Кога агресията на котешката игра преминава границата?

ядосана котка Снимка: iStock

К ато котешки стопанин сте виждали агресия при котките и вероятно имате драскотини, за да го докажете. Понякога може да се чудите - дали котката ми е твърде агресивна?

Котешката игра изглежда като агресия. В края на краищата котките използват зъби и нокти, за да подчиняват играчки или вашите глезени. Понякога невинното грубо поведение преминава границата в агресия. Забавленията и игрите за тях могат да се превърнат в опасни, дори когато котката ви не иска да навреди.

Научете как да разпознавате различните видове агресия при котките и как да научите мъркащия си спътник да не играе грубо с вас!

Котката ми агресивна ли е?

ядосана коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Докато кучетата вокализират по време на игра, котките мълчат. Дори безшумната игра на котенца става твърде груба, когато бебетата не са се научили как да нанасят ударите си. И така, котката ми агресивна ли е? При по-възрастните котки, когато тихата котешка игра стане шумна и започнат да ръмжат или съскат - няма да се налага да питате.

Ако котката ви е преминала в агресивна игра, може да видите някои от следните позиции на тялото ѝ:

 • Пляскане или удряне с опашка
 • Гледащи настрани или сплескани уши
 • Поза на схванати крака
 • Извит гръб
 • Наелектризирана козина и опашка

ядосана коткаСнимка: iStock

Както можете да видите, границите между нормалната игра и агресията могат да бъдат размити. Обърнете внимание на вокалните знаци, за да определите кога играта е преминала границата.

Други видове котешка агресия

Агресията при възрастни котки възниква по много причини. Може да се чудите: котката ми агресивна ли е, ако има основателна причина да се нахвърля? Основните причини включват страх и болка. И двете са вик за ветеринарна помощ. Въпреки това има и други видове котешка агресия, които включват:

 • Териториална агресия: Този вид е насочен към животно или човек, нахлуващ в пространството на котка. Котките достигат социална зрялост между 2 и 4 години. Те често се разбират до тази възраст, когато започват да се предизвикват взаимно за социално положение.
 • Пренаселеност с домашни любимци: Котките защитават легла, храна, котенца или друга територия в присъствието на други животни.
 • Хищническа агресия: Това е насочено към животни или звуци.
 • Пренасочена агресия: Котката ви се нахвърля върху вас, а вместо това е ядосана на играчката или нещо друго и всъщност иска да нападне него.
 • Агресия при галене: Ако прекалите със стимулирането и галенето, може да получите ухапване тип „оставете ме на мира“. Това може да се случи при прекомерно галене или когато вземете котката си на ръце против нейната воля.

Как да се справим с агресията

ядосана коткаСнимка: iStock

Ако все още се питате „Моята котка агресивна ли е?“ можете да предприемете стъпки за смекчаване на съмнително поведение. Осиновяването на две котенца наведнъж е най-добрият начин за разсейване на агресията при игра при котките. Котетата се борят и играят едно с друго и ще се учат на „етикет на хапане“. Разумна възрастна котка също може да научи подрастващите котки на правилни граници.

Когато играете с котката си, избягвайте да използвате ръцете или краката си като играчки. Хвърлете котешка играчка или използвайте въдица, за да пренасочите енергията им към играчка. Дайте на котките пауза, когато играта стане груба. Премахването на източника на тяхното забавление ги учи, че трябва да играят добре, за да продължат игрите.

Ето още няколко съвета, за да се справите с агресивната игра на котката:

ядосана коткаСнимка: iStock

 • Избягвайте продължителен контакт с очите, който котките могат да възприемат като заплаха.
 • Гледайте и слушайте за сигнали, които предупреждават за предстояща агресия. Спрете галенето, преди котката да ви ухапе.
 • Когато котките не се разбират, използвайте феромонови спрейове и други успокояващи продукти, за да облекчите напрежението. Осигурете много играчки, хранителни станции, котешки дървета и котешко пространство за всяка котка, за да намалите споровете.

Котки, които играят до кръв, дърпат козина, тероризират други домашни любимци или ви плашат, изискват професионална намеса. Помолете ветеринарен лекар за помощ и мнение. Разбирането и справянето с причината може да предотврати проблеми и да върне вас и вашата котка към хармоничен живот заедно.

Виж още