Кога настоящата ми котка ще спре да съска на новото коте

котка съска Снимка: iStock

Д овеждането на нов домашен любимец у дома, особено коте, е вълнуващо. Новото попълнение във вашето семейство почти винаги носи радост на новите членове на семейството, но ако вече притежавате по-стара котка, може да е трудно да я накарате да свикне с новото коте. Въпреки че е нормално котката да не харесва коте веднага след като го срещне, нормално е също така да проявява агресия и да съска.

Нарушаването на рутината никога не е забавно за котките.

Те се наслаждават на дома си и прекарват време с хората си, а новите хора и животни могат да причинят стрес. За щастие това не трае дълго. След като гальовният приятел свикне с новото коте в тяхното пространство, в дома ви ще бъде много по-спокойно. Напрежението обикновено продължава само няколко дни до няколко седмици. Котките могат да се адаптират бързо, но това не означава, че им харесва.

Dogsandcats.bg

Защо котките съскат на новите котенца?

две коткиСнимка: iStock

Котките са склонни да съскат всичко ново в тяхната среда, за да го изплашат. Те също съскат, когато са раздразнени или изпитват болка. Съскането на котка е предупредителен знак за каквото и да нахлуе в нейното пространство, за да излезе. Новото коте не е изключение, колкото и малко да е.

Котките обичат своята рутина и ако тази рутина бъде нарушена, това може да предизвика съскане. Това би се случило във всяка ситуация. Ново бебе, ново коте, ново място, всичко може да предизвика съскане при нарушаване на ежедневието на котката. Дайте на котката няколко дни да се успокои и да разбере, че котето вече е част от семейството и скоро трябва да се стопли.

Някои котки са агресивни към други котки поради травма или друга причина. Затова е важно да сте напълно наясно с характера на вашата котка, за да прецените дали тя би се сработила с ново гальовно животинче или е по-добре да остане сама.

Как да представим ново коте?

Най-добрият начин да започнете е да ги държите разделени или поне да дадете възможност на всеки от тях да избяга от ситуацията, ако нещата тръгнат лошо. В първите дни е важно да свикнат с миризмите си, затова не ги притискайте, а ги оставете разделени, като се душат едно друго под вратата.

Въведете положителни асоциации помежду си, давайки на котките лакомства поотделно и може би играчка, която им харесва. Не забравяйте да направите това с всяка котка едновременно, за да сте сигурни, че никой няма да ревнува.

две коткиСнимка: iStock

Позволяването на котките да напуснат ситуацията е много, много важно. Ако единия мъркащ приятел се чувства притиснат в ъгъла, това може да предизвика битка или бягство. Ако започнат да съскат един на друг повече от минута или показват признаци, че са на път да нападнат, разделете ги и ги поставете в отделни стаи за известно време, докато се успокоят достатъчно.

Как да разберем, че котките са свикнали една с друга?

Има няколко неща, за които можете да внимавате, за да сте сигурни, че вашите котки се разбират добре. Първо, това е чудесен знак, ако са склонни да споделят пространство. Пространството е ресурс за котките и допускането на други в тяхното пространство е един от най-добрите признаци. Ако нито една котка не се крие от другата, това също е добър знак.

две коткиСнимка: iStock

Яденето от една и съща купа също е добър знак. Можете да забележите това, когато поставите няколко купи за вашата котка и те все още избират една и съща.

Взаимното миене на козината също показва, че двете котки се грижат една за друга. Това е опит за свързване на всяка котка, който ще укрепи връзката им. Ако ги видите да правят това, най-добре е да ги оставите сами за известно време, за да им позволите да прекарат известно време насаме заедно и да се сближат.

Спането заедно е последният страхотен знак, че вашите котки се разбират. Съвместният сън показва, че си имат пълно доверие. Това е най-добрият знак, на който можете да се надявате. Като цяло котките могат да бъдат териториални и споделянето на място за спане може да покаже, че са се свързали дълбоко.

Колко време отнема котката да свикне с ново коте?

две коткиСнимка: iStock

Може да отнеме няколко седмици, докато гальовният приятел свикне с новото ви коте, дори след много време, прекарано заедно. Като цяло е важно да следите времето, прекарано на вашата котка с новото коте, за да сте сигурни, че са съвместими. Понякога котките не се разбират и става опасно и за двете. Затова трябва да ги наблюдавате и да прекратявате всякакви възможни признаци на агресия или спречквания помежду им.

Довеждането на ново коте у дома може да бъде вълнуващо, но трябва да внимавате, когато представяте новото си коте на вече съществуващата котка. Трябва да сте сигурни, че първите няколко срещи са положителни събития в съзнанието на вашата котка, за да ги предпазите и двете. Ако не го направите, те могат да станат агресивни и да се наранят.

Най-добре е да дадете пространство на котките при първата им среща, за да им позволите да свикнат с новото допълнение към живота си. Ако бъдат притиснати, стресирани или разтревожени, това може да доведе до активиране на реакцията на борба или бягство, причинявайки възможна агресия.

Ако вашите котки се разбират, има признаци, които трябва да търсите, като споделяне на пространство, споделяне на купа за храна и спане заедно. Тези признаци могат да покажат, че вашите котки са свързани изцяло и безопасно. След като забележите тези сигнали, можете да сте сигурни, че котките ви няма да се нападат една друга.

две коткиСнимка: iStock

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Как да разбера дали котките ми се бият или си играят

Виж още