Как котешката мента действа на котките

котешка мента Снимка: iStock

К отешка мента, коча билка, котешка трева (което предизвиква объркването с „нормалната“ трева) или Nepeta cataria, е билка, която е член на семейството на ментата.

Когато расте в природата, прилича на лавандула, заради лилавия си цвят и е известна с това, че силно въздейства на мяукащите приятели, и ги кара буквално да полудяват.

Как точно действа котешката мента

Котките имат допълнителен обонятелен орган, наречен вомероназална жлеза, който е „виновникът“ за безупречното им обоняние. Той помага на гальовните приятели да надушват всичко и изпраща сигнали до мозъка.

В кочата билка се съдържа вещество, което се нарича непеталактон, който всъщност въздейства силно на котките когато те помиришат листа от растението.

Dogsandcats.bg

Котешката мента имитира котешки полови хормони, така че котките, които се наслаждават на това вещество, често проявяват поведение, подобно на разгонване, независимо от пола на гальовния ви приятел.

Като цяло тези поведения могат да бъдат странии, но и много чаровни и забавни. Ако мяукащият ви приятел се намира под въздействието на котешка мента, може да бъде по-привързан към вас, по-спокоен  и щастлив. Други котки пък ще проявят активно поведение, ще играят буйно и ще обърнат къщата ви наопаки.

Това растение може да се използва за намаляване на стреса при уплашените мъркащи приятели, а понякога дори и за намаляване на болката от някакво заболяване. Някои ветеринарни лекари могат да препоръчат коча билка, за да облекчат тревожността при раздяла, ако ви предстои пътуване и котката ви ще остане дълго сама вкъщи.

Действа ли при всички котки

Не всички представители реагират на активното съединение в кочата билка. Проучвания показват, че около 60% от котките имат поведенческа реакция към растението, което означава, че все пак съществува един голям процент от мяукащи приятели, които няма да й обърнат внимание.

Генетиката също би могла да е фактор при въздействието на кочата билка.

Колко дълго трае ефектът от котешката мента

котешка ментаСнимка: iStock

Ако все пак, вашият мъркащ приятел се „подчинява“ на въздействието на това растение, ефектът може да продължи около 10-15 минути. След като изтече тази продължителност, мяукащият приятел ще има нужда от известно време, преди отново да почувства действие от билката след помирисването й.

Ако дадете на котката ви да помирише отново котешка мента, веднага след като се е успокоила, най-вероятно няма да е податлива.

Безопасна ли е котешката мента

Котките могат не само да я помирисват, но и да я консумират. Тя дори действа положително за храносмилането.

Ако се чудите дали е опасна за малките - растението не представлява заплаха за бебетата или малките котета, но най-вероятно няма да реагират на аромата й. Тя може да започне да въздейства на представители от шестмесечна възраст нататък.

Все пак, е важно да предотвратите поглъщане на твърде големи количества коча билка, тъй като това ще доведе до разстройство.

Могат ли котките да предозират с коча билка

Твърде много количества от нея могат да доведат до повръщане, диария, замаяност или проблеми при ходене. В никакъв случай не прекалявайте, а използвайте малки количества, като е добре да поговорите за това с ветеринарния си лекар дали изобщо се налага да давате на мяукащия си приятел.

По принцип прясната билка е доста по-силна от изсушената й форма, а маслата са силно концентрирани, така че най-добре да се избягват. Също така, съществуват спрейове или в комбинация с други треви, които могат да служат за успокоение при по-тревожни приятели или пък при обучение. Ако например сте купили ново котешко дърво и на гальовния приятел му е трудно да свикне с него - можете да провокирате интерес, ако поставите малко листа котешка мента или пък напръскате със спрей.

Представете си котешката мента като успокоителен чай, който пием, когато имаме нужда да релаксираме. Това растение е безвредно за мяукащите приятели и има широко приложение - подбуждане към игра, намаляване на тревожността или пък обучение. Все пак, не прекалявайте, защото, може да подейства буквално като наркотик на мяукащия ви приятел и да го замая.

Използвате ли котешка мента с вашите гальовни спътници? Споделете ни опита си в коментар!

Вижте още:

Защо котките ядат трева

Виж още