Кога разширените зеници на котката индикират за проблем

котка отблизо Снимка: iStock

З наете, че бавното мигане на вашата котка означава: „Обичам те. Доволна съм. В момента се чувствам добре.“ Но това е езикът на тялото и части от очите им могат да бъдат засегнати и от физически фактори, като разширяване или стесняване на зениците.

Защо очите на моята котка са „разширени“?

Яркостта на заобикалящата ги среда е най-честата причина за промяна в размера на зеницата и не е повод за безпокойство. Зениците са онези тъмни петна в центъра на очите на котката, технически в средата на ирисите им. Зениците на гальовния приятел ще се свият, когато има много ярка светлина, и трябва да се разширят при слаба светлина. Разширяването е нормална биологична реакция към количеството налична светлина, въпреки че други неща също могат да причинят промени в зениците на вашата котка.

Ключовата дума с разширени зеници на котка е „винаги“. ‌Случайното‌ разширяване може да бъде предизвикано от редица емоционални фактори или такива от околната среда или дори от възрастта. Ще искате да ги изключите, преди да се разтревожите. Ако включите светлините, зениците на вашата котка трябва да се свият.

Имайте предвид, че мъркащите животни могат да виждат в светлина една пета от нивото, необходимо на хората за ясно възприятие. Те не се нуждаят от много светлина, за да виждат добре.

Dogsandcats.bg

Как разширените котешки зеници сигнализират за здравословни проблеми

котка отблизоСнимка: iStock

Познавате котката си по-добре от всеки друг, така че преценете езика на тялото ѝ, за да се опитате да стигнете до причината. Възбудени ли са по някаква причина и показват ли признаци на вълнение или гняв?

Ако е така, зениците на котката може да се разширят. Помислете за това по следния начин: ако нещо ви стресне или изплаши, собствените ви очи не се отварят ли широко? Опитайте да хвърлите нова играчка или предмет на пода и да видите реакцията на домашния любимец. Техните зеници вероятно ще се разширят при новият, интересен предмет и след това отново да се стеснят, след като преценят ситуацията.

Ако котката ви има разширени зеници, причината може да е физическо нараняване. Самата болка в очите обикновено води до стесняване на зениците на мъркащия домашен любимец, докато болката в тялото като цяло може да доведе до разширени зеници. Освен това, присвитите очи или кръвясали очи са индикатори за болка при котките.

Разширени зеници и поведениеето на котката

Ваче уточнихме, че не е необичайно жениците на мяукащия приятел да се свиват и разширяват в зависимост от неговото емоционално състояние в момента. Това, за което трябва да следите са промените в котешките зеници. Ако очите на котката са разширени през цялото време, ситуацията може да изисква посещение при ветеринарен лекар, за да се определи здравословното състояние на вашия домашен любимец. Някои състояния предизвикват разширени зеници при котките:

  • Хипертония

Хипертонията, обикновено наричана високо кръвно налягане, е много често срещан физиологичен виновник за разширените зеници. Високото кръвно налягане може да бъде първично или вторично състояние.

котка отблизоСнимка: iStock

Вторично означава, че е причинено от друго заболяване или заболяване. Хипертонията може да бъде резултат от хипертиреоидизъм или бъбречно заболяване. Вашият ветеринарен лекар може да освети очите на котката ви, за да види как реагират зениците им като предварителна стъпка към поставяне на диагноза.

  • Разлика в размера на зениците на двете очи

Сравнете лявото око на вашата котка с дясното. Еднакви или различни размери и двете зеници ли са? Разстройство, известно като анизокория, може да причини разлика. Технически това не е състояние, а по-скоро симптом. Основните причини включват заболяване на ретината, котешка левкемия, рак или нараняване или язва на окото.

Може също да забележите странни промени в цвета на другите части на очите им. В зависимост от причината, вашата котка може да търка очите си много или да изглежда летаргична. Препоръчва се незабавно посещение при ветеринарен лекар, за да се определи състоянието на домашния любимец.

  • Проблеми с нервната система

Котките с кръгли зеници също могат да страдат от дисавтономия. Това включва автономната нервна система на вашата котка, която е отговорна за подсказването на всички тези физиологични неща, които котката ви не контролира съзнателно: глад или липса на такъв, сърдечен ритъм, кръвно налягане, дишане и разширяване на зениците.

Може да забележите и други симптоми на дисавтономия, ако това е причината за разширените им зеници. Най-очевидните са затруднения с уриниране или дефекация или диария. Рефлексите на котката може да изглеждат изкривени и носът им може да се почувства неестествено сух на допир. Повръщането е симптом, както и загубата на тегло, кашлицата и летаргията. За котки с кръгли зеници ще искате да посетите ветеринарния лекар възможно най-скоро.

Ветеринарна грижа за разширени зеници на котката

Пробите от кръв и урина могат да кажат много на вашия ветеринарен лекар за здравето на вашата котка, независимо от физиологичната причина за широките зеници на вашата котка. Ако това е хипертония, причинена от друг проблем, вашият ветеринарен лекар ще лекува основното заболяване, без съмнение удължавайки живота на вашата котка и всичко това, защото сте забелязали, че нещо странно се случва с очите им. Първичната хипертония може да се лекува и контролира с ежедневен прием на лекарства.

котка отблизоСнимка: iStock

Анизокорията изисква незабавна медицинска помощ, тъй като основното състояние може да бъде много сериозно. Отново вашият ветеринарен лекар ще трябва да проучи, да направи някои тестове, да стесни причината и да лекува причината, а не симптома. Ако не действате достатъчно бързо, това може да доведе до увреждане на зрението на вашата котка или по-лошо. Обикновено не е обратимо, ако котката ви е загубила зрението си, но много слепи котки продължават да се придвижват лесно.

Дори ако вашата котка не проявява други симптоми, а просто се разхожда с разширени очи през цялото време, ще искате да проверите ситуацията. В повечето случаи постоянното разширение показва основно медицинско състояние. Случайното разширяване обикновено е само резултат от интересния живот на гальовния приятел или от реакцията на слабата светлина. Възможно е често разширените зеници на вашата котка да са предизвикани от тяхната личност, но няма да разберете това, докато вашият ветеринарен лекар не ви каже със сигурност.

Виж още