Какво трябва да знаете, ако осиновите котка с диабет

котка ветеринар Снимка: iStock

Т очно както при хората, котките също могат да страдат от захарен диабет, което е сериозен медицински проблем с последици за здравето през целия живот, а в допълнение може да бъде животозастрашаващ, ако не се лекува.

Диабетът се проявява, когато кръвната захар (глюкоза) е твърде висока и способността за прехвърляне на така необходимата захар в клетките е нарушена. В резултат на това клетките гладуват. За да компенсира, тялото се обръща към разграждането на мазнините като източник на гориво, което е допълнително усложнение. Ако не се лекува, се получава диабетна кетоацидоза, което е изключително тежко състояние.

Хубавата новина е, че котките с диабет могат да живеят пълноценен живот, ако получават правилни грижи и правилното лекарство у дома. В случай че сте се свързали с приют и сте харесали прекрасно коте, но се оказва, че то има диабет и изисква определени грижи, не бива това да ви отказва. В тази статия ще ви помогнем със съвети как да осигурите прекрасен живот за мъркащото приятелче, така че болестта да не играе никаква роля в неговото здраве или развитие.

Осиновяване на котка с диабет

За съжаление котки с хронични или доживотни здравословни проблеми остават често незабелязани в приютите. Ако сте решили да осиновите коте с диабет - поздравления! Тези животинчета са страхотни спътници и могат да имат относително нормално качество на живот, ако състоянието им се лекува и управлява по подходящ начин.

Dogsandcats.bg

Когато осиновявате котка с диабет, важно е да запомните, че това е състояние (в повечето случаи), което вашата котка ще има за цял живот и това изисква повече разбиране и усилия от ваша страна като родител на домашен любимец. Това също ще окаже влияние върху бюджета ви.

Тъй като повечето котки с диабет са на средна възраст до по-възрастни, може да има и други основни здравословни проблеми, които също трябва да бъдат лекувани. Препоръчително е да си партнирате с ветеринарния лекар на приюта и с вашия първичен ветеринарен лекар, за да прегледате медицинската история на котката (ако е известна) и да определите какви ще бъдат първите няколко посещения при ветеринар, месечните разходи, дългосрочните грижи и разходите.

За по-голямата част от котките в ситуация на приют те са или наскоро диагностицирани със захарен диабет, или са били лекувани дългосрочно, така че много от първоначалните тестове и диагностични действия може да не се наложи да се извършват отново.

котка ветеринарСнимка: iStock

За котки, диагностицирани с диабет за първи път, първоначално са необходими повече грижи и тестове, за да се изясни състоянието на мъркащия приятел. Това е изключително важно, за да се установи правилния тип, доза и честота на инсулин, която котката трябва да приема.

Преди да заведете котката си в нейния завинаги дом, имайте предвид следните детайли, които трябва да изясните с приюта, а именно:

  • От колко време котката е била диагностицирана с диабет?
  • Какъв тип инсулин и инсулинови спринцовки са необходими?
  • Храни ли се котката със специфична диета, откакто е в приюта, и ако да, колко и колко често?
  • Колко често и колко инсулин се дава
  • Минала медицинска история, включително всякакви диагностични или други предоставени лечения, като изследване на урината, криви на кръвната захари, базови кръвни изследвания и други.

Възможности за лечение на котка с диабет

Ако приемем, че котката е диагностицирана наскоро в приюта, първоначалното изследване често включва кръвна картина и изследване на урината. Лечението с инсулин трябва да започне незабавно най-често с промяна в диетата.

Първоначалните изследвания включват кръвни проби, като те се вземат на всеки няколко часа, след което ще се начертаят върху крива, за да се определят най-високата и най-ниската точка на кръвната захар. Това ще покаже ефективността на инсулина и ще помогне на ветеринаря да определи правилната доза, необходима за котката.

Разходи за грижа за котка с диабет

Грижата за котка с диабет със сигурност изисква повече разходи от наша страна и трябва да сте подготвени за това. Първоначалните посещения и диагностика често са най-скъпи, особено след като разходите се правят за сравнително кратък период. След като преминете първоначалните посещения и тестове, дългосрочното управление често включва следното инсулин, спринцовки и специална храна, която да отговаря на нуждите на вашия мъркащ приятел.Също така прегледите при ветеринарен лекар може да са по-чести отколкото при здрава котка (които обикновено се случват веднъж в годината).

котка ветеринарСнимка: iStock

Ключът към грижите за вашата котка с диабет е поддържането на здравословна и последователна рутина: диета и упражнения, планирано хранене (включително лакомства) и прилагане на инсулин.

Бъдете търпеливи, докато вашата котка се адаптира към новия си дом. Преходът от живот в приют към живот у дома може да бъде доста стресиращ, така че обръщайте голямо внимание на поведението и енергийните нива на вашата котка. Пригответе се за инциденти с тоалетната, намален апетит или пакости, както това са все нормални неща за всеки мъркащ приятел, който заживява на ново място.

След като осиновите котка с диабет и ѝ предоставите любящ дом, вие вече сте направили голяма крачка към осигуряването на по-добър живот за нея. След като преминете през първоначалните посещения при ветеринар и обучението за управление на инсулина, вие и вашата котка сте на път към щастлив и пълноценен живот заедно. Повечето гальовни животни с диабет, който се управлява добре, могат да имат относително нормален и щастлив живот. Стига да следвате инструкциите на ветеринарния лекар, не би следвало да се тревожите за мяукащия домашен любимец.

Виж още