Какво трябва да знаем за диетата на бременни и кърмещи котки

бременна котка Снимка: iStock

П равилното хранене на вашата котка е от изключителна важност по време време на бременност, а и след това когато тя роди и трябва да се грижи за мъничетата, които се кърмят. Недохранването може да доведе до ниско тегло при раждане на котенцата и да ги изложи на риск от различни здравословни състояния, което води до намален процент за оцеляване. Целта е оптимално хранене както за майката, така и за нейните котенца. По-конкретно, това са хранителните приоритети, които трябва да имате предвид за храненето на котката ви:

бременна коткаСнимка: iStock

  • Повишена енергия от калории за растежа на котенцата и производството на мляко за майката
  • Повишен протеин за растеж и развитие на котенцата
  • Повишени мазнини, за да се отговори на голямото търсене на калории на майката
  • Повишен калций и фосфор за растежа на костите на котенцата и производството на мляко от майка им
  • Висока смилаемост за осигуряване на повече калории в по-малко количество храна

Защо повишената енергия и мазнините са толкова важни?

Повишената енергия и мазнини са важни, тъй като бременните и кърмещите котки имат изключително високи енергийни нужди. Кърменето е най-изискващият енергия етап от живота на котката. Кърмещите котки има нужда от 2 до 6 пъти повече енергия, отколкото здрава възрастна котка.

бременна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво е смилаемост и защо е важна?

Смилаемостта е колко изядена храна действително се абсорбира от тялото на котката. Високата смилаемост е важна, тъй като енергийните нужди са много високи и има по-малко физическо пространство в корема на бременните котки.

С какво да храня бременната или кърмещата котка?

Изключително важно е да храните вашата бременна или кърмеща котка с храна, която осигурява повишеното хранене, от което се нуждае. На пазара може да откриете най-различни марки котешки храни, които имат линия за бременни и кърмещи котки и това са храните, с които трябва да храните вашия гальовен домашен любимец. Тези формули са богати на основни хранителни вещества и подпомагат развитието на котенцата по време на бременност. Винаги е най-добре да говорите с вашия ветеринарен лекар за препоръка за храна за вашата бременна или кърмеща котка.

бременна коткаСнимка: iStock

Колко време продължава бременността при котките?

Типичната бременност е средно 63-65 дни. Препоръчваме ви да посещавате ветеринар или да държите връзка с него, за да сте сигурни, че всичко е наред с вашата котка и бъдещите мъничета.

Ако имате у дома котка, която не е кастрирана и по време на една от разходките си в квартала се е срещнала с мъжки котарак - това значи, че със сигурност ви очакват котенца. Важно е да прегледате мъркащия си приятел с ветеринар, за да се уверите, че всичко е наред с нейното здраве и, че тя ще роди здрави котенца. За да може те да растат здрави, а котката ви да може да се грижи за тях е необходимо да я храните със съответната храна за бременни и кърмещи котки.

Също така напомняме, че ветеринарите препоръчват кастриране за котките, тъй като това елиминира възможността от болести на репродуктивните органи, а също така помага и за контрол на популацията на уличните котки, която е огромна. Затова бъдете отговорни стопани и не допринасяйте за увеличаването на броя на бездомните котенца.

Виж още