Сингапурска котка

Сингапурска котка Снимка: Istock

Други имена

Singapura, Drain Cat, Kucinta, Love Cat

Научно име

Felis catus

Размери

15-20 см. 23-30 см.

Тегло

2 - 4 кг.

Живот

11 - 18 г.

Произход

Сингапур

История

По името можете да предположите, че родното място на тази котка е Сингапур. На стровния град държава живеят много различни диви котки, които се предполага, че са били привлечени от многото пристанища и съответно – храна. Като цяло тези котки се хранят с остатъци от риба, които хората оставят по пристанищата и не са представлявали интерес за никого. Сингапурските котки имат труден живот, защото е трябвало да се борят за прехраната си и са били много далеч от това да бъдат възхвалявани като родословни. Всъщност са били известни като „отходни“ котки (Drain cat) за жителите на острова.

Днес, тези представители присъстват в „Книгата за рекорди на Гинес“ като най-малката порода домашни котки, а Сингапур я смята за национален талисман. Около 70-те години на миналия век те са внесени в САЩ, като в днешно време породата все още е рядка.

Външен вид

Отличителна черна на тези приятели е, че те са много мънички сравнение с повечето стандартни домашни котки. Сингапурските котки са късокосмести и се срещат само в един цвят на козината (разновидност на таби), наречен Sepia agouti – светло кафяв, който може да варира в нюанси на слонова кост до светлобежов. Тялото им е компактно и силно, което ги прави много пъргави и бързи. Главата е с обла форма, а очите са огромни. Те варират като цвят от зелено до медно или златисто. Ушите са изключително големи и придават на котката бдително изражение. На челото им има окраска с формата на буквата "М", което е отличителния белег на котките с цвят таби.

Характер

Сингапурската котка е енергична, общителна, интелигентна и любопитна. Тя обича да е свидетел на всичко, ставащо вкъщи, като в повечето случаи наблюдава от високите места в дома. Те обичат да бъдат с хората и да прекарват времето си с тях както с игра, така и с гушкане. Гласът им е нежен и не го използват често. Обичат да са център на вниманието, а когато се прибирате от работа с радост ще ви посрещнат на вратата. Те са нежни, обичат да помагат на хората си, така че със сигурност ще ви правят компания докато работите, готвите, чистите или се занимавате с нещо у дома.

Dogsandcats.bg

Здраве

Препоръчват се контролни прегледи на сърцето, тъй като някои линии често страдат от различни видове кардиомиопатия.

Някои от тези мънички котки могат да се родят с генетично заболявание, наречено дефицит на пируват киназа, което причинява анемия и други проблеми свързани с кръвта. Поради малкия си размер, женските котки често имат нужда от цезарово сечение, за да могат да родят котенцата си.

Грижа

Сингапурските котки имат къса козина, което не се нуждае от много грижи. Можете да ги сресвате веднъж в седмицата или на две седмици. Ушите рядко се нуждаят от почистване. Те са интелигентни и обичат да се катерят, така че колкото повече играчки им осигурите, толкова по-добре.

Хранене

Препоръчва се диета с високо съдържание на протеини и мазнини. Сингапурските котки предпочитат да приемат малки количества храна на чести интервали от време, така че се препоръчва постоянно да имат на разположение суха храна. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Тъй като Сингапурите са малки, те могат да бъдат плахи. Ранното и нежно запознаване с хора и други домашни любимци е най-добрият начин да се подходи към социализацията с тези котки.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още