Какво да направите, ако котката не позволява да режете нейните нокти

рязане на нокти на котка Снимка: iStock

П овечето собственици на домашни любимци са наясно, че понякога трябва да режат ноктите на котката си. Котките обаче обикновено имат собствена представа какво искат да се случи това и изобщо дали да позволят, което прави нещата доста трудни.

Котешките нокти изискват поддръжка точно както човешките и може да бъде трудно да убедите котката си да позволи да пипате лапите ѝ. В тази статия обсъдим защо подрязването на ноктите на вашата котка е толкова важно и как безопасно да ги подстрижете с възможно най-малко суетене.

Защо трябва да режем ноктите на котките?

Ноктите на котките са изключително остри. В дивата природа това е необходимо, тъй като им помага да ловуват плячката си. Позволява им да се изкачват, за да намерят високи места за дебнене на плячка и безопасни места за почивка и сън.

рязане на нокти на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Домашните котки не се нуждаят от толкова остри нокти и всъщност могат да причинят сериозни щети на мебелите ни.

Освен това ноктите на котките растат много бързо. Ако не са подрязани, израсналите нокти влизат в техните възглавнички и пробиват възглавничките, понякога причинявайки инфекция. Много е болезнено, когато това се случи и ако се случи, ще трябва да заведете котката си на ветеринар.

Защо котките не обичат подрязването на ноктите им?

Подрязването на ноктите изглежда като толкова тривиално упражнение, но много котки го мразят. Ако го правите правилно, подрязването на ноктите не е никак болезнена процедура. Все пак трудностите идват от това, че гальовните животни не обичат докосването на лапите им.

И все пак голяма част от успеха ще ви бъде гарантиран, ако научите котката си на тази рутина докато е малка. Когато свикне - като възрастна няма да се противи толкова усърдно.

Няколко съвета как да подходим, ако котката не позволява да режем ноктите ѝ

рязане на нокти на коткаСнимка: iStock

  • Помолете някого за помощ

Подрязването на котешки нокти често е работа за двама души. Ако не може да се справите сами - помолете някого от семейството ви за помощ да държат котката, докато вие действате.

  • Направете коте „бурито“

Ако мъркащият приятел възразява срещу подрязването на ноктите, увийте го в кърпа или дебело одеяло. Този метод се нарича „бурито“ поради формата, на която прилича. Когато котката ви е увита, можете внимателно да разкривате един по един лапите и да изрежете ноктите по този начин.

  • Действайте на няколко етапа

Ако котката ви се стресира твърде много, когато се опитвате да отрежете ноктите ѝ, може да опитате да отрежете само един или два нокътя или само тези на едната лапа. Едната лапа сутрин - другата течер и така няколко дни. Звучи времеемко, но ако нямате друг избор е вариант. Не забравяйте да награждавате гальовния приятел.

рязане на нокти на коткаСнимка: iStock

  • Посетете вашия ветеринарен лекар или грумър

Ако наистина не искате да подрязвате ноктите на котката си, можете да го оставите на професионалистите. Ако си запазите час при местния ветеринарен лекар, те ще се радват да ви помогнат, както и ще ви дадат съвети как да подходите, ако не може да ходите всеки път при ветеринарен лекар само за да реже ноктите на котката ви.

  • Отрежете ноктите на котката докато тя спи

Подъл подход е да подрязвате ноктите, докато котката ви спи, но често работи. Ако сте бързи, котката ви може и да не разбере какво се случва.

Въпреки че вашата котка може наистина да не харесва, когато подрязвате ноктите ѝ, това е необходима част от отговорната грижа за котката. Опитайте различни техники, докато напипате правилната, която работи за вашата котка. Не забравяйте, че лакомствата и похвалите са задължителни.

Виж още