Как да разбера дали котките ми се бият или си играят

котки се карат Снимка: iStock

В ремето за игра е важна част от живота на гальовните животни. С напредването на възрастта, начинът, по който играе котката, може да се промени, но желанието за игра трябва да остане през целия живот.

Ако живеете с повече от една котка, да се надяваме, че те имат добри отношения и прекарват време в игра заедно. Ако имате две малки котенца, те ще използват играта и като инструмент, за да се научат как нежно да хапят, да развият своите умения, да практикуват дебнене, преследване и нахвърляне, а в допълнение - те се научават на важни комуникационни умения чрез езика на тялото.

Как да разбера дали котките ми си играят или се бият

котки се каратСнимка: iStock

Ако при мъничетата можем по-лесно да разчетем техните действия, при възрастните представители нещата могат да са по-сложни. Често се случва родителите на котки да остават несигурни в отношенията на мяукащите им животни и да се питат дали се разбират или всъщност се карат и кога поведението им е опасно и би изисквало намеса.

Dogsandcats.bg

Има няколко общи насоки, които да ви помогнат, когато се опитвате да прецените дали котките ви играят или се бият:

  • Играта между котки често може да изглежда малко по-агресивна, отколкото бихме очаквали. Не очаквайте котките ви да се борят помежду си с финес и нежност. За неопитните котешки родители или тези, които не са запознати как си взаимодействат две котки, интеракцията между тях лесно се интерпретира като агресия.
  • Котки, които обикновено имат враждебни отношения или не се познават добре, няма да участват в играта заедно. Ако забележите две котки, които се гледат „на кръв“ и се борят - вероятно не са много приятелски настроени една към друга. Те могат да се сприятелят в последствие, но със сигурност ще имат нужда от време докато свикнат една с друга.

Езикът на тялото и видът на вокализацията са важни улики, за да определите дали вашите мъркащи животни просто се наслаждават на весела игра:

  • Ноктите трябва да останат прибрани
  • Ушите трябва до голяма степен да останат в нормално положение, а не да са притиснати назад
  • Козината не е настръхнала
  • Няма ръмжене или съскане
  • Ухапванията са нежни и видимо не причиняват болка, нито нараняване

Борба и преследване между котки

Лесен начин, по който да разберете дали мяукащите животни си играят или се бият е да наблюдавате дали се редуват когато едната повали другата.

Когато се бият, обикновено можете да видите, че едната котка винаги се озовава под другата „закована“. Това е сигурен признак, че не играят.

котки играятСнимка: iStock

С преследването е абсолютно същото - ако ви направи впечатление, че котките ви не се гонят една друга, а едната винаги преследва другата - значи има конфликт или доминантност на единия домашен любимец спрямо другия.

Котки, които не се познават

Ако наскоро сте добавили допълнителен пухкав член към семейството си, важно е да направите внимателно въведение, за да насърчите котките да формират положителни емоции помежду си. Ако вашият подход е просто да съберете котките, за да се разберат сами - тогава блъскането и преследването, което виждате, вероятно са агресивни и по никакъв начин не попадат в категорията на забавлението и игрите.

Вижте още: Как да запозная котката ми с ново коте

Какво да направя, ако котките ми се карат

Нека започнем с това, което не трябва да правим и то е никога да не влизаме между тях, за да се опитаме да ги разделим физически с голи ръце. Това действие почти сигурно ще ви причини физическо нараняване. В допълнение към нараняването на ръцете, една или и двете котки могат да скочат към лицето ви. Това също може да накара котките да пренасочат агресията си към вас по начин, който променя поведението им към вас дори след като битката приключи.

По-сигурен начин за разделяне на мяукащите животни, които се бият е да вдигнете внезапен шум, за да ги стреснете и разсеете от „хватката“. Можете да ударите тиган с дървена лъжица, да хлопнете силно някоя врата или чекмедже или да изпуснете нещо, което ще издрънчи в пода.

котки играятСнимка: iStock

Ако въпреки усилията ви те продължават да се бият или да съскат една срещу друга, използвайте нещо безопасно, за да блокирате зрителния им контакт една към друга. Бихте могли да използвате голяма възглавница или парче картон, което се ви се намира под ръка. След което заведете единя мъркащ приятел в друга стая.

Колко дълго трябва да останат разделени зависи от това колко тежка е била битката и как се държат след това двете животинчета. След като се успокоят, можете плавно да ги пуснете заедно в една стая, като ги наблюдавате как се държат и дали са спокойни.

Обучете котките си да не се карат

Със сигурност ще има моменти, в които мъркащите приятелчета се карат, но те трябва да са рядкост. За целта - направете всичко възможно да не им давате поводи да се бият и да се чувстват застрашени за територия.

Осигурете им отделни купи за храна и вода, както и тоалетни. Общите аксесоари често са причина две котки да се съревновават, а това съперничество често прераства в боеве. В допълнение - подсигурете достатъчен брой високи места, където всяка една от тях да се чувства комфортно. Голямо котешко дърво с няколко високи места например е отличен избор за домовете с няколко гальовни животни и със сигурност ще помогне да се скрепи мира между двете приятелчета.

Не забравяйте местата за спане, играчките и времето, което отделяте за котките си, което трябва да е разпределено поравно и за двете.

В някои случаи причината котките да се обръщат една към друга е, че нямат друг разход за енергията си. Котките са хищници, които са родени, за да се движат. Отделяйте време всеки ден, за да ангажирате котките си в интерактивни игрови сесии. Ако двете животни имат други възможности, за да задоволят нуждата си от стимулация, може да е по-малко вероятно да се използват една друга като противници в борбата.

Ако сте загрижени за агресия между домашните си любимци, говорете с вашия ветеринарен лекар. В случай че е имало промяна в поведението на една от котките, причината може да се корени в проблем със здравето.

Макар и да си представяме, че животът с две котки е също толкова мил и сладък колкото с една и двете животинчета са първи приятели - за съжаление не винаги нещата се развиват по план. Все пак, ако мяукащите животни са в добро здраве, тогава трябва да положите повече усилия да ги възпитате и обучите да се разбират.

Вижте още:

Кога и защо котките съскат

Как котките комуникират помежду си

Виж още