Какво да направя, ако намеря изгубено коте

изгубена котка Снимка: iStock

А ко ви се случи да намерите бездомна котка, която има нужда от помощ, със сигурност ще се запитате как следва да подходите в ситуацията.

Преди всичко обаче, трябва да разберем дали става дума за изгубен домашен любимец или за мъркащ приятел, който живее навън. Първата стъпка е да открием с какво животинче си имаме работа.

Дива котка, бездомна котка или изгубена котка?

Как да ги различим?

изгубена коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Дивата котка няма човек, който да се грижи за нея. Обикновено тези животинчета не са имали контакт с хората (или той е бил минимален). Те са много самостоятелни и са се научили да се справят с оцеляването си сами.
  • Бездомната котка може някога да е била отглеждана в домашни условия или да е изгубена или за съжаление - изхвърлена. Тези гальовни животни са имали контакт с хора, но ако той отслабне - могат да преминат в категория „диви“. Все пак, бездомните обикновено са малко по-доверчиви към хората, особено ако имат положителен опит и се научат, че някои от тях се грижат за тях като им оставят храна на определени места. Ако храните някое коте в квартала си и то не се страхува да се приближи твърде много до вас - то е по-скоро бездомно отколкото диво.
  • Изгубената котка е домашен любимец, който се е изхитрил и е успял да се измъкне от дома. Обикновено собствениците на изгубена котка ще бъдат нащрек, така че може да видите разлепени флаери в района, в който живеете. Също така, можете да видите нашийник (макар че малко котки имат такъв). Най-отличителният белег, че мъркащият приятел може би е изгубена домашна котка е неговото държание - той със сигурност няма да се страхува от хора, може да мяука силно и да „плаче“, тъй като търси своя дом. Може да дойде да се гушне във вас, за да ви покаже, че се чувства в безопасност покрай хора.

Как да подходим, според различните ситуации?

  • Дива котка

 

Ако намерите котка, която смятате за дива и изглежда сякаш тя има нужда от помощ - най-добре се свържете с някоя местна организация, която би могра да ви помогне и насочи какво да предприемете. Най-вероятно, ще ви помогнат да я заведете на ветеринарен лекар, където да бъде прегледана и вероятно - кастрирана. След това - ще трябва да я върнете навън, където тя живее. Ако котето е малко - все още не е късно да се социализира, така че има шанс вие или организацията да му потърсите дом.

  • Бездомна котка

Повечето мъркащи приятели, които живеят навън, не са подходящи за приютяване в дом. Дори и най-милите и социални котки, които ви посрещат пред блока и ви познават, едва ли ще искат да заживеят с вас на закрито. Тези гальовни животни са свикнали да се разхождат по цял ден, да ловят мухи и гълъби и знаят кой съсед по кое време оставя храна. Колкото и да искаме да вземем някоя у дома - тя може да бъде много буйна, поради недоволстовото си и веднага да избяга.

котка микрочипСнимка: iStock

  • Домашна котка

В случай че откриете коте с нашийник или такова, което видимо изглежда домашно по поведение и външен вид - дайте му подслон докато намерите собствениците му. Ако има нашийник - вероятно там е изписан телефонният номер на собствениците, така че задачата се улеснява.

В противен случай - заведете мъркащия приятел при ветеринар, където ще могат да го сканират за чип. Ако има такъв - ще можете да се свържете с неговите стопани. Ако котето няма и това - не ви остава друго освен да го снимате и да публикувате информация за него в социалните мрежи. Бихте могли да проверите местните клиники или организации, които могат да имат информация за изгубено коте и да ви съдействат.

Докато търсите стопаните - подсигурете храна и вода за мяукащото приятелче и място, на което да ходи до тоалетна. Можете да използвате плитък леген за тоалетна, където да поставите пясък. Със сигурност няма да е леко да приютите коте, особено ако нямате опит, но ще му помогнете много в този труден момент, в който то е без своито стопани.

Вижте още:

Трябва ли да поставя микрочип на котката ми

Котките могат ли да намерят пътя към дома

Какво да правя, ако котката ми избяга
Виж още