Киселинен рефлукс при котки

котка ветеринар Снимка: iStock

Н еконтролируемият обратен поток на стомашни или чревни течности в тръбата, свързваща гърлото и стомаха (хранопровода), се нарича медицински гастроезофагеален рефлукс. На нас, хората той е доста добре познат, но всъщност може да се случи и при мъркащите домашни любимци.

Това може да се дължи на кратко отпускане на мускулния отвор в основата на хранопровода, както и на хронично повръщане. Гастроезофагеалният рефлукс е доста често срещан при котки и може да се появи при всяка възраст, въпреки че малките котенца са изложени на по-голям риск.

Симптоми на киселинен рефлукс при котките

Гастроезофагеалният рефлукс може да причини езофагит (хронично възпаление на хранопровода) с различна степен на увреждане. Лекият езофагит се ограничава до леко възпаление на лигавицата на хранопровода, докато по-тежкият улцерозен езофагит причинява увреждане на по-дълбоките слоеве на хранопровода.

Симптомите, за които можете да следите във вашата котка са:

Dogsandcats.bg
  • Плюене на храна
  • Признаци на болка (силно мяукане, например) при преглъщане
  • Липса на апетит
  • Загуба на тегло

Поставяне на диагноза

котка ветеринарСнимка: iStock

Най-доброто средство за диагностика обикновено е изследване, при което се използва вътрешна камера, за да се види лигавицата на хранопровода. Това е най-ефективният начин да се определи дали промените в слузта на хранопровода са в съответствие с езофагит, дължащ се на рефлукс. Изследването може също да разкрие неправилна повърхност в лигавицата на слузта или активно кървене в хранопровода.

Лечение и грижи за котката

В повечето случаи лечението се извършва у дома. Вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва да спрете храната за един до два дни, след което да следвате диетичен режим на нискомаслени, нископротеинови ястия, давани на малки, чести хранения. Диетичните мазнини и протеини трябва да бъдат ограничени, тъй като мазнините намаляват силата на мускула между стомаха и хранопровода, докато протеинът стимулира секрецията на стомашна киселина. Лекарствата са допълнителна опция.

След първоначално лечение и промяна на диетата е препоръчително да продължите да наблюдавате котката си. Внимавайте за признаци на дискомфорт. Продължителната диета с ниско съдържание на мазнини и протеин ще предотврати бъдещи случаи, а храните с високо съдържание на мазнини трябва да се избягват, тъй като те могат да влошат състоянието.

Малко можем да направим, за да предотвратим това състояние при мяукащия домашен любимец. Със сигурност храните с високо съдържание на мазнини могат да влошат рефлукса. Най-добрата превенция е здравословното хранене с ниско съдържание на мазни храни.

Вижте още:

Основни въпроси относно храненето на котката, които си задавате

Защо котката ми повръща жълта течност

Виж още