Колко дълго може да ражда една котка

котка и малки котенца Снимка: iStock

П овечето експерти препоръчват да стерилизирате или кастрирате котката, за да помогнете за контролиране на популацията на диви котки и да намалите риска от здравословни усложнения по-късно в живота. Това също може да ви помогне да се справите много по-лесно с вашия домашен любимец, тъй като те могат да станат доста диви, когато се разгонят, а да не говорим за маркирането с урина при мъжките котки (понякога и при женските). Въпреки това, поради редица причини, може да се окажете с бременна котка, която е на път да ражда.

За щастие, котките правят това от дълго време и би трябвало да се справят отлично сами, но сме сигурни, че ще имате много въпроси, като например колко време котката ви ще ражда. Кралиците обикновено ще раждат от 6 до 12 часа, но повечето експерти препоръчват да заведете котката и котенцата на преглед, ако това продължи твърде дълго. Продължителното раждане може да постави майката под огромно напрежение, оставяйки я слаба, дехидратирана и анемична.

През колко време се раждат конецата

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Повечето котки ще имат между 3 и 5 котенца, но някои котила могат да достигнат до 10. Ако котката ви ражда за първи път, обикновено ще има по-малко котенца. Кралицата трябва да ражда едно ново коте на всеки 10–60 минути. Още повече и вашата котка може да изпадне в беда. С тази времева линия котката ви трябва да има достатъчно време, за да приключи раждането за по-малко от 6 часа.

Dogsandcats.bg

Как мога да помогна на котката си?

Вашата котка знае какво прави и няма много неща, които трябва да направите, освен да я наблюдавете от разстояние, за да сте сигурни, че раждането няма да продължи твърде дълго. Подгответе готова клетка за носене, ако вашата котка се нуждае от нея. Трябва също така да предприемете стъпки, за да сте сигурни, че районът е тих и няма да бъде обезпокоявана от други членове на семейството.

Как мога да разбера дали котката ми ражда?

котка и малки котенцаСнимка: iStock

През последната седмица на раждането вашата котка ще започне да избира място за гнездене, за да роди. Ако ражда в къщата, то ще търси тихо място, далеч от другите членове на семейството. Можете да помогнете на котката си, като ѝ осигурите много кърпи и се уверите, че има уединение. Други признаци, които може да забележите е, че млечните жлези растат и ще станат видими през последната седмица от бременността, сигнализирайки, че раждането е близо, температурата на кралицата котката ще спадне преди раждането, ако забележите повишена вокализация и други поведения, които са необичайни за вашата котка - може би малките котенца ще се появят съвсем скоро.

Какво се случва по време на раждането?

Раждането протича на три етапа, като вторият и третият етап се повтарят, докато пристигнат всички котенца.

  • Етап 1 – майката става неспокойна и ще започне да вие, за да сигнализира, че ражда.
  • Етап 2 – вторият етап е пристигането на котето. Може да излезе с главата напред или с краката напред. Котетата обикновено пристигат на интервали от 45 минути, но може да варира значително до един час.
  • Етап 3 – майката ще оближе амниотичната мембрана от лицето на котето, за да започне дишането. Всяко коте ще излезе с плацентата си и ако не успее да пристигне с котето, ще трябва да заведете котката си на ветеринар.

За какво трябва да внимавам, докато котката ми ражда?

котка и малки котенцаСнимка: iStock

  • Прекъснато раждане

Прекъсването на раждането е обичайно за раждащите котки и това е, когато вашата котка си вземе почивка по средата на раждането. Може да продължи до 4 часа и докато кралицата изглежда спокойна, всичко е наред. Може също да забележите, че котката ви пие или кърми котенцата, които вече са пристигнали, преди да продължи да ражда. Трябва да се тревожите само ако видите, че котката ви се напряга да ражда без резултат.

  • Дистокия

Дистокията е състояние, при което котката ви изпитва трудности при раждането на котенцата. Ако изглежда, че мъркащият приятел се напряга да роди, но не излизат котенца повече от 20 минути, ще трябва да заведете котката си на ветеринар, за да получите медицинска помощ. Други симптоми, които трябва да търсите, са яркочервен кръвен поток, който продължава няколко минути, или неприятна миризма, идваща от родовия канал.

Подгответе чанта за транспортиране на котката и всички котенца. Ветеринарният лекар може да помогне, като достави лекарства за подпомагане на контракциите или като извърши цезарово сечение, за да извади котенцата ръчно. Успехът на двата метода зависи от това дали майката ще отиде на ветеринар навреме. Котките често раждат през нощта, след като всички са заспали, така че не забравяйте да планирате това.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Котките обикновено раждат около 6-12 часа и раждат няколко котенца, най-често невидими посред нощ. Трябва обаче да се подготвите за всеки резултат, за да сведете до минимум риска за вашата котка и котенцата. Наличието на приготвена транспортна чанта може да ви помогне да сте сигурни, че ще стигнете до ветеринарния лекар навреме, ако е необходимо, и препоръчваме да се свържете с вашия ветеринар седмица или две по-рано, така че да имате номер, с който да се свържете след работно време, ако има спешен случай.

Виж още