Манчкин

Манчкин Снимка: Istock

Други имена

Munchkin, Sausage cat

Научно име

Felis catus

Размери

18-20 см. 27-35 см.

Тегло

2 - 4 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Котките Манчкин има един отличителен белег – късите крака. Това е една от породите, които дълго време се борят за признание, тъй като любители на котки и развъдници спорят относно дали породата е отличителна или е подигравка и нещо, което стига твърде далеч в експериментирането с породи.

Все пак, котките с къси крака се срещат в различни части на света още преди породата Манчкин да се появи в Америка. Документирани са котки с къси крака в Англия, още през 30-те години на миналия век, които обаче изчезват след Втората световна война. Съобщава се и за една известна късокрака котка в Съветския съюз през 50-те години. Въпреки това, породата Манчкин, която познаваме днес започва да се развива в Луизиана, САЩ едва към края на миналия век.

Историята започва през 1983г когато учителка по музика на име Сандра спасява две криещи се от куче котки, притиснати под кола. Сандра прибира двете уплашени гальовни животинчета у дома и забелязва, че и двете котки са женски, имат къси крака, набити тела и са бременни. Тя кръщава едното коте, което е черно на цвят Blackberry (от английски език – къпина), а другото - Blueberry (боровинка), защото е сиво. Сандра подарява Блубери, но не се знае какво се случва с нея.

От друга страна, тя запазва Блекбери, от която започва да се развива породата Манчкин. Когато котето ражда, в котилото има както малки с къси крака, така и „обикновени“ дългокраки котета. Сандра раздава всички котета на приятели и познати, като едно от котетата „стартира“ собствена популация в друг град в щата Луизиана. Негова собственичка е жена на име Кей ЛаФранс. От тук идва идеята и за създаване на нова порода котки, която има къси крачета и набити тела. ЛаФранс решава да кръсти котетата на малките хора от Munchkinland, от детския роман „Магьосникът от Оз“.

Dogsandcats.bg

Междувременно решава да се свърже с д-р Солвейг Пфлюгер, който е съдия на множество състезания за котки и важен член на Международната котешка организация (TICA). Докторът започва проучване, за да разбере защо краката на тези котки са къси и откриват, че това се дължи на доминантен ген, при който костите на краката са по-къси от обичайното. Изследванията продължават, тъй като всички са загрижени, че поради този ген котките Манчкин могат да имат проблеми с гръбнака в по-късен етап от живота си.

Изследванията не откриват никакви дисфункции на гръбнака при тези приятели, но по онова време породата е много нова и проучванията са между твърде малко представители, за да дадат окончателни резултати.

Все пак, окуражени от положителното начало, доктор Пфлюгер и ЛаФранс създават първия стандарт за породата и започват нейното развъждане. Други развъдници също се присъединяват към тях и започват програми за разпространение на породата.

През 1991г породата е представена в телевизионно шоу с цел да обори противниците. По това време TICA все още отхвърля Манчкин, но все пак по-късно през 90-те години успява да получи признание за нова порода. Това предизвиква смут в организацията, тъй като някои съдии приемат като обида за всички развъдници и смятат, че котките с къси крака и развиването им като отделна порода неетично, тъй като тези представители биха били предразположени към редица проблеми с гърба или краката.

Тези спорове обаче, донасят на породата голяма слава и множество организации проявяват интерес. Хората започват да търсят Манчкин, макар че все още са редки.

След години на развитие и противоречия, Манчкин постига шампионски статут на TICA през май 2003г.

Външен вид

Най-отличителната черта на породата са късите крачета и набитото тяло. Тези приятели са нисички и доста близко до земята. Можете да си ги представите като Дакелите. Неслучайно Манчкинът е познат и като „Котка кренвирш“. Извън късите крака, външният вид на тези приятели е съвсем като на „нормална“ котка. Те имат кръгло лице, което е много миловидно и сладко. Козината им е мека и могат да се срещат в най-различни цветове и комбинации. Козината им би могла да бъде както къса, така и дълга.

Характер

Тази порода котки са изключително игриви, обичат да тичат и да гонят играчки. Тези приятели са известни с грабването на лъскави предмети, така че не се изненадвайте, ако вземат любимото ви бижу. Също така обичат да събират предмети и играчки, с които да си играят в по-късен етап. Те обичат да бъдат в компанията на деца, кучета и други домашни любимци. Неповторимо любопитни са и застават на задните си крака, подобно на зайчета, за да видят по-добре нещо, което е привлякло вниманието им. Тъй като са късокраки, скачането по високите места в къщата не им се отдава. От друга страна, са чудесна компания за гушкане, така че може да сте сигурни, че ще ви е топло през зимата.

Здраве

Въпреки късите си крака и дългия гръб, котките Манчкин нямат проблеми с гръбначния стълб. Въпреки това тяхната генетична мутация може да им докара други проблеми като остеоартрит, или изкривяване на гръбначния стълб навътре. Както голяма част от породите котки, тези приятели могат да имат проблеми със сърцето и инфекции на пикочните пътища.

Грижа

Козината им е къса, което ги прави лесни за поддръжка. Достатъчно би било разресването с с четка веднъж седмично. Представителите с по-дълга козина могат да имат нужда от малко по-често ресане, за да се премахнат сплъстяванията. Тези приятели могат да срещат трудности с почистването си, поради по-ограничения обхват на движение. Наблюдавайте вашето коте и, в случай че се налага – можете да го къпете от време на време. Препоръчително е да се грижите за ушите, ноктите и зъбите.

Хранене

Тези котки нямат никакви специфични хранителни нужди. Висококачествените сухи гранули в съчетание с консервирана храна ще им предоставят нужните хранителни вещества и витамини. Поради предразположението им към остеоартрит, може би ще е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар за подходяща храна.

Деца и домашни любимци

Манчкин са много обичливи и игриви, така че обичат да бъдат в компанията на деца, кучета и други домашни любимци.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още