Какво да очаквате, когато осиновите по-възрастна котка

котка близък план Снимка: iStock

О синовяването на по-възрастен мъркащ домашен любимец може да бъде много специално. Вие осигурявате нов дом за котка, която може да е свикнала да влиза и излиза от приюти за животни, както и от приемни домове на други хора. Вашият възрастен мъркащ спътник най-накрая ще може да почувства, че има място, което може да нарече свое, както и един собственик, който се грижи за него и го обича силно! Преди обаче да се впуснете в това приключение с новия гальовен приятел, трябва да знаете какво да очаквате, ако котката ви е на повече години.

Една по-възрастна котка може да има повече здравословни проблеми

С възрастта котките са по-склонни да се разболеят. Някои от здравословните проблеми при по-възрастните котки включват бъбречно заболяване, затлъстяване, диабет, заболяване на щитовидната жлеза, артрит, зъбно заболяване и рак. Ако по-възрастната ви котка започне да проявява някакви признаци на заболяване, трябва незабавно да я заведете на ветеринарен лекар. Някои симптоми включват загуба на тегло, повръщане, хиперактивност, повишена жажда и уриниране, дехидратация и развитие на маса или тумор. Разбира се, всичко това не означава, че ще се случи с вашия гальовен приятел, но е добре да сте подготвени и да не забравяте, че не осиновявате коте на възраст няколко месеца, което тепърва ще бъде в разцвета на силите си.

Котката може да е тревожна или уплашена

Предвид че гальовният спътник е преживял много промени - вероятно е сменял домове и стопани - нищо чудно да показва признаци на тревожност. В края на краищата може да му е липсвало чувство за стабилност дълго време. Помислете дали вашият дом е подходящ за котка с плах характер. Ако имате малки деца, които тичат наоколо или куче у дома, може да не е най-добрият избор за вас.

котка близък планСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако смятате, че вашата домашна среда е подходяща - подгответе пространството преди пристигането на мяукащия спътник. Заведете го в уединена стая, която е оборудвана с тоалетна, котешко легло, играчки и съд за храна и купа за вода. След като новата ви котка изглежда любопитна да изследва останалата част от дома ви, постепенно я запознайте с с останалата част на жилището ви. Можете също така да ѝ говорите нежно, да ѝ давате лакомства, за да установите връзка, да играете с нея и да я гушкате и галите, ако позволява.

По-възрастните котки обикновено са по-спокойни

Ако търсите енергична котка, с която да си играете, трябва да изберете по-млада. Възрастната котка вероятно ще бъде по-спокойна, защото няма да има толкова много енергия. От друга страна, ако това е точно каквото търсите - можете да бъдете спокойни, че домашният любимец няма да съсипва вещите ви, нито да бъде твърде палав, което е сериозен плюс.

Котките на повече години се разбират добре с други животни

Имате ли вече други котки в дома си? Тогава по-голямата ви котка може да се справи добре, когато става въпрос за взаимодействие с тях. Докато котенцата могат да разстроят другите гальовни животни, които са наоколо, по-голямата ви котка вероятно е свикнала да бъде около други котки, тъй като е живяла в приют или в домове на други хора.

Осиновяването на по-възрастна котка идва със собствен набор от предизвикателства, но и много ползи - тези мъркащи приятели са много по-спокойни, разбират се чудесно с други животни и няма да съсипят вещите ви. От друга страна - трябва да следите тяхното здраве и в никакъв случай да не пропускате прегледите при ветеринар.

Вижте още:

Каква котка да си взема

Виж още