Колко дълго може да оцелее една котка без храна?

домашна котка Снимка: iStock

Т очно като хората, мяукащите животни се нуждаят от прием на храна и вода, за да оцелеят. Ако издържат твърде дълго без едното или другото, това може да бъде много опасно и дори смъртоносно. Въпреки това, апетитът на котките може да се промени през целия им живот, когато пораснат, когато не се чувстват добре, стресирани или ако не харесват храната си.

Понякога котките могат напълно да спрат да ядат, ако страдат от заболяване. Като собственици на мъркащи животни, може да се чудите колко дълго може да оцелее една котка без храна? Отговорът не е еднозначен и сега ще го обсъдим по-подробно.

Колко време котките могат да издържат без храна?

домашна коткаСнимка: iStock

Простият отговор на този въпрос е, че мяукащите животни могат да издържат без храна 1-2 седмици, стига да имат достъп до вода. Котките ще оцелеят само около 3 дни, без да пият вода.

Dogsandcats.bg

Това обаче зависи от здравето на котката, възрастта, породата и условията на околната среда. Например, по-възрастна котка със съпътстващо бъбречно заболяване, живееща в много студен климат, вероятно изобщо няма да живее много дълго без храна и достатъчно вода.

Въпреки че котките могат да оцелеят без храна в продължение на 1-2 седмици (и много диви котки могат да го направят), никога не се препоръчва да им го тествате.

Какво се случва с котката след гладуване?

Една котка може да оцелее без храна 1-2 седмици, но това има ужасни последици. След 3-4 дни без хранене, гальовните приятели започват да страдат от най-различни неща. Тъй като техният протеин се изчерпва, тялото им започва да разгражда мазнините, което води до натрупване на мазнини в черния дроб. Това се нарича чернодробна липидоза и води до чернодробна недостатъчност.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките, които се дехидратират поради липса на храна и вода, често развиват бъбречна недостатъчност и многоорганна дисфункция. Някои основни здравословни състояния като хронично бъбречно заболяване, диабет и хипертиреоидизъм могат да предразположат котките към дехидратация.

Дори котките да преживеят глад или дехидратация, това често води до здравословни проблеми. Те могат да включват недохранване, загуба на тегло и други медицински проблеми.

Кога трябва да заведете котката си на ветеринар?

Както установихме, котката може да оцелее без храна в продължение на 1-2 седмици, но може да развие сериозни животозастрашаващи последици, ако не е яла в продължение на 3-4 дни. Въпреки това котката никога не трябва да бъде в ситуация, в която е без храна толкова дълго.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако мяукащият ви приятел е избягал, изгубил се е или поради някаква причина не се е хранил повече от 24 часа, заведете го при на ветеринарен лекар. Дори ако пие вода и изглежда в добро здраве, може да има нещо нередно, което не се вижда на пръв поглед. Вашият ветеринарен лекар ще прегледа вашата котка и евентуално ще направи кръвни изследвания. По-ранната намеса и лечение може да спаси живота на вашата котка.

Какво кара котките да спрат да ядат?

Има много причини котката да спре да яде и нито една от тях не трябва да се пренебрегва.

Причините за липса на апетит (загуба на апетит) включват, но не се ограничават до;

  • Стрес – Котките, които са подложени на силен стрес, е малко вероятно да се хранят нормално, ако изобщо се хранят. Потенциалните стресори включват ново бебе в дома, нова котка или преместване в нов дом. Котките, които са подложени на стрес, може да имат промяна в апетита, но също и промени в поведението. Тези поведения включват криене и дори агресия.
  • Нова храна – Това е много често срещана причина. Много собственици са купили различна марка котешка храна в магазина, ако обичайната храна не е била налична. Това е нещо, което понякога не може да се помогне, но може да причини заболяване при котките. Котките са чувствителни към промяна на диетата и обикновено страдат от стомашно-чревни разстройства, ако диетата им се промени внезапно. Ако съставките са различни от предишната диета, те също могат да имат алергии към нови съставки.
  • Заболяване – Котките, които страдат от някакъв вид възпаление или инфекция, може да спрат да ядат, особено ако имат треска (висока температура). Това може да бъде причинено от каквото и да е, като коремна болест (гастроентерит), ухапване от котка, абсцес или вирус.
  • Заболяване – Основните заболявания като хронично бъбречно заболяване, хипертиреоидизъм, диабет, заболяване на пикочните пътища и панкреатит имат потенциал да накарат котката ви да се разболее много и да спре да яде.

домашна коткаСнимка: iStock

Като цяло гальовните приятели може да издържат без храна 1-2 седмици, но трябва да посетите вашия ветеринарен лекар, ако котката ви не е яла 24 часа. Котките могат да се разболеят изключително много, ако не са яли в рамките на 3-4 дни. Те дори могат да изпаднат в чернодробна недостатъчност като резултат.

Ако вашата котка има намален апетит или е спряла да се храни, тя може да има основно заболяване и да се нуждае от правилно лечение, за да се върне във форма. Ранното лечение е ключът към положителния резултат.

Виж още