Колко точно котки са твърде много?

няколко котки Снимка: iStock

Д омът с твърде много котки може лесно да се превърне в неуправляем, когато гальовните животни жсвеят в пространства с неподходящи размери и са лишени от основните си нужди. Специалисти от сайта Pawsitive Vibes Cat Behavior & Training казва, че тези основни нужди са известни като „Петте свободи на хуманното отношение към животните“. Те се разделят - свобода от глад или жажда, свобода от дискомфорт, свобода от болка или болест, свобода да изразяват поведение, нормално за техния вид, и свобода от страх и страдание. Имате твърде много котки, когато тези основни нужди не са задоволени.

Какво определя колко котки са твърде много?

няколко коткиСнимка: iStock

Ако сте се съмнявали в броя на котките си, бъдете сигурни, че нито едно число не се счита за твърде много. Ако обаче търсите конкретен брой, бихме могли да кажем, че три или четири котки е златната среда и е оптимална бройка мъркащи приятели за повечето домове, стига да може да им се осигури всичко необходимо. Все пак е важно да имате предвид следното:

 • Вашето жизнено пространство. По-малките жилища, като например студио в сравнение с многоетажен апартамент, могат да направят осигуряването на достатъчно пространство и ресурси за тях по-предизвикателно. Съжителството на няколко котки в една стая, която наемате, означава просто постоянен конфликт.
 • Други хора, животни и деца. Освен вашето жизнено пространство, трябва да помислите и за останалите, които живеят в дома ви. Например, по-малко ресурси са налични за няколко котки, ако живеете със съквартиранти и други животни.
 • Държавни и общински закони. Вашият наемодател вероятно има ограничения за домашни любимци, ако наемете апартамент или къща. Понякога те са за конкретни размери, тегло и породи животни. Друг път това е определен брой животни.
 • Бюджет и грижи. Имате ли финансова и физическа възможност да се грижите за всички мъркащи животинчета?

5 знака, че имате твърде много котки

няколко коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Колкото повече котки имате, толкова по-вероятно е да видите някакъв проблем с поведението, независимо дали е маркиране с урина или агресия между котките.

Битките между котки и териториалното поведение като маркиране с урина показват, че нещо не е наред. Освен това има и други важни моменти, за които трябва да внимавате:

1. Котките са недохранени

Като задължителни месоядни животни, котките имат много различни хранителни нужди. Те разчитат на диетите си, за да получат основните витамини, минерали и аминокиселини, от които се нуждаят, за да функционират и да бъдат здрави. Търговската мокра храна и сухи гранули са обогатени с две изключително важни аминокиселини: таурин и аргинин.

Ако нямат тези хранителни вещества, те са по-податливи на сърдечна недостатъчност, слепота, гърчове и натрупване на амоняк. Котките с неправилен достъп до храна са склонни към тежко недохранване и преждевременна смърт.

2. Те са хронично дехидратирани

няколко коткиСнимка: iStock

Освен недохранването, неправилно гледаните котки често са хронично дехидратирани и болни поради конкуренция за ресурси. Котките не са склонни да търсят вода, така че често трябва да бъдат примамвани с водни фонтани или да разчитат на мокри храни, за да приемат достатъчнохрана в диетата си.

3. Имат бълхи или паразити

Мит е, че котките само на закрито не могат да се заразят с паразити. Когато котките не получат подходящо лечение срещу бълхи или са пренебрегнати, всичко, което е необходимо, е една котка да отприщи тези малки, кръвосмучещи ужаси в къщата, излагайки на риск всички останали котки. Бълхите могат да доведат до сърбеж, дразнене на кожата, отворени рани и смъртоносни инфекции.

Котенцата са особено уязвими и изложени на риск да бъдат сериозно застрашени. Вътрешните паразити като кръгли червеи също лесно се прехвърлят между котки и дори могат да бъдат предадени от заразеното майчино мляко на нейните котенца. Нелекуваните глисти при котки могат да доведат до животозастрашаващи стомашно-чревни проблеми и тежки вирусни и бактериални инфекции.

4. Котките не са свързани с вас

Гальовните животни, които не се чувстват добре в  домовете си, пропускат социализацията и да се научат да живеят пълноценно с други животни. Силната връзка между котките и хората, които се грижат за тях, може да „повиши качеството на живот“ за всички и да намали вероятността от поведенчески проблеми.

5. Домът ви мирише лошо

няколко коткиСнимка: iStock

Един от отличителните белези на твърде много котки са нехигиеничните условия на живот. Липсата и понякога пълната невъзможност за почистване и адекватна дезинфекция на тоалетни, постелки, играчки и съдове за храна и вода може да доведе до много проблеми. Освен мръсен и миришещ дом, тази липса на хигиена води до повече паразити, бактерии, вируси и болести и може да стане опасно както за животните, така и за хората.

Необходимите условия за дом с много котки

Не всички домове с много котки са лоши. Да имате няколко котки може да бъде забавно за всички, когато се направи правилно. Ако имате повече мъркащи животни у дома и искате да им осигурите всичко необходимо, трябва да имате следното:

 • Достатъчно тоалетни
 • Купички за храна
 • Купички за вода
 • Стълбове за драскане
 • Удобни котешки легла
 • Котешки дървета
 • Играчки
 • Време да играете и да се грижите за тях

Колкото и да искаме да живеем с повече мъркащи приятели, преди да започнем да осиновяваме все повече и повече от тях, трябва да преценим дали можем да им осугирим спокоен живот. Домове с 3-4 котки могат да функционират добре без да всяват напрежение и стрес между животните, ако имате необходимоно пространство и възможности да се грижите за всички тях. В противен случай - по-добре да осигурите щастие, безопасност и спокоен живот на една или две котко, отколкото домът ви да се превърне в бойно поле от постоянни котешки препирни.

Виж още