Какво трябва да знаете, ако котката ви има счупен зъб

котка с отворена уста Снимка: iStock

С чупените зъби не са необичайни при гальовните животни. Всъщност котките могат да наранят или счупят зъбите си по много начини, от битки с други котки до неудобно приземяване след впечатляващ скок.

Някои счупени зъби може да включват само малка част от емайла. По-сериозните счупвания могат да включват пълна фрактура, която разкрива пулпата или меката тъкан в центъра на зъба на вашата котка. Тези наранявания на зъбите могат да причинят много болка на гальовния ви спътник и той може да се нуждае от спешно ветеринарно лечение - потенциално дори операция.

Как да забележите счупения зъб на вашата котка

котка с отворена устаСнимка: iStock

Ако подозирате, че мъркащият ви приятел е счупил зъба си, вижте дали ще ви позволи да погледнете в устата му. Заострените кучешки зъби или тези в предната част на устата на котката са най-вероятно да се счупят. Може да забележите:

Dogsandcats.bg
  • Един зъб изглежда по-къс от останалите
  • Липсваща част от зъба
  • Нестабилен или мърдащ се зъб. Това може да разкрие корена и да увеличи риска от инфекция.
  • Черно или червено петно в средата на счупения зъб. Обезцветяването на зъба често показва възпаление, кръвоизлив или нещо, което си заслужава да се провери.

Заедно със счупения зъб може да забележите и няколко допълнителни признака, че гальовният ви приятел изпитва дискомфорт. Например вашата котка може:

  • Да има проблеми с храненето, тъй като я боли да дъвче храната си
  • Да има лоша миризма от устата, ако зъбът се зарази

Кога да се обадите на вашия ветеринар

Котките много добре прикриват болката. Така че, дори ако вашият мъркащ приятел изглежда щастлив и не забелязвате никакви очевидни промени в поведението му, посещението при вашия ветеринар винаги е най-добрият ви залог.

котка с отворена устаСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар може безопасно да прегледа зъба на вашата котка и да предложи повече насоки относно това дали се нуждае от незабавно лечение. Ако зъбът на вашата котка се клати или има открит корен, вашият ветеринарен лекар вероятно ще ви посъветва да извадите зъба.

Как да се погрижите за счупения зъб на вашата котка у дома

Първата стъпка към това да се погрижите за мъркащия спътник е да предложите различни опции за мокра храна, за да насърчите котката си да яде. Обичайните им гранули, напоени с вода, за да станат по-меки също е добър трик.

Дори и мъркащият ви спътник да изпитва силна болка, изчакайте оценката на вашия ветеринарен лекар. Никога не давайте на котка или друг домашен любимец човешки болкоуспокояващи.

Ако смятате, че вашата котка се нуждае от спешна помощ, можете да се обадите на местния спешен ветеринарен лекар, за да насрочите среща веднага. Той ще прегледа гальовния спътник и ще постави диагноза. Лечението зависи от състоянието на котката ви и сериозността на счупването.

Вашият ветеринарен лекар също ще постави котката ви на диета с мека храна, докато се възстанови (така че няма нужда да дъвче) и ще ви даде насоки за наблюдение на приема на храна и хидратация. Всички конци обикновено се разтварят с течение на времето, така че вашият ветеринар няма да трябва да ги премахва по-късно.

След като котката ви се възстанови от операцията, те вероятно ще се върне към обичайното си състояние - не забравяйте да ѝ показвате много привързаност и любов, докато се лекува!

котка с отворена устаСнимка: iStock

Виж още