Колко голямо ще порасне котето ми и кои фактори влияят на това

котка у дома Снимка: iStock

К отките са с различни размери - от малки котенца, които могат да се поберат в дланта ви, до възрастни котки, които едва се побират в скута ви. Има котки като Манчкин и Сингапурска котка, които са създадени, за да бъдат малки, и се поддържат в този размер. След това има гиганти в света на котките, като Мейн Куун.

Макар че това не е толкова съществено колкото при кучетата, хубаво е да сте наясно колко голяма ще порасне котката ви, за да прецените от колко пространство ще има тя нужда във вашия дом, както и какъв бюджет ще ви е необходим за нейното изхранване, аксесоари, ваксини, обезпаразитяване и ветеринарни грижи.

котка у домаСнимка: iStock

Ще разгледаме показателите при котенцата за това какъв размер могат да достигнат като възрастни. Също така ще ви дадем кратък преглед на това какво може да повлияе на размера на котето, когато то достигне зряла възраст. По този начин можете да направите най-доброто за тях, за да ги поддържате здрави.

Dogsandcats.bg

Как да разберем колко голямо ще стане котето

  • Порода

Най-добрият показател, по който да предвидим котешкият размер е породата. Ако сте осиновили коте и не сте сигурни за породата му, можете да разгледате другите части на тялото му и да се ориентирате в смесените му гени.

  • Задни крака и опашка

Друг показател за евентуалния размер на котето в зряла възраст са задните му крака. Ако мъркащото животинче ви има високи задни крака, това обикновено означава, че то ще бъде по-голяма котка. Тези крака ще пораснат постепенно, най-често когато достигнат възраст от около 6 до 9 месеца.

Въпреки че опашките невинаги са пропорционални на размера на тялото на котката, те са друг добър индикатор. Към 4-месечна възраст опашката на котката ви е с размера, който ще има в зряла възраст. Това често означава, че те трябва да израснат в опашката си. Използването на възрастта им за определяне на евентуалния им размер също може да работи. Когато котето навърши 5 месеца, то е достигнало приблизително половината от теглото, което ще има като възрастна котка.

котка у домаСнимка: iStock

Когато котето навърши около 9 месеца, то обикновено е с размерите на възрастен човек. По-големите породи обаче ще продължат да растат още няколко месеца.

Обърнете се към специалисти

Ако не сте сигурни за възрастта на котето си, защото сте спасили бездомно, може да попитате ветеринарния си лекар. Котенцата са най-добрите маркери за определяне на възрастта, тъй като се развиват по различен начин. Вашият ветеринарен лекар може да ги провери, за да определи на колко седмици или месеца е мъничето.

Ако имате и предположение за конкретна порода или какъв вид смеска е котето, което сте спасили - може да потърсите развъдник, за да попитате дали сте на прав път.

Диетата на котките е съществена за техния размер

котка у домаСнимка: iStock

Диетата на котето оказва най-съществено влияние върху размера му. Ако то е недохранено или прехранено, теглото и размерът му ще бъдат несъразмерни с тези, които би трябвало да бъдат. За да поддържате правилното си развитие, котето се нуждае от много протеини и здравословен източник на калории.

Преди котето ви да навърши 9 до 12 месеца, то трябва да се храни с храна за малки котета. Тя трябва да е с високо съдържание на протеини и да съдържа хранителните вещества, необходими за растежа на мъркащото животинче.

Истината за кастрацията и стерилизацията

котка у домаСнимка: iStock

Сега трябва да развенчаем един мит - съществува мнението, че кастрирането или стерилизирането на котето ще го превърне в дебела, голяма котка. Това не е съвсем така.

При котките, които се кастрират, настъпва хормонална промяна. Вярно е, че това може да повлияе на теглото им, апетитът да се увеличи и да се движат по-малко. Затова трябва да ги храним с храна за кастрирани котки, която е специално формулирана да регулира тяхното тегло. Също така не бива да ги оставяме да се залежават, а да ги стимулираме да играят. Относно размера на котката - кастрацията не би трябвало да влияе.

котка у домаСнимка: iStock

Виж още