Колко време отнема на котараците да се възстановят от кастрация

котка Снимка: iStock

З а някои собственици на мъркащи животни може да е изненада, но кастрацията се счита за обичайна, обикновено проста хирургична процедура при гальовните приятели. Кастрацията се отнася до хирургическата процедура за отстраняване на тестисите на мъжка котка.

Обикновено котките се кастрират когато са малки с цел да се намали популацията на котки, тъй като проблемът с бездомните такива е голям в цял свят. Ползите от кастрацията на домашните котки също се свързва с намаляване на проблемните поведения - маркиране с урина, опити за бягство с цел чифтосване или прекомерна раздразнителност, дори на моменти агресия при някои котки. 

Обикновено, след рутинната кастрация мяукащия приятел трябва да се излекува за около 10-14 дни.

Dogsandcats.bg

Рутинна кастрация

След като котката бъде упоена, типичната кастрация отнема само няколко минути. Хирургическата област (скротум и заобикалящата я кожа) се подстригва, за да не пречи козината и се почиства със стерилен разтвор. Всеки тестис се отстранява чрез малки разрези, направени през кожата и тъканта на скротума.

коткаСнимка: iStock

След това разрезът се оставя да заздравее без да се затварят или да се поставят конци.

Последваща грижа след кастрацията на котка

Както бе споменато вече, самата хирургична рана се оставя да заздравее отворена. Поради това със сигурност искате да сте сигурни, че вашата котка не може да оближе или дъвче зоната, като ѝ поставите яка. Следвайте инструкциите на вашия ветеринар относно грижите, които трябва да положите за мъркащия приятел след неговото кастриране.

Трябва ли да наблюдавам котката си докато се възстановява

Добре е след процедурата да сте наоколо, а не да оставите мъркащия си приятел сам или на грижи на друг човек. Трябва да наблюдавате котката си и да се уверите, че се храни пие вода нормално, не се държи необичайно, не тича наоколо и че мястото на операцията не развива инфекция или дразнене. Не е нужно обаче да стоите над котката си 24 часа на ден.

В зависимост от вашето жизнено пространство, можете да държите котката си в малка стая, като банята, пералното помещение или резервната спалня - стаята с най-малко пространство за котката ви да тича и да скача върху мебели. Ограничаването на достъпа на гальовния приятел ще помогне за плавния процес на възстановяване особено, ако имате котка, която е много активна и скача навсякъде. Въпреки че гальовният спътник може да не е щастлив от затварянето си - по-добре да бъде няколко дни в лошо настроение отколкото да раздразни мястото на операцията си поради игра.

коткаСнимка: iStock

Ако вашата котка е възрастна, когато е кастрирана, или е имала някакви усложнения, вашият ветеринарен лекар може да препоръча изолация за по-дълго време и допълнителни грижи. 

Как изглеждат усложненията след кастрация на котката 

Зарастването на рани отнема време - независимо дали от нещо дребно или по-сложна операция. Тялото трябва да премине през процесите на възпаление, заздравяване и образуване на белези.

Възпалението е нормална прогресия към всеки лечебен процес. Въпреки това, прекомерното подуване се счита за усложнение. Често можем да видим това след кастрация, ако котката ви е била твърде активна. Можем също да видим прекомерно кървене от твърде много активност, затова е добре гальовният приятел да бъде въздържан от игри, колкото и да е трудно това. 

Ако мислите, че вашата котка изпитва усложнения от кастрацията - свържете се с ветеринарния лекар, който е извършил операцията. Може дори да сте в състояние да им изпратите снимка на мястото, за да могат те да оценят от разстояние.

Кастрацията на котки се счита за обичайна операция и е необходима, за да помогне за контролиране на проблема със свръхпопулацията на котките. Младите и иначе здрави котки трябва да бъдат напълно възстановени за 10-14 дни след рутинна кастрация. Усложнения могат да възникнат, но са много по-редки, ако се грижите за мяукащия спътник по предписание на вашия ветеринарен лекар и въздържате мъркащия си спътник от твърде много лудуване.

Виж още