Какво кара котката да киха непрекъснато?

котка киха Снимка: iStock

М ъркащите животни могат да кихат прекомерно, когато носът им е раздразнен или запушен с излишък от слуз. Пристъпите на кихане са опит за премахване на дразненето или запушването и това е инстинктивен отговор. Като такива частици мръсотия, коса, влакна или полени могат да предизвикат кихане. Обикновено това е реакцията, която трябва да се случи, за да може котката да премахне раздразнението. По същия начин се случва и при нас, хората.

Мъркащите животни обаче могат и да кихат многократно, когато получат алергична реакция или инфекция на горните дихателни пътища. Това може да бъде причинено от котешки грип, промени в температурата или различни нива на влага във въздуха. По-специално, сухият въздух може да повлияе отрицателно на носа на вашата котка. Продължителното кихане може да изглежда необичайно, но изолирани случаи рядко предизвикват безпокойство.

котка кихаСнимка: iStock

Все пак трябва да внимавате, ако с прекомерното кихане на гальовния приятел се появят други и симптоми, тъй като може да е болен.

Dogsandcats.bg

Котката ми киха повече от нормалното

В повечето ситуации котките кихат по същата причина като хората. Има мъх, прашец или мръсотия, които гъделичкат носовете им. Кихането е инстинктивна реакция за изхвърляне на чужди частици от ноздрите. Това е усилието на тялото да поддържа носните проходи чисти и чисти.

Почти всяко същество с нос, подобен на нашия, ще има вид рефлекс на кихане. Едно кихане обикновено е достатъчно, но ако има пристъп на кихане от страна на котката, това просто означава, че чуждата частица е уловена в лигавицата ѝ.

Не е нужно да се притеснявате за гальовния приятел, освен ако:

котка кихаСнимка: iStock

  • Виждате как котката киха и преглъща много.
  • Имате стара котка, която постоянно киха и кашля.
  • Котката киха редовно през повечето дни.
  • Вашата котка проявява други негативни симптоми наред с кихането.

Котките кихат ли, когато им е студено?

Котките няма да кихат в студено време, но това все пак може да е причината за кихане. Зависи от котката и колко ѝ е студено. Ако мъркащият приятел изпитва студ, той по-скоро ще потърси топло място, отколкото да киха.

Котките кихат ли, когато имат настинка?

овтарящото се кихане е един от най-разпознаваемите признаци на инфекция на горните дихателни пътища при мяукащите животни. Котка с котешки грип ще киха и кашля, което ще разпространи заразена слуз навсякъде. Най-добре е да държите заразена котка изолирана в стая, която може да бъде дезинфекцирана след приключване на лечението, за да не зарази останалите гальовни животни у дома, ако имате такива.

котка кихаСнимка: iStock

Кога трябва да се притеснявам, че котката ми киха?

Котките не ни казват точно, когато се чувстват зле и имат нужда от помощ. Наша отговорност е да следим за тревожни симптоми, които показват проблеми на хоризонта. Продължителното кихане не винаги е признак на основен проблем, но може да бъде. Времето да посетите ветеринар за странно кихане е когато:

  • Появяват се други симптоми
  • Изглежда котката диша трудно
  • Котката киха прекомерно

Кихането при котките е естествена реакция за почистване на носа от всякакви чужди тела или излишна слуз. През повечето време такова кихане е изолирано събитие.

Прекомерното кихане е потенциален симптом на основен проблем. Наблюдавайте котката си за необичайно поведение или други симптоми. Ако възникне такъв, свържете се с ветеринарен лекар.

Виж още