Защо котката ми повръща жълта течност

котка лежи на пода Снимка: iStock

В секи собственик на котка знае, че котешките приятели могат да повръщат в определени моменти и като цяло това е нормално поведение. Причините за това могат да варират - от натрупване на котешки косми, до раздразнен корем, медицинско състояние или проблеми със зъбите, които възпрепятстват сдъвкването на храната.

Макар и повръщането да е нормално, все пак, ако това се случва много често, със сигурност ще трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар. Ако цветът на течността e жълт - това може да ни насочи към определено състояние. Нека да разберем какво.

Защо котките повръщат жълта течност

Повръщането на жълта течност не е нещо непознато при нас, хората. Вероятно всеки човек, който е боледувал поне веднъж от стомашен грип знае, че жълтото обикновено означава, че повръщаме стомашни киселини и жлъчка.

При мяукащите приятели ситуацията не е много по-различна. Стомашните кисели подпомагат храносмилането, жлъчката е течност, която се произвежда в черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур.

Dogsandcats.bg

Ако мяукащият ви спътник повръща жълта течност, това може да означава, че стомахът му е празен. Когато това стане, киселините дразнят стомаха и предизвикват повръщане. Това може да обясни защо някои гальовни животни повръщат когато са гладни.

Празният стомах може да е най-честата причина за този цвят течност, която излиза от мяукащия ви приятел, но все пак не бива да изключваме и други възможности. Предвид тяхната природа, винаги има вероятност пухкавият пакостник да е погълнал нещо с жълт цвят, като например някоя подправка.

котка повръщаСнимка: iStock

Съществуват и множество заболявания, които могат да накарат котката ви да повръща жълта течност. Някои от тях са:

 • Лошо храносмилане
 • Храна, която дразни стомаха, например, ако сте направили промяна в менюто
 • Гастрит
 • Запек
 • Поглъщане на чуждо тяло и раздразнен корем
 • Панкреатит
 • Хипертиреоидизъм
 • Диабет
 • Заболяване на бъбреците
 • Чернодробно заболяване
 • Възпаление на черния дроб или жлъчния мехур
 • Различни видове рак

Какво да предприемем, ако мяукащият ни приятел повръща жълта течност

Макар че изброихме множество болести и състояния, ако котката ви повръща веднъж или два пъти такъв цвят и отсъстват симптоми на каквото и да е нездравословно състояние - няма място за притеснение. Възможно е моментно раздразнение на корема или пък глад, ако не сте успели да нахраните мяукащия си приятел навреме, да предизвикат това неприятно действие.

Наблюдавайте котката си ден или два, за да сте сигурни, че се храни, пие вода и се чувства добре. Ако гальовният спътник спре да похапва, в същото време продължава да повръща, стане летаргичен или се появят други симптоми - може би е време да потърсите ветеринарния си лекар. Той ще прегледа мяукащия ви домашен любимец, ако се наложи може да направи необходими тестове, за да установи причината за това състояние.

Също както при нас, хората, колкото и да се грижим за себе си, все пак не можем да се предпазим от абсолютно всичко. Трудно е да предвидим абсолютно всички състояния, които могат да се появят при мяукащия ни спътник. Рутинните прегледи при ветеринар винаги са от полза, тъй като лекарят може да открие медицинско състояние в много ранен етап, което ще спести допълнителни болки и дискомфорт на гальовния ви приятел.

Виж още