.

Вижте още:

Какво да направя, ако намеря изгубено коте

Виж още