Какво означава, когато котката не може да вдигне опашката си?

котка навън Снимка: iStock

И зправената опашка винаги е добре дошла при котките. Котка, която държи опашката си високо и гордо, се чувства здрава и уверена. Това означава, че увисналата или влачеща се по земята опашка на котка е проблем. Трябва да се определи дали това внезапно отпускане на опашката на гальовния приятел е доброволно или се дължи на нараняване.

Котките понякога умишлено влачат опашкити си по земята поради недоволство. Ако котката физически не може да повдигне опашката си, това означава, че някоя кост може би е счупена или наранена.

котка навънСнимка: iStock

Има разлика между това котката да не желае да вдигне опашката си и това да е физически неспособна да го направи.

Dogsandcats.bg

Първото, макар и загрижено, може да бъде свързано с проблем, свързан с начина на живот и лесно разрешено. Ако вашата котка е физически неспособна да вдигне опашката си, поради нараняване, тогава трябва да посети ветеринарен лекар.

Защо опашката на котката ми виси надолу?

Като повечето животни, уплашената котка ще държи опашката си ниско. Може дори да е пъхната между краката. Разберете дали нещо кара котката ви да се чувства неудобно или несигурна. Често срещаните обяснения защо котките се чувстват нервни включват стрес, страх, нещо ново, което се случва в средата, шум от съседите, ремонт, преместване в нов дом... Стресорите са много, затова се погрижете да откриете това, което тормози вашия мъркащ приятел.

Разберете дали котката може да мърда опашката си

Както споменахме, независимо дали опашката на котката се държи високо и гордо или ниско и безобидно, това трябва да е съзнателно решение. Опашката трябва най-малкото да потрепва и да променя позицията си. Често напълно статичната опашка е признак на травма.

котка навънСнимка: iStock

Това може да е нараняване на опашката или долната част на гърба, като изкълчване или счупване или фрактура, а може дори да е свързано с увреждане на нервите.  Има тестове, които може да проведете, за да видите дали котката може да движи опашката си, например:

 • Потърсете признаци на физическо увреждане на котешката опашка. Подуването в основата е често срещан симптом.
 • Погалете котката от главата до опашката. Котките, които чувстват болка в основата на опашката ще реагират лошо на докосване на това място и изобщо няма да ви позволят да го направите.
 • Играйте с котката си. Това трябва да види естествено движение на опашката като част от взаимодействието.

Наранявания на опашката на котката

Травмата от удар може да направи котките неспособни да вдигнат опашката си. Обикновено този симптом ще възникне от изместване на опашката или счупена кост. В някои редки случаи проблемът може да е в гръбначния мозък на котката. Опашките на котките са деликатни и могат да бъдат наранени по много начини. Честите причини котките да получат травма на опашката включват:

котка навънСнимка: iStock

 • Удар
 • Настъпване на опашката от собственика или дръпване от игриво дете
 • Ухапване или нараняване след конфликт с друго животно

Ако видите или знаете, че със сигурност опашката на котката ви е наранена не отлагайте и отидете при ветеринарен лекар по спешност!

Проблем с гърба на котката

котка навънСнимка: iStock

Опашката на котката е свързана директно с прешлените, в допълнение към редица мускули, сухожилия и връзки. Ако гръбнакът на котката е наранен, това може да има косвен ефект върху опашката. Колкото по-ниско е нараняването на гърба, толкова по-вероятно е котката да не може да вдигне опашката си.

Някои от признаците на нараняване на гърба на котката включват:

 • Некоординирана, неграциозна походка
 • Неспособност за миене на козината
 • Мускулни спазми
 • Отказ от движение
 • Нежелание на котката да я докосвате
 • Прегърбване
 • Отказ от храна и вода
 • Видима болка

Ако вашата котка не изглежда да има нараняване на гърба, проблемът ще бъде локализиран в опашката. Както споменахме по-рано - не отлагайте посещението при ветеринар, за да се установи проблемът и да се вземат мерки възможно най-скоро.

котка навънСнимка: iStock

Ако котката ви не може да вдигне опашката си, проверете общото ѝ настроение и поведение. Това трябва да разкрие дали проблемът е емоционален или физически. В последния случай се уверете, че проблемът е отстранен. Травмата на опашката може да има дългосрочни последици, ако бъде пренебрегната, затова не отлагайте.

Виж още