Колко дълго мога да оставя котката си сама

котка сама Снимка: iStock

К отките имат репутация на самотни същества, но всеки, който има всъщност знае, че това не е напълно вярно. Мъркащите животни са социални и обичат собствениците си, просто в повечето случаи предпочитат да останат на разстояние върху някой шкаф вместо да се сгушат в скута ви.

Тези животинки всъщност доста силно се привързват към техните човешки спътници и могат да изпаднат в беда или тревожност, ако останат твърде дълго време сами. Затова трябва да им осигурите среда, в която да се чувстват комфортно всеки ден, докато сте на работа или навън.

Котките имат много различни характери и точно като хората, някои обичат да прекарват повече време в самота, други не чак толкова. Все пак има няколко основни насоки които ще ви помогнат да прецените до каква степен можете да оставите мяукащия си приятел сам.

Може ли котката ми да остане сама вкъщи, докато съм на работа

коте само вкъщиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много хора избират гальовния домашен любимец пред кучето, точно защото изисква по-малко грижи и може да остане по-дълго сам. Съвсем стандартно е да оставите мъркащия си домашен любимец сам цял ден, докато сте на работа. Тъй като тоалетната им се намира в дома ви няма нужда никой да ги извежда на разходка.

Като цяло възрастните котки се чувстват прекрасно сами вкъщи за около 8-12 часа. Трябва да изградите рутина, в която сутрин им осигурявате прясна вода, заедно със суха и мокра храна.

Въпреки това, имайте предвид, че те могат да се отегчат и да прибегнат до деструктивни поведения. В тези случаи е добре да оставяте наоколо играчки, за да могат да останат ангажирани.

Също така, е хубаво да им отделяте време за игра. Освен, че ще ги стимулира, това ще направи връзката ви още по-силна. Ако нямате възможност да го правите всеки ден, то няколко пъти в седмицата биха били достатъчни.

Мога ли да оставя котката си сама за една нощ

Предполага се, че можете спокойно да оставите мяукащия си спътник сам до 24 часа. Докато има чиста тоалетна, достъп до прясна вода и храна - не би следвало да се появят проблеми за това време. Ако отсъствате по-дълго обаче, ще ви трябва допълнителна помощ.

В случай че отивате на пътешествие и ще отсъствате повече от една нощ, помолете приятел или роднина да посети домашния ви любимец, за да го нахрани, смени водата в паничката му и зареди с храна. Ако котката ви е общителна, може би дори ще се зарадва да си поиграе с някого или пък да се наслади на галене и ласки.

Мога ли да малко коте само́

коте само вкъщиСнимка: iStock

Малките имат повече нужда от грижа, сравнение с порасналите представители. Котенцата обикновено се хранят около три пъти на ден, през 4-6 часа. В допълнение, те са страшно любопитни и енергични и могат да сътворят куп бели докато сте на работа. Възможно е да се покатерят по завесите, да изядат нещо, което не трябва, да прегризат кабелите ви и като цяло да сътворят неща, които са извън пределите на въображението ни.

Разбира се, няма как да напуснете работата си, за да гледате малкото си коте. Докато ви няма бихте могли да им ограничите достъпа до някои помещения и да ги оставите да пребивават предимно в стая, където нямат много възможности да направят пакост. Не забравяйте да не им отрежете достъпността до храна, вода и тоалетна! Ще се изненадате колко често това неволно се случва, когато сутрин бързаме за работа.

Мяукащите животни са лесни за гледане и не изискват твърде много грижи. Все пак, никога не е добре да ги оставяте на произвола на съдбата! Осигурете им вода, храна, чиста тоалетна и играчки, с които да се забавляват. Това ще им гарантира спокойствие и забавление докато ви няма, а веднага щом се приберете сигурно ще ви чакат на вратата да се погалят във вас. Или пък не, все пак говорим за животни, от които може да се очаква всичко.

Вижте още:

Как да успокоим котката ни, преди за заминем на ваканция

Виж още