Какво представляват протекторите за котешки нокти

котешки протектор Снимка: iStock

А ко котката ви обича да точи ноктите си върху любимия ви килим или стол, ще ви бъде простено, ако се разочаровате. Не забравяйте, че котката ви не драска, за да ви дразни - тя просто е котка и това е съвсем нормално и необходимо поведение на мъркащите животни.

Драскането е част от инстинктивното поведение на котката и не е нещо, което тя може да спре да прави.

Въпреки това има начини да намалите щетите, които котката ви нанася при драскане. Дали с подкъсяване на ноктите, повече драскалки и игра - има начини, по които да намалите драскането по мебелите и да го пренасочите към подходящите за тази дейност места.

Dogsandcats.bg

Съществуват и продукти, които помагат за спасяване на мебелите и това са протекторите за котешки нокти. В тази статия ще се запознаем с тях и ще научим как се използват.

Какво представляват протекторите за нокти на котките

котешки протекторСнимка: iStock

Протекторите за нокти на котки са малки парчета гъвкава пластмаса, които се поставят върху ноктите на котката.

Те могат да бъдат изработени от различни материали, включително винилова смола, гума или PVC. Всеки материал, използван за капачките за нокти, трябва да е нетоксичен, за да сте сигурни, че котката ви няма да получи алергична реакция.

Капачките за нокти използват лепило, за да залепнат здраво за ноктите на котката ви - това означава, че те ще издържат толкова дълго, колкото е необходимо, за да пораснат ноктите на котката ви. Един комплект капачки за нокти би трябвало да издържи около 4 - 6 седмици, ако е приложен правилно.

Както всяко нещо, този продукт има своите положителни и отрицателни действия. Плюсовете на протекторите за котешки нокти са:

  • Предотвратяват драскането на мебелите от вашата котка
  • Не влияят на нормалния растеж на ноктите на котката ви
  • Предлагат се в различни размери
  • Изработени от меки и гъвкави материали
  • Лесни за поставяне (това зависи и от спокойствието на котката ви)

Недостатъци на протекторите за котешки нокти:

котешки протекторСнимка: iStock

  • Може да повлияе на начина на ходене на някои котки и да причинят дискомфорт (тогава не бива да ги ползвате)
  • Вашата котка може да ги отхапе в началото
  • Необходимо е да се сменят на всеки 4 - 6 седмици
  • Най-добре е да държите котката си вътре, когато ги носи

Основното предимство на използването на протектори за нокти за вашата котка е, че те ще попречат на котката ви да повреди мебелите или да надраска членовете на вашето семейство.

Ако имате по-млади членове на семейството, които невинаги могат да разчетат езика на тялото на котката ви, е по-вероятно да бъдат наранени, ако котката ви има чувството, че не може да се измъкне.

Правилното приложение е важно

Протекторите за нокти няма да спрат котката ви да прибира ноктите си, стига да ги прилагате правилно. Това означава, че котката ви трябва да може да ходи естествено по всички повърхности. Протекторите за нокти са изработени от меки и гъвкави материали, така че трябва да са удобни за котката ви, след като свикне с тях.

Тези котешки аксесоари са лесни за поставяне, въпреки че може да ви отнеме няколко пъти, за да се справите. Трябва да добавите малко от лепилото (което обикновено се доставя с протекторите) към вътрешната им страна и след това да поставите капачката за нокти върху нокътя на котката.

Някои комплекти за нокти се предлагат с апликатор, който държи протектора на място и улеснява поставянето ѝ върху нокътя на котката.

Период на приспособяване

Повечето котки се приспособяват много добре към носенето на протектори. Имайте предвид, че някои котки се нуждаят от известно време, за да свикнат с новото усещане... така че въпреки че протекторите не би трябвало да влияят на движението им, може да забележите, че котката ви ходи малко странно, докато се приспособява!

От чисто естетическа гледна точка - протекторите се предлагат в широка гама от цветове. Това означава, че можете да се забавлявате, като избирате какъв цвят да носи вашата котка. Някои опаковки капачки за нокти включват различни цветове, така че можете да ги смесвате и съчетавате. Виждали сме дори искрящи или светещи в тъмното версии!

Разбира се, те се предлагат и в неутрални или прозрачни варианти, ако предпочитате по-естествен вид.

Може да се открият в размери от малък до много голям - подходящи за котенца до Мейн Куун. Повечето напълно пораснали домашни котки със среден размер обикновено се вписват и в средния размер протектори. Уверете се обаче, че сте проверили указанията за размера на всеки производител, тъй като те могат да се различават.

За какво трябва да внимавате, ако поставяте протектори на ноктите на котката си

котешки протекторСнимка: iStock

Както споменахме накратко преди - на някои котки може да им отнеме известно време да свикнат с усещането да носят капачки за нокти. Затова бъдете готови да ги видите да ходят леко странно, докато се приспособят към новото усещане. Много котки скоро ще се върнат към нормалния си начин на живот, но други може и да не успеят.

Някои котки могат също така да се опитат да отхапят протекторите за нокти при първото им поставяне. Препоръчваме ви да отвлечете вниманието на котката си след първоначалното поставяне, като си поиграете с нея или ѝ предложите от любимите ѝ лакомства. Съвсем скоро котката ви най-вероятно ще спре да се опитва да ги премахне.

Смяна на протекторите

Когато ноктите на котката ви станат по-дълги, ще трябва да подменяте протекторите за нокти. Това не е нещо лошо, но означава, че трябва да сте подготвени и да имате повече в наличност. Повечето протектори се продават в опаковки от много от тях вътре, които трябва да ви стигнат за 2-4 приложения в зависимост от това дали ги прилагате за четирите лапи или само за предните.

Котките трябва да се държат вътре, ако носят капачки за нокти, тъй като няма да могат да се катерят по дърветата или да се защитават правилно, ако бъдат нападнати.

Дали приложението на тази протектори е добро или лошо - това не можем да преценим. Когато поставите такива на котката си със сигурност ограничавате част от нейните инстинкти и тя по-трудно ще се катери (тъй като няма да има толкова остри нокти) или защитава от заплаха (каквато у вас няма). Ако котката ви действително е много буйна и драскането е голям проблом, с който не може да се справите препоръчваме да поговорите с ветеринарния си лекар дали протекторите биха били добра мярка за случая на вашия мъркащ приятел.

Виж още