Колко време отнема на котешката козина да порасне отново

Подстригване на котка Снимка: IStock

И ма много причини, поради които една котка може да се нуждае от възстановяване на дължината на козината. Понякога може да се е наложила малка корекция във фризурата на гальовния домашен любимец поради медицинска процедура, а друг път козината е линяла повече заради проблем със здравето. Каквато и да е причината за липсана на козина на мъркащия домашен любимец, вероятно се питате колко ли време ще отнеме, за да се възстанови в предишното си състояние.

Няколко фактора могат да определят колко дълго ще бъде това, но като цяло са необходими от 4 до 6 месеца, за да порасне козината на дългокосместа котка и от 2 до 3 месеца за късокосмест приятел.

1. Сплъстена козина

Дългокосместите котки са особено податливи на този проблем, но това може да се случи на почти всяка котка, ако не се четка редовно. Докато мъркащите животни обикновено вършат отлична работа, като се мият и разресват, те все пак се нуждаят от нашата помощ, особено ако имат буйна козина, която е склонна към заплитане.

Това става по-голям проблем за мъркащи приятели с наднормено тегловъзрастни котки или такива, които имат някакво друго физическо неразположение, което затруднява достигането им до определени зони. Ако сплъстяванията са прекалено много и четкането няма да помогне - може би изрязването им ще свърши работа. 

Dogsandcats.bg

2. Хирургия

Подготовка на котка за операцияСнимка: IStock

Част от подготовката на котка за операция е бръсненето на зоната, която ще бъде оперирана, което поддържа всичко санитарно. Освен това помага да се поддържат шевовете чисти и ви дава възможност да следите за инфекция.

3. Подстригване

Някои хора обичат да правят на котките си смешни прически. Това обаче трябва да се прави само от професионален грумър и само ако има причина - множество сплъстявания или дългокосместа котка, която не позволява да я разресват и нямате друг избор освен да я подстрижете малко.

Имайте предвид, че тези процедури трябва да се правят само по необходимост, защото могат да бъдат много стресиращи за домашните любимци. 

4. Проблеми със здравето

Някои здравословни проблеми могат да причинят косопад или да затруднят възстановяването на косата. Тези ситуации обаче се изисква лечение от вашия ветеринарен лекар. Трихофития, появата на паразити (бълхи, кърлежи, акари и други), алергии или стрес - това са все ситуации, в които мъркащият домашен любимец може да се мие или чеше прекомерно. В резултат на това козината му може да започне да пада и да се образуват плешиви петна. Каквато и да е причината за косопада на котката - трябва да се обърнете към ветеринарния лекар. 

Мога ли да изрежа козината на котката ми у дома, в случай че се налага

Подстригване на коткаСнимка: IStock

Има някои ситуации, в които се налага бързо отрязване на козината на мъркащия приятел в домашни условия, като например залепване на изпражнение, което не успявате да махнете със салфетка. В такъв случай бихте могли да опитате да изрежете козината, но трябва да бъдете много внимателни, за да не нараните гальовния приятел. Винаги е добре това да се прави, ако има кой да ви помогне, за да държи котката да не избяга. Предвид, че тя ще е доста стресирана, чудейки се какво се случва - задачата никак не е лека. 

Винаги когато сте несигурни в някакво действие - не се колебайте да поискате съвет от ветеринарния си лекар. 

Колко време ще отнеме на котешката козина да порасне отново

Има фактори, които са от значение, за да се определи колко време е необходимо, за да порасне отново косата на котката. Независимо дали е била обръсната поради конкретна причина или е паднала поради здравословно състояние, може да има значение, както и дължината на косъма на вашата котка. Освен това, колкото по-възрастна е вашата котка, толкова по-дълго може да отнеме на козината да се възстанови.

При здрава котка, която е обръсната, ще започнете да виждате козината да расте отново в рамките на няколко дни. Козината на късокосместите котки обикновено ще порасне отново след около 2 месеца. Зависи от дебелината и дължината на козината, но при дългокосместите представители може да минат до 6 месеца, преди да възвърнат пухкавата си козината.

Подстригване на коткаСнимка: IStock

Много неща могат да доведат до това, гальовния домашен любимец да загуби част от козината си на конкретно място. Въпреки всичко, ако мъркащият приятел е в добро здравословно състояние и няма проблем - неговата козина ще порасне до няколко месеца и мястото ще изглежда “невредимо”. От друга страна - ако е налице някакъв проблем със здравето, заради който мъркащият приятел губи коса - посещението при ветеринар е задължително, за да може той да назначи необходимото лечение. 

Като цяло, бъдете търпеливи и поддържайте котката си здрава и щастлива и преди да се усетите, тя ще е пораснала отново с обичайната си красива козина.

Виж още