Котешки паразити - анкилостомоза

Котка паразити Снимка: IStock

А нкилостомите са чревни паразити на котки и кучета. Те са дълги само около ¼ до ¾ (приблизително 1-1,9 cm) и са толкова малки в диаметър, че едва се виждат с невъоръжено око. 

Анкилостомите се хранят с тъканни течности и кръв на своя гостоприемник. Най-често срещаните анкилостоми при котките са Ancylostoma tubaeforme и Ancylostoma braziliense.

Като цяло, котките са склонни да приютяват относително малко анкилостоми в сравнение с кучетата. Също така, котешките анкилостоми обикновено са по-малко агресивни кръвопийци от кучешките.

Анкилостомите са по-често срещани в топла и влажна среда. В тази статия ще научим малко повече за тях, за да можем да предпазим мъркащия си домашен любимец от тези паразити. 

Dogsandcats.bg

Как котките се заразяват с анкилостоми

Котка ветеринарСнимка: IStock

Женските анкилостоми отделят стотици микроскопични яйца в изпражненията на котката. Ларвите ще се излюпят от яйцата и ще останат живи в почвата седмици до месеци. Когато котка погълне ларви, често когато се мие, ще се установи инфекция с анкилостома. Повечето ларви, които са погълнати, ще се преместят в чревния тракт, за да завършат своя жизнен цикъл.

Няколко ларви могат да си проправят път в трахеята (трахеята) на котката и след това да бъдат изкашляни и погълнати. Ларвите могат също така да проникнат в кожата на котката и да мигрират към белите дробове и трахеята. След това гальовния приятел ще изкашля и ще погълне ларвите, които след това ще мигрират към чревния тракт, където могат да узреят и да завършат жизнения си цикъл.

Отнема приблизително две до три седмици, за да узрее инфекциозна женска ларва и да произведе яйца. Котките също могат да се заразят, ако ядат други ларви гостоприемници като хлебарки.

Какви са признаците на котешка анкилостомоза

Симптомите на инфекция с анкилостома включват анемия (нисък брой циркулиращи червени кръвни клетки), наличие на смляна кръв в изпражненията (изпражнения с черен „катранен“ вид), лошо състояние на козината и загуба на тегло.

Котешките анкилостоми са склонни да „пасат“ по лигавицата на тънките черва и се считат за хранилки за тъкани. Когато смучат кръв, на мястото на хранене се инжектира антикоагулантно вещество, което предотвратява съсирването на кръвта. Поради това котката може да претърпи загуба на кръв от храненето на анкилостомите, както и продължително кървене в червата от местата на закрепване на анкилостомите. Анемията поради загуба на кръв е по-сериозен проблем при котенцата, отколкото при възрастните котки.

Кожното дразнене и сърбеж, особено на лапите, могат да бъдат признаци на силно заразена среда, тъй като ларвите се забиват в и по протежение на кожата.

Как се диагностицира инфекцията с анкилостома

Котка ветеринарСнимка: IStock

Малко количество от котешките изпражнения се смесва в специален разтвор, карайки яйцата на анкилостомите да изплуват нагоре и да се залепят върху предметно стъкло, което е поставено върху разтвора. Яйцата лесно се идентифицират под микроскоп поради уникалния им вид. Тъй като ежедневно се произвеждат стотици яйца, инфекцията с анкилостома обикновено се диагностицира лесно.

Как се лекува инфекцията с котешка анкилостома

За щастие, лечението просто и сравнително евтино. След прилагане на лекарството за обезпаразитяване, възрастните анкилостоми се умират. Проблемът обаче остава в ларвите, които не умират веднага, затова са необходими най-малко две третирания, приложени с интервал от две до три седмици, за да се убият възрастни екземпляри, които са узрели след предишното третиране. 

Ще се възстанови ли котката ми

При поставена навреме диагноза и лечение прогнозата е добра за пълно възстановяване. В редки случаи на котенца или изтощени котки може да се наложи кръвопреливане поради тежка анемия. Тези пациенти имат по-лоша прогноза и обикновено е необходимо по-сериозно лечение.

Могат ли анкилостомите да се предават на хората?

Котешките анкилостоми не заразяват хората вътрешно. Въпреки това, малките ларви могат да се заровят в човешката кожа, причинявайки кожно заболяване, което сърби. Тъй като е необходим контакт на човешката кожа с влажна, заразена с ларви почва, инфекцията рядко възниква при спазване на добра хигиена. 

В обобщение можем да кажем, че когато спазваме необходимата хигиена на дома, заедно с нашата лична и обезпаразитяване на котката ни - трудно можем да се сблъскаме с този проблем. И все пак - навременното лечение ще направи живота на котката и на нас много по-лек. 

Виж още