Какво е „алфа“ котка

Две котки Снимка: IStock

М ъркащите животни са чувствителни същества и могат да имат многопластови поведения. Когато в едно домакинство живеят повече мяукащи домашни любимци, те най-вероятно ще установят йерархия. Макар че това е нормално, при някои котки се появява неприятното „алфа“ или „доминиращо“ поведение, при което една котка е по-доминиаща от друга. Интересно е, че това може да се случи и в дом само с една котка и тя да се опитва да изразява това си действие върху вас, като нейн стопанин.

„Алфа“ поведението може да се изразява по следните начини: 

  • Котката не слуша по никакъв начин командите на собствениците си
  • Нежеланото поведение е много ясно изразено - драскане на мебели, килими и др
  • Плеследване на други котки у дома
  • Агресия
  • Изискване на твърде много внимание, храна или силно мяукане

Накратко, котки които се държат непослушно и на моменти агресивно, като това минава отвъд границите на обикновената игра и пакости - могат да бъдат доминантни.

Dogsandcats.bg

За съжаление, след като този етикет бъде приложен, може да е трудно да разберете какво да правите по-нататък. Може да се окажете заключени в битка за „контрол“ над дома си, да наказвате котката си за все повече и повече неща и да не стигнете до никъде. За да разберем от къде идват идеите за „алфа“ и „доминиращи“ котки и какво всъщност означава това поведение, трябва да направим крачка назад в тяхната история. 

Концепцията за „алфа поведение“

Този термин идва предимно от глутниците вълци, където се предполага, че един вълк доминира останалите. Това често могат да бъдат родителите на семейството вълци. Котките обаче не живеят в глутница и този „организъм“ не е типичен за тях. Те нямат еволюционна история на глутница или семейни структури като тази. В райони, където ресурсите са близо един до друг и изобилни (като сметище за боклук… или вашия дом), котките показват различни нива на социално поведение въз основа на предишен опит. Те са „по избор социални“, което означава, че имат избор да бъдат социални, ако искат, но не трябва да си сътрудничат и да живеят с други котки, за да оцелеят (както правят вълците).

Две коткиСнимка: IStock

Всичко това означава, че котките не създават същите типове взаимоотношения помежду си, каквито трябва да имат животните в близка семейна структура. Ако има конфликт, те могат просто да си тръгнат. Всъщност битката е толкова опасна (ако котка е ранена и не може да се погрижи сама за себе си, тя ще умре), че котките ще направят всичко възможно да я избегнат. Докато могат да задоволят нуждите си другаде, те просто ще направят всичко възможно, за да избегнат конфронтации. Конфликт възниква само когато котката няма друг изход. 

В нашите домове проблемите с поведението често се свеждат до две неща: котката няма други възможности да получи това, от което се нуждае, или ние не разбираме причините за това поведение. Вместо да залепваме етикета на „доминираща“ котка, можем да се опитаме да разберем от какво има нужда гальовното животинче и каква е мотивацията за това поведение.

Как да разберем от какво има нужда доминиращата котка

Наблюдавайте гальовния спътник, за да разберете причината за това поведение. Често котките стават разстроени поради проблеми с храната, достъп до тоалетна, липса на внимание, нужда да се чувстват в безопасност, липса на лично пространство и желание за игра. Чрез правилната настройка и внимание от ваша страна, бихте могли да успеете да разшифровате причините за това доминантно поведение и да коригирате обстановката в дома.

Възможно е проблемът да идва от нещо дребно - като например купите за храна и вода. Често собствениците на котки хранят двете си домашни животинчета по едно и също време на близко разстояние, а някои котки всъщност не обичат това. Едно раздалечаване на купите или пък хранене в различни стаи биха могли да направят чудеса.

С други думи - наблюдавайте мяукащия приятел, който създава непроятности и се опитайте да разберете дали не се чувства некомфортно поради някаква причина. Ако намерите корена - със сигурност ще можете да работите, за да облекчите поведението.

Виж още