Какво означава, когато котката мърка докато спи

котка спи Снимка: iStock

З вукът на котешко мъркане е толкова релаксиращ за хората, че сърцето ни се разтапя, още повече че обикновено котката ни се намира в скута, когато мърка. Всичко звучи чудесно, но трябва ли да се притеснявате, ако котката ви мърка и подремва едновременно? Нормално е котките да мъркат, когато спят, въпреки че причината, поради която го правят, може да е си заслужава да се провери с ветеринар, ако налице има и други притеснителни симптоми.

В тази статия ще говорим за това как котките мъркат и защо могат да мъркат, докато спят.

Как и защо котките мъркат

Процесът, при който котките мъркат, все още е малко мистерия. Учените смятат, че движението на въздуха най-вероятно предизвиква шум през гласните струни на котката. Те обаче не са съвсем сигурни какво точно в мозъка на котката предизвиква поведението.

котка спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките могат да мъркат, когато са доволни, но също и когато са стресирани или тревожни. Мъркането също може да показва, че котката е болна или изпитва болка.

Защо котките мъркат, когато спят

Смята се, че мъркането има няколко цели, независимо дали гальовният приятел е буден или спи. Това е преди всичко начин котката да предава емоции. Повечето собственици приемат, че котешкото им мъркане е знак за щастие и задоволство и в много случаи това е правилно.

Котките могат да сънуват точно като нас и мъркането, докато спят, може да означава, че вашето коте сънува щастлив сън. Спящите котки може също да мъркат, защото се чувстват спокойни и доволни.

Лошите сънища също могат да доведат до мъркане на вашата котка в съня. Това може да се разглежда като начин за успокояване и облекчаване на стреса. Друга любопитна теория за това защо котките мъркат в съня си произтича от потенциалните лечебни елементи на този звук. Въз основа на изследване, котките мъркат на звукова честота, за която е известно, че насърчава заздравяването на костите и тъканите. Звукотерапията се използва в хуманната медицина точно за тези цели.

Котките могат да мъркат, докато спят като начин за физическо самолечение. Нашите котенца така или иначе прекарват по-голямата част от деня в сън, така че защо да не използваме това време за възстановяване на тъканите?

Кога да се притеснявате, че котката ви мърка, докато спи

Както споменахме, мяукащите животни може да мъркат, защото са болни или изпитват болка, включително докато спят. Ако случаят е такъв, най-вероятно ще забележите други тревожни признаци, като например:

котка спиСнимка: iStock

  • Загуба на апетит
  • Дискомфорт
  • Нежелано и необичайно поведение
  • Прекомерна грижа за козината или липса на такава
  • Повръщане или диария

Мъркането само по себе си не е индикация, че трябва да се тревожите, но ако забележите, че се случва често и е придружено от други симптоми, време е да заведете котето си на ветеринарен преглед.

Някои котки, особено тези с плоско лице или с наднормено тегло, може да хъркат, докато спят, което звучи много подобно на мъркане. Хъркането обикновено е нормално, но може да означава проблем, ако забележите други симптоми, включително:

  • Кихане
  • Кашлица
  • Хрипове
  • Секреция от очите или носа

Както научихме, нормално е котките да мъркат, когато спят, и често го правят по същите причини и в будно състояние. Мъркането може да показва много емоции, добри и лоши, както и физически дискомфорт. Тъй като котките са толкова добри в прикриването на болката и болестта, ние трябва да бъдем много усърдни, за да обърнем внимание дори на фините признаци, че нещо не е наред.

Мъркането в съня им може да е един от тези признаци, но обикновено не е единственият. В много случаи вашата котка наистина мърка, когато спи, защото е щастлива и спокойна. Наслаждавайте се на мъркането, защото може и да ви помогне да се отпуснете!

Виж още