Какво да направите, ако котката дъвче и дърпа ноктите си

котка се ближе Снимка: iStock

В по-голямата си част гризането и дъвченето на нокти е напълно нормално поведение при котките и ако забележите, че котката ви прави това, обикновено няма защо да се притеснявате. Котките са прилежни в грижата за себе си, постоянно се облизват и почистват, а гризането на ноктите е само един от аспектите на тази практика на самообгрижване. Те могат да дъвчат ноктите си, за да ги скъсят, и да дъвчат и ближат около тях, за да почистят всякаква мръсотия или остатъци.

Макар че почти всички котки от време на време дъвчат ноктите си, ако дъвченето стане прекомерно и натрапчиво, може да има друг, по-сериозен проблем. В тази статия ще разгледаме най-честите причини, поради които гальовният приятел може да прекали с това поведение.

Нормална грижа за ноктите от страна на котките

котка се ближеСнимка: iStock

Рутинното дъвчене, близане и дърпане на ноктите и около тях е част от нормалния навик за миене на котката ви и тъй като лапите ѝ са в постоянен контакт с пода, те са склонни да залепват мръсотия, косми, прах и боклуци. Понякога близането може да не е достатъчно, за да се отстранят тези неща, и може да забележите, че котката ви дърпа ноктите си, за да освободи залепналите остатъци.

Dogsandcats.bg

Освен това ноктите на котката имат няколко отделни слоя в състава си. Често външният слой може да се изтърка и да се повреди и котката ви да издърпа горния слой, за да разкрие по-чистия и остър слой под него. Това поведение може да изглежда тревожно в началото, особено ако никога преди не сте го забелязвали.

Уверете се, че котката ви има място за драскане, тъй като те обикновено го използват, за да поддържат ноктите си чисти и остри. Причината, поради която дъвчат прекалено ноктите си, може да е липсата на подходяща повърхност за драскане.

Препоръчваме ви да имате на разположение поне два или три различни вида драскалки, за да поддържате интереса на котката си.

Поведенчески проблеми на котката свързани  дъвченето на ноктите

котка се ближеСнимка: iStock

Понякога нормалното самообгрижване може да се превърне в натрапчиво поведение, изразяващо се в прекомерно облизване, драскане и гризане на нокти. Обикновено това е резултат от стрес, скука или самота и котката ви може да използва дъвченето на лапичките си като механизъм за самоуспокоение. Подобно на хората, които гризат ноктите си, когато са тревожни или стресирани, същите симптоми могат да се проявят и при тревожните котки.

Трябва да установите причината, поради която котката ви е стресирана или тревожна, за да спрете това поведение. Ако сте се преместили в нова къща или сте довели вкъщи нов домашен любимец, причината е очевидна и можете да третирате котката си по съответния начин. За по-незабележимите причини обаче може да се наложи да поработите като детектив. Самотата и скуката също могат да бъдат потенциална причина за прекомерно дъвчене на нокти, така че може да се наложи да прекарвате повече интерактивно време с вашата котка или да помислите за закупуване на стимулиращи играчки за котки.

Медицински проблеми

котка се ближеСнимка: iStock

И накрая, гризането на нокти от котката ви може да има физическа причина - нараняване или скрито заболяване. Възможно е гальовният спътник да се е порязал някъде по възглавничката на лапата, да са наранили пръст или да са счупили нокът и това да им причинява дискомфорт. И обратното - прекомерното дърпане и дъвчене може да е причинило самото нараняване! Трябва да прегледате внимателно всяка лапа на котката си и да проверите за признаци на нараняване, а може да се наложи да отидете на преглед при ветеринар. Ако няма външни признаци на нараняване, може да има скрита медицинска причина.

Бактериални инфекции могат да накарат котката ви да ближе и дърпа лапите си или пък стара травма може да е причинила инфекция. Единственият начин да разберете това е да се консултирате с ветеринарния си лекар и ако няма поведенчески проблеми или наранявания, може да има скрита инфекция, която само вашият ветеринарен лекар може да лекува.

При нормална, здрава котка хапането на ноктите обикновено не е причина за безпокойство - то просто е нормална част от режима за почистване. Ако обаче сте забелязали, че поведението е станало необичайно често и е придружено от куцане или други признаци на болка и дискомфорт, може да има скрит медицински проблем и посещението при ветеринар е най-добрият вариант.

В крайна сметка вие познавате котката си по-добре от всеки друг и сте най-добре подготвени да забележите признаците на необичайно поведение, когато се появят.

Виж още